Η άσκηση που έχουν ανάγκη οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα

Η σωματική άσκηση είναι μια σημαντική, συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με χρόνια – δυσίατα νοσήματα όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπως τόνισε ο κος Ευρυπίδης Καλτσονούδης, Ρευματολόγος, Επιμ. Α’ ΕΣΥ, Ρευματολογική Κλινική ΠΓΝ Ιωαννίνων στο webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook.

Με τις σύγχρονες φαρμακευτικές προσεγγίσεις (τροποποιητικά της νόσου φάρμακα), η πορεία της νόσου και η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με αυτή, βελτιώθηκε δραματικά στη στροφή του 21ου αιώνα.

Παρόλα αυτά ένα ποσοστό ασθενών δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές και γεννάται η ανάγκη συμπληρωματικών παρεμβάσεων.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι η προσθήκη προγραμμάτων άσκησης, η οποία φαίνεται επί τη βάσει στοιχείων, ότι μειώνει σημαντικά τις ανεκπλήρωτες ανάγκες θεραπείας, δηλαδή το κενό που αφήνει η φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης, αποδεδειγμένα η άσκηση βελτιώνει σημαντικά παραμέτρους και λειτουργίες που σχετίζονται με συννοσηρότητες της νόσου, όπως η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πρόκειται για την καταλληλότερη μη φαρμακευτική παρέμβαση η οποία επιφέρει άμεσα και έμμεσα οφέλη και μάλιστα χωρίς καμία επιζήμια επίπτωση στο μυοσκελετικό.

Βέβαια τίποτα δεν ισχύει για όλους τους ασθενείς, οπότε απαιτείται εξατομίκευση των προγραμμάτων άσκησης, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή.

Επιπροσθέτως η άσκηση είναι μια οικονομική και αποδοτική παρέμβαση η οποία προϋποθέτει εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, προσδιορισμό των εμποδίων και αξιολόγηση λειτουργικών περιορισμών των ασθενών.

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές προτιμήσεις άσκησης, και να γίνεται εστίαση στην τήρηση των προγραμμάτων από τους ασθενείς.

Χρειάζονται ένα πρόγραμμα έντονης άσκησης, το οποίο θα αποσκοπεί στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και της αντοχής . Το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με ασκήσεις διατήρησης του εύρους κίνησης και ασκήσεις σταθεροποίησης / συντονισμού.

Τέλος, η αξία της άσκησης στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πλέον σαφής και αποδεδειγμένη. Όλοι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμπεριλάβουν κάποια μορφή αερόβιας άσκησης και ασκήσεις αντίστασης ως μέρος της συνήθους φροντίδας τους.

H πανδημία COVID-19 έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και κυρίως στο τομέα της υγείας επεσήμανε στο webinar ο κος Νικόλαος Κούγκας, Ρευματολόγος, Επιμ. Β’ ΕΣΥ, Δ’ Παν. Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο». Με την υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας και την απορρόφηση οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, επηρεάστηκαν σαφώς οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι αρκετές και κυρίως στην επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης ιατρού-ασθενούς.

Νέοι τρόποι αυτής της επικοινωνίας έχουν έρθει στο προσκήνιο με τη βοήθεια της τεχνολογίας χωρίς όμως να μπορούν να την αντικαταστήσουν στο έπακρο στο προ COVID-19 επίπεδο. Ωστόσο, με τη βοήθεια των εμβολιασμών ευελπιστούμε πως σύντομα θα τα καταφέρουμε να επανέλθουμε στην κανονική, πριν της πανδημίας, εποχή κατέληξε ο κος Κούγκας.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.