Πώς φεύγει το κριθαράκι από το μάτι; Φυσικοί τρόποι άμεσης αντιμετώπισης

Το κριθαράκι στο μάτι είναι μία μόλυνση από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, που, ενώ ζει κανονικά στην επιδερμίδα μας χωρίς να προκαλεί προβλήματα, μπορεί να προσβάλει τους αδένες του ματιού ή τον θύλακα της βλεφαρίδας.

Το κριθαράκι στο μάτι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το που θα εκδηλωθεί:

στο εξωτερικό κριθαράκι και

στο εσωτερικό κριθαράκι

Στο εξωτερικό κριθαράκι στο μάτι εμφανίζεται μία κόκκινη φουσκάλα στο βλέφαρο, η οποία μπορεί να έχει περισσότερες από μία κορυφές.

Στο εσωτερικό κριθαράκι στο μάτι, επίσης εμφανίζεται μία φουσκάλα, συνήθως μικρότερου μεγέθους από το εξωτερικό, αλλά με περισσότερο πόνο και ενόχληση. Αυτή η μορφή ενδέχεται να προκαλέσει και παροδικές διαταραχές στο μάτι, όπως θολή όραση.

Από τι προκαλείται;

Το κριθαράκι στο μάτι προκαλείται, όπως ήδη αναφέραμε, από τον σταφυλόκοκκο, ένα βακτήριο το οποίο ζει στο δέρμα μας. Εφόσον, λοιπόν, ζει κανονικά στο δέρμα μας χωρίς να μας προκαλεί προβλήματα, πώς φτάνουμε στο σημείο της μόλυνσης; Οι πιο συνηθισμένες αιτίες όπως λέει στο healthnews.com, η οφθαλμίατρος Sara Frye, OD, MPH, FAAO είναι:

  • Η κακή υγιεινή των ματιών μας. Όταν δεν πλένουμε καλά τα μάτια μας και τα τρίβουμε με βρώμικα χέρια είναι πιθανό να προκαλέσουμε κάποια μόλυνση, όπως το κριθαράκι. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και σταγόνες για να διατηρείτε τα μάτια σας ενυδατωμένα και καθαρά.
  • Η χρήση παλιών καλλυντικών, που μπορεί να φέρουν βακτήρια. Προτιμάτε τα νέα καλλυντικά και αντικαταστήστε τα παλιά, ειδικά στην περίπτωση που πάθατε κριθαράκι, καθώς αυτά μπορεί να είναι μολυσμένα.
  • Από βρώμικους φακούς επαφής
  • Χρόνια βλεφαρίτιδα.
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό. Μία συχνή ένδειξη πως το ανοσοποιητικό μας έχει εξασθενήσει είναι η εμφάνιση μολύνσεων από σταφυλόκοκκο.
  • Στρες ή ορμονικές αλλαγές. Όπως πάντα, το στρες μπορεί να παίξει καθοριστικό παράγοντα στην υγεία μας και στην άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις.

Πρόληψη:

Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε τα μάτια σας.

Καθαρίζετε συχνά και απαλά το πρόσωπό σας και τα μάτια σας.

Μην κοιμάστε με μακιγιάζ ματιών.

Μη μοιράζεστε τα καλλυντικά σας με άλλα άτομα.

Μη μοιράζεστε πετσέτες και γυαλιά.

Πετάξτε ληγμένα καλλυντικά, προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ, και όλα εκείνα που έχουν υποστεί αλλοίωση λόγω θερμοκρασίας, ελαττωματικής συσκευασίας ή έκθεσης στον ήλιο.

Μη μοιράζεστε φακούς επαφής και αξεσουάρ καθαρισμού φακών με άλλα άτομα.

Φροντίστε, γενικότερα, το ανοσοποιητικό σας με ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Από ποια συμπτώματα το καταλαβαίνουμε;

Το κριθαράκι στο μάτι παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

Πρήξιμο

Κοκκίνισμα

Πόνο στην αφή

Ενόχληση και ερεθισμό

Θολή όραση ή αδυναμία να ανοίξετε το μολυσμένο μάτι

Φωτοευαισθησία

Αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, προτείνουμε να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας για συμβουλή, καθοδήγηση, διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, αν το ραντεβού σας αργεί, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορείτε να το βοηθήσετε και μόνοι σας.

Πώς μπορούμε να το διώξουμε μόνοι μας;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το κριθαράκι στο μάτι να θεραπευτεί πιο γρήγορα ή να φύγει και τελείως μόνο του, λέει η Frye. Ειδικά αν παθαίνετε συχνά θα είστε σίγουρα πιο εξοικειωμένοι με τις λύσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι, όπως:

Να εναποθέσετε ζεστές κομπρέσες για 15 λεπτά, οι οποίες θα απαλύνουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Να καθαρίζετε συχνά, απαλά και με προσοχή την περιοχή.

Να αποφύγετε το τρίψιμο και το ξύσιμο της περιοχής.

Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα για τον πόνο. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για να λάβετε το σωστό σκεύασμα.

Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να «σπάσετε» τη φουσκάλα, καθώς θα μολύνετε ακόμη περισσότερο την περιοχή και μπορεί να προκαλέσετε την εξάπλωση της μόλυνσης.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Στους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης συγκαταλέγονται η χρήση ζεστής (όχι καυτής) κομπρέσας, η χρήση κομπρέσας με φακελάκια τσαγιού (σε χλιαρή θερμοκρασία), το τζελ αλόης και η πάστα κουρκουμά (νερό με λίγο κουρκουμά). Πριν προχωρήσετε στα παραπάνω συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μην τοποθετείτε κουρκουμά ή αλόη αν το κριθαράκι στο μάτι είναι εσωτερικό ή αν έχετε αλλεργία σε αυτά τα συστατικά.

Διαβάστε επίσης

Γιόγκα ματιών – Αυτό που ίσως πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα

Απλά βήματα για να καθαρίσετε το φίλτρο του απορροφητήρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.