Πόδια: Συμβουλές για σωστή περιποίηση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έφτασε και τα πόδια μας είναι εκτεθειμένα και πιο ευάλωτα, λόγω του ήλιου και της άμμου. Η φροντίδα τους κρίνεται επιβεβλημένη προς αποφυγήν προβλημάτων που θα μας «κοστίσουν» τόσο στην εμφάνιση όσο και στην υγιεινή των άκρων μας. Για να μην καταλήξετε να καταστρέψετε τις διακοπές σας, ακολουθούν συμβουλές του muysalud.com που μπορείτε να κάνετε για να τα προστατέψετε και να διατηρήσετε ξεκούραστα τα πόδια σας το καλοκαίρι.

Συμβουλές για να περιποιηθείτε τα πόδια σας το καλοκαίρι

Αρκετοί είναι εκείνοι που παραμελούν την περιποίηση των ποδιών. Όπως μας υπενθυμίζει η Αμερικανική Ποδοατρική Ιατρική Ένωση (APMA), η φροντίδα των ποδιών το καλοκαίρι είναι κάτι που δεν μπορείτε να αγνοήσετε στις διακοπές. Λοιπόν, ας δούμε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα προστατέψετε

Προστατέψτε τα από το ηλιακό φως

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας για να φροντίζετε τα πόδια σας το καλοκαίρι είναι να τα προστατεύετε από την ηλιακή ακτινοβολία. Κανονικά, όταν εφαρμόζουμε αντηλιακό, δίνουμε προτεραιότητα σε περιοχές όπως τα χέρια, το πρόσωπο ή ο λαιμός. Μερικές φορές ξεχνάμε εντελώς να εφαρμόσουμε αντηλιακό στα πόδια μας, ειδικά στην κορυφή των ποδιών μας.

Να θυμάστε ότι, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του σώματος, τα πόδια δεν βλέπουν σχεδόν ποτέ το φως του ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος που το δέρμα σας είναι συνήθως πιο ευαίσθητο, γεγονός που σας εκθέτει σε πιο γρήγορα και πιο έντονα εγκαύματα σε αντίθεση με άλλες περιοχές του σώματος. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση αντηλιακού δεν σημαίνει ότι μπορείτε να εκτεθείτε στον ήλιο αδιακρίτως.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο βαθμός προστασίας που παρέχεται από τις μάρκες που κατασκευάζουν αυτά τα προϊόντα δεν ταιριάζει πάντα με την πραγματικότητα. Αν και φυσικά, αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη γραμμή άμυνας για την αποφυγή της έκθεσης στις ακτίνες UV, θα πρέπει να αποφύγετε την παρατεταμένη άμεση έκθεση για να αποφύγετε εγκαύματα. Η αλληλεπίδραση με νερό ή άμμο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Ενυδατώστε τα συχνά

Θυμηθείτε να ενυδατώνετε τα πόδια σας τόσο συχνά όσο και άλλα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια. Το να αγνοείτε τα πόδια δεν είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της ρουτίνας ενυδάτωσης, κάτι που τα εμποδίζει να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού.

Η ενυδάτωση του δέρματος αποτρέπει το σχηματισμό ρωγμών και του δίνει μια πιο απαλή, λεία και πιο νεανική εμφάνιση. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι οι κρέμες με ουρία είναι ευεργετικές όταν ενυδατώνουν την πελματιαία επιφάνεια. Όταν επιλέγετε προϊόντα αυτού του τύπου, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε αυτά με συγκεντρώσεις αυτής της ένωσης που κυμαίνονται μεταξύ 5% και 20%.

Να θυμάστε ότι το πελματιαίο δέρμα είναι ένα από τα πιο παχιά σε ολόκληρο το σώμα. Όταν το ενυδατώνετε, αποφύγετε να το κάνετε επιφανειακά. Αντίθετα, προσπαθήστε να το διανείμετε σωστά. Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι μια από τις συμβουλές για να φροντίσετε τα πόδια σας το καλοκαίρι που δεν μπορείτε να αγνοήσετε.

Επιλέξτε τα σωστά υποδήματα

Μια άλλη προϋπόθεση για τη φροντίδα των ποδιών σας το καλοκαίρι βρίσκεται στα υποδήματα που επιλέγετε αυτή την περίοδο. Μπορούμε ξεκάθαρα να διακρίνουμε δύο τύπους: κλειστά και ανοιχτά υποδήματα. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι και τα δύο είναι απολύτως εντάξει στη χρήση, αρκεί να λάβετε υπόψη μερικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτά.

Τα κλειστά υποδήματα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι ελαφριά, με στιβαρή σόλα που αναπνέει. Οι δύο πρώτες συνθήκες θα σας επιτρέψουν να περπατάτε μαζί τους παντού χωρίς να πιέζετε ή να κουράζετε τα πόδια σας. το δεύτερο θα αποτρέψει τη δημιουργία θερμότητας ή υγρασίας μετά από αρκετές ώρες.

Όσον αφορά τα ανοιχτά υποδήματα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σας προσφέρουν μια καλή γκάμα σταθερότητας. Αν και είναι αλήθεια ότι δεν θα βρείτε τίποτα πιο κατάλληλο για την αποφυγή της εφίδρωσης, μερικές φορές καταλήγετε να μην έχετε την κατάλληλη υποστήριξη. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να εκτεθείτε σε πτώσεις ή τραυματισμούς όπως διαστρέμματα αστραγάλου. Επομένως, επιλέξτε ένα μοντέλο που θεωρείτε σταθερό και ασφαλές.

Διατηρήστε τα όσο πιο στεγνά γίνεται

Κάτι που συχνά ξεχνάτε αφού πάτε στην παραλία, στην πισίνα ή αφού κάνετε ντους είναι να κρατάτε τα πόδια σας στεγνά. Οι υψηλές θερμοκρασίες ή το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεστε μπορεί να σας κάνουν να πιστεύετε ότι θα στεγνώσουν από μόνα τους. Ή μπορεί να πιστεύετε ότι το στέγνωμα μόνο επιφανειακά θα είναι αρκετό.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τα κενά που χωρίζουν κάθε ένα από τα δάχτυλα, καθώς και τις πτυχές που τα ενώνουν με το πέλμα του ποδιού. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε μια ειδική πετσέτα αποκλειστικά για αυτόν τον χώρο και να την παίρνετε πάντα μαζί σας στα σημεία που πιστεύετε ότι θα υπάρχει κάποιο βαθμό υγρασίας.

Χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικά

Η χρήση αντιιδρωτικών για τα πόδια είναι κοινή σε ορισμένους τύπους ανθρώπων, όπως οι αθλητές, αλλά ξένη στους περισσότερους άλλους. Η χρήση αντιιδρωτικού είναι πολύ σημαντική για τη φροντίδα των ποδιών σας το καλοκαίρι, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εφίδρωση. Τα ιδρωμένα πόδια μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημη οσμή και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Το πόδι του αθλητή προκαλείται από μη φυσιολογικές ποσότητες ιδρώτα στα πόδια. Η χρήση αντιιδρωτικών θα πρέπει να συμπληρώνεται με άλλες συνήθειες όπως να φοράτε καθαρές κάλτσες, να πλένετε τις πτυχές των δακτύλων με σαπούνι και νερό, να αποφεύγετε να μοιράζεστε παπούτσια και να χρησιμοποιείτε αντιμυκητιακές σκόνες εάν είστε επιρρεπείς σε μυκητιάσεις.

Κόψτε τα νύχια σας και ελέγξτε το βερνίκι

Γενικά, οι ειδικοί δεν αμφισβητούν τη χρήση βερνικιού νυχιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατ’ αρχήν επειδή είναι η εποχή του χρόνου που τα πόδια εκτίθενται συχνότερα στον ανοιχτό αέρα. Ωστόσο, πρέπει να ελέγχετε τη συχνότητα με την οποία καταφεύγετε σε αυτά τα προϊόντα. ειδικά αυτά που είναι γνωστά ως μόνιμα σμάλτα.

Αυτοί οι τύποι σμάλτων είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, μπορούν να αποδυναμώσουν το νύχι και να επιδεινώσουν τις περιπτώσεις μυκητιασικών λοιμώξεων. Όσον αφορά το κόψιμο των νυχιών σας, να έχετε κατά νου ότι πρέπει να το κάνετε πάντα με ίσιο σχέδιο. Αποφύγετε να το κάνετε με στρογγυλεμένη εμφάνιση και να κόβετε τις γωνίες με κάθε κόστος. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε έναν ειδικό για να τα κόψετε σωστά.

Εφαρμόστε μέτρα για την πρόληψη τραυματισμών

Είναι σημαντικό και λογικό να αποφύγετε τραυματισμούς στα πόδια, ειδικά αν είστε διαβητικός. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μας προειδοποιούν για τη σημασία της φροντίδας των ποδιών το καλοκαίρι για ασθενείς με διαβήτη. Λάβετε υπόψη σας σε αυτό το σημείο ότι οι τραυματισμοί και οι επιπλοκές που σχετίζονται με το έλκος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε αυτές τις ρυθμίσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, να είστε προσεκτικοί με τραυματικά επεισόδια που μπορεί να οδηγήσουν σε κοψίματα, διαστρέμματα, τενοντίτιδα, υπογλώσσια αιματώματα, συσπάσεις και άλλα. Θα πρέπει επίσης να είστε σε εγρήγορση όταν περπατάτε ξυπόλητοι στην παραλία και σε άλλους χώρους. Οι αιχμηρές πέτρες ή τα μικρά κομμάτια γυαλιού μπορεί να σας αφήσουν αδιαθεσία.

Προσοχή στην εμφάνιση μυκήτων

Για να φροντίζετε τα πόδια σας το καλοκαίρι, πρέπει να παρακολουθείτε και να αποτρέπετε την εμφάνιση μυκήτων. Παρά όλα τα χαρακτηριστικά που έχουμε ήδη εκθέσει, η ανάπτυξή τους είναι πολύ συνηθισμένη αυτή τη σεζόν. Εκτός από την εφαρμογή όλων όσων έχουμε ήδη προτείνει, πρέπει να δημιουργήσετε ρουτίνες για να επιθεωρήσετε την κατάσταση των ποδιών σας.

Αυτό θα σας επιτρέψει να αξιολογήσετε την εμφάνιση του νυχιού και τις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Εάν αντιληφθείτε την παρουσία πιθανής μυκητιασικής λοίμωξης, ενεργήστε γρήγορα με ένα αντιμυκητιασικό. Εάν πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να πάτε σε έναν ειδικό για μια πιο προηγμένη θεραπεία.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών σας το καλοκαίρι βασίζονται στην κοινή λογική και σε ορισμένες βασικές οδηγίες. Δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και τα οφέλη είναι αδιαμφισβήτητα. Εκτός από διασκέδαση, προσπαθήστε να εντάξετε στη ρουτίνα σας χώρους για τη φροντίδα της υγείας σας. Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, είναι πολύ σημαντικό.

Διαβάστε επίσης 

Δώστε τέλος στις διαφωνίες για την ιδανική θερμοκρασία του σπιτιού σας

Ποιο άρωμα σου ταιριάζει ανάλογα με τον τύπο δέρματος σου;

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.