6 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με χλωρίνη

Η χλωρίνη, είναι ένα ισχυρό απολυμαντικό που για πολλούς μπορεί να είναι μέρος της ρουτίνας καθαρισμού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επιφάνειες και μέρη στο σπίτι όπου η χρήση αυτής της ισχυρής χημικής ουσίας μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση της χλωρίνης σε ορισμένες επιφάνειες ή περιοχές του σπιτιού, επειδή μπορεί να είναι διαβρωτικό, να προκαλέσει αποχρωματισμό, να βλάψει επιφάνειες, να απελευθερώσει τοξικούς αναθυμιάσεις ή να βλάψει υλικά», λέει στο southernliving.com, η Armeka Townsend Zep, Cleaning Expert & Senior Consumer Relations Relations.

Σύμφωνα με την Marla Mock, πρόεδρο της Molly Maid, «τις περισσότερες φορές, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη χλωρίνη που είναι πιο φυσικές και πιο ήπιες για χρήση μέσα στο σπίτι».

Πέτρινοι πάγκοι και επιφάνειες

Οι πέτρινες επιφάνειες, όπως ο γρανίτης, το μάρμαρο και ο χαλαζίας, είναι πορώδεις και η χλωρίνη μπορεί να καταστρέψει αυτά τα όμορφα υλικά. «Η χλωρίνη μπορεί να βλάψει το στεγανωτικό των πέτρινων επιφανειών, καθώς και να θαμπώσει την επιφάνεια ή ακόμη και να αλλάξει το χρώμα της πέτρας», λέει η Tonya Harris, βραβευμένη ειδικός στις τοξίνες και συγγραφέας του The Slightly Greener Method. Και όχι μόνο μπορεί να βλάψει τους πέτρινους πάγκους ή τις επιφάνειές σας, αλλά η χλωρίνη συνήθως εμποτίζεται και μένει, εξηγεί η Mock και προσθέτει ότι, με την απομάκρυνση του προστατευτικού στεγανωτικού, «εκθέτει τους πάγκους σας σε φθορά και λεκέδες».

Πώς να καθαρίσετε

«Χρησιμοποιήστε μερικά μικρά πανάκια ήπιου υγρού σαπουνιού πιάτων αναμεμειγμένο σε ζεστό νερό και τρίψτε απαλά και μετά ξεπλύνετε», συνιστά η Harris. Αλλά μην χρησιμοποιείτε πολύ σαπούνι πιάτων νομίζοντας ότι είναι καλύτερο! «Το πολύ σαπούνι μπορεί να θαμπώσει την επιφάνεια», εξηγεί.

Ανοξείδωτο ατσάλι και μέταλλα

Θέλετε να απολυμάνετε και να καθαρίσετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα ή ακόμα και τα πιρούνια και τα κουτάλια; Μην ψάχνετε για χλωρίνη. Αυτή η ισχυρή χημική ουσία θα τα καταστρέψει.

«Η χλωρίνη μπορεί να διαβρώσει και να καταστρέψει τον ανοξείδωτο χάλυβα, αφήνοντάς τον αποχρωματισμένο και ενδεχομένως επηρεάζοντας τη δομική του ακεραιότητα», προσθέτει η Townsend.

Πώς να καθαρίσετε

Ξύλο

Η χλωρίνη και το ξύλο δεν πάνε μαζί, γι’ αυτό φροντίστε να αποφύγετε αυτό το σκληρό χημικό σε οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια, είτε πρόκειται για σανίδες κοπής είτε για ξύλινα πατώματα. Μόλις χρησιμοποιήσετε χλωρίνη σε οποιοδήποτε είδος ξύλου, είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί. «Η πορώδης φύση του ξύλου θα απορροφήσει μόνο το λευκαντικό και δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε ή να το ξεπλύνετε με ασφάλεια», λέει η Mehas. «Όχι μόνο θα συνεχίσει να διαβρώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι επίσης επικίνδυνο για τα χέρια, τα πόδια ή τις πατούσες του αξιαγάπητου κατοικίδιου σου!»

«Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη σε ξύλινες επιφάνειες», λέει η Townsend. “Η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, να αποδυναμώσει τις ίνες του ξύλου και να καταστρέψει το φινίρισμα του ξύλου”.

Πώς να καθαρίσετε

«Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για ξύλο», λέει η Townsend. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε στύψει καλά το πανί καθαρισμού για να αποφύγετε τη ζημιά από το νερό».

«Για να καθαρίσετε ξύλινα δάπεδα, σφουγγαρίσατε με ένα μείγμα από ¼ φλιτζάνι ήπιο ή ουδέτερο pH σαπούνι με νερό σε έναν κουβά».

Μούχλα στα πλακάκια

Παρατηρείτε μουχλιασμένες γραμμές στο ντους ή την μπανιέρα; Σίγουρα, νομίζετε, θα ρίξω λίγο χλωρίνη και θα λυθεί το πρόβλημα. «Ενώ η χλωρίνη μπορεί να καθαρίσει την περιοχή και να απομακρύνει τη μούχλα στην επιφάνεια, δεν φτάνει στις ρίζες της μούχλας», λέει η Χάρις.

Αναρωτιέστε ποια είναι η εναλλακτική λύση στη χλωρίνη; Απλώστε ένα μπουκάλι λευκό ξύδι για να αφαιρέσετε τη μούχλα. «Το λευκό ξύδι μπορεί να σκοτώσει περίπου το 82% της μούχλας και μπορεί να διεισδύσει σε πορώδεις επιφάνειες για να σκοτώσει τις «ρίζες» της μούχλας», λέει η Χάρις. «Αν έχετε μούχλα σε πλακάκια ή σε τοίχους ντους, αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να το ξεφορτωθείτε».

Πώς να καθαρίσετε

«Ρίξτε λευκό ξύδι σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε καλά την επιφάνεια και αφήστε το για μια ώρα», λέειη Χάρις. «Ακολουθήστε ξεπλένοντας την περιοχή με ένα υγρό πανί με ζεστό νερό (μην μουσκεύετε την περιοχή με νερό)». Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί τρίψιμο. Προτείνει να συνδυάσετε μαγειρική σόδα και νερό σε ένα μπολ για να κάνετε μια πάστα και στη συνέχεια να τρίψετε την περιοχή με ένα σφουγγάρι.

Χρωματιστά υφάσματα

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ κατά λάθος χλωρίνη σε ένα εμπριμέ μπλουζάκι, ξέρετε ότι το λευκαντικό λερώνει μόνιμα. Έχετε σκληρό λεκέ; Η χλωρίνη δεν είναι η λύση. «Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη κοντά ή πάνω σε χρωματιστά υφάσματα, βαμμένες επιφάνειες ή οποιαδήποτε επιφάνεια που είναι επιρρεπής σε αποχρωματισμό», λέει η Townsend.

Περιοχές όπου παίζουν παιδιά και κατοικίδια

Η χλωρίνη είναι ένα ισχυρό χημικό, επομένως είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε σε περιοχές όπου τα παιδιά δεν θα εκτεθούν σε αυτό ή δεν θα το αγγίξουν. Σκεφτείτε πού περνούν χρόνο ή παίζουν τα παιδιά ή τα κατοικίδια σας και βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε χλωρίνη σε αυτούς τους χώρους του σπιτιού. «Τα παιδιά και τα κατοικίδια είναι πιο πιθανό να καταπιούν κατά λάθος χλωρίνη από επιφάνειες που αγγίζουν παιχνίδια ή άλλες περιοχές όπου έχει χρησιμοποιηθεί χλωρίνη ή από κατοικίδια που γλείφουν ένα λευκασμένο πάτωμα ή περιοχή», εξηγεί η Χάρις.

Το να έχεις ένα καθαρό σπίτι είναι σημαντικό, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να είναι υγιεινό και ασφαλές. Εάν χρειάζεστε έναν άλλο λόγο για να σκεφτείτε πώς και πού χρησιμοποιείτε το λευκαντικό στο σπίτι, η Townsend εξηγεί, «Η χλωρίνη μπορεί να απελευθερώσει τοξικούς παράγοντες και να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμό του δέρματος ή ακόμα και δηλητηρίαση, εάν καταποθεί».

Συμβουλές για τον καθαρισμό με χλωρίνη

Είναι σημαντικό να αραιώσετε αυτό το ισχυρό χημικό για την ασφάλεια όλων. «Η χλωρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με προσοχή», λέει Η Mehas. “Μια ασφαλής αναλογία είναι 1 μικρό φλιτζάνι χλωρίνη προς 1 λίτρο νερό.”

«Φοράτε γάντια και ακόμη και μάσκα για να αποφύγετε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με το δέρμα σας ή να κινδυνεύετε να εισπνεύσετε το καυστικό αέριο στη μύτη ή το στόμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κάψιμο των βλεννογόνων κατά μήκος των αναπνευστικών σας οδών», λέει η Mehas.

Και εξίσου σημαντική είναι η ροή του αέρα. «Διασφαλίστε τον κατάλληλο αερισμό στην περιοχή που καθαρίζεται», προσθέτει η Townsend.

Διαβάστε επίσης 

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να πιείτε πριν από το σεξ, για να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση

9+1 τρόποι προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.