6 σημαντικά σημεία του σώματος, που ξεχνάμε να βάζουμε αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι απαραίτητος σύμμαχος μικρών και μεγάλων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο. Χωρίς αυτό, το δέρμα μας είναι απροστάτευτο και εκτεθειμένο, μια και η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σε αυτό από μελαγχρωματικές βλάβες έως και φωτογήρανση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας (AAD), η ποσότητα αντηλιακού που βάζει η πλειονότητα των ανθρώπων είναι λιγότερη από τη μισή σε σχέση με την ποσότητα που χρησιμοποιείται στις εργαστηριακές δοκιμές. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ό,τι λαμβάνει τη μισή προστασία! Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο οι δερματολόγοι επιμένουν στη χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, δηλαδή SPF 30 και πάνω. Γενικά, η συνιστώμενη δόση του αντηλιακού προϊόντος ισούται με πέντε κουταλάκια του γλυκού για το σώμα και ένα κουταλάκι του γλυκού για πρόσωπο, λαιμό, αυτιά και αυχένα.

«Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά, ανεξαρτήτως από τις καιρικές συνθήκες, και να εφαρμόζεται ξανά κάθε δύο ώρες», λέει στο everydayhealth.com,  η Michele Green, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Και αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε, εφαρμόστε ξανά στη συνέχεια, συνιστά.

Ορισμένα σημεία – όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα χείλη, τα αυτιά, ο λαιμός και το στήθος – τείνουν να παραβλέπονται, είτε επειδή η εφαρμογή αντηλιακού σε αυτά είναι άβολη είτε επειδή η περιοχή δεν φαίνεται να έχει αρκετό ήλιο για να δικαιολογήσει SPF. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις περιοχές είναι τοποθεσίες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Green.

6 σημεία που ξενάμε να βάζουμε αντηλιακό

Αυτιά

Όταν βάζουμε αντηλιακό προσώπου, συνήθως κάνουμε την κλασσική κίνηση και το απλώνουμε κυκλικά. Βάζουμε στο μέτωπο, στα μάγουλα, στη μύτη, κάτω από τα μάτια, αλλά τα αυτιά μας σχεδόν πάντα μένουν στην ‘απ’ έξω’. Είναι ένα σημείο που μπορεί να μη μας φαίνεται σημαντικό, αλλά μένει απροστάτευτο και καταλήγουμε συχνά να καιγόμαστε. Την επόμενη φορά καλό θα ήταν να μην τα ξεχάσεις.

Λαιμός

Όπως με τα αυτιά σου, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ξεχνάς να απλώσεις το αντηλιακό στο πλαϊνό μέρος του λαιμού. Δεν είναι μόνο ο αυχένας που πρέπει να προστατέψεις.

Κεφάλι

Τουλάχιστον στα σημεία που δεν καλύπτονται από τα μαλλιά. Επίσης, κυκλοφορούν αντηλιακά ειδικά για το κεφάλι, που δεν αφήνουν κανένα σημάδι ή λιπαρότητα στην τρίχα, και θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Ο καρκίνος του δέρματος σε αυτό το σημείο είναι σπάνιος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το δέρμα του κεφαλιού δεν κινδυνεύει να καεί από τον ήλιο. Εναλλακτικά, φροντίστε να φοράτε καπέλο όταν βγαίνετε από το σπίτι, λέει η Green.

Χείλη

Κι όμως, χρειάζονται και αυτά προστασία. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα lip balm που να έχει δείκτη προστασίας πάνω από 30. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να θυμόμαστε να το ανανεώνουμε τακτικά.

Χέρια

Μην επικεντρώνεσαι αποκλειστικά και μόνο στη φροντίδα του προσώπου και ξεκίνα να ασχολείσαι λίγο παραπάνω και με τα χέρια. Και ενώ όλοι ξέρουμε πως ο ήλιος είναι ο κυριότερος παράγοντας γήρανσης του δέρματος, ξεχνάμε την αντηλιακή φροντίδα και προστασία τους.

Πόδια

Μιλάμε ουσιαστικά για το πάνω μέρος του ποδιού. Όπως στα χέρια, έτσι και εδώ συχνά το ξεχνάμε, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε με ένα κάψιμο από τον ήλιο σε αυτό το σημείο (στο σχέδιο της σαγιονάρας), το οποίο πονάει και αρκετά.

Διαβάστε επίσης

Τα 5 χρώματα που αδυνατίζουν εκτός από το μαύρο

Πετσέτες: Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να τις μοιράζεσαι

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.