Αντιβακτηριακά μαντηλάκια: Πού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται

Τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια τα χρησιμοποιούμε όλοι. Στο σπίτι, στο γραφείο, στο πάρκο με τα παιδιά. Είναι χρήσιμα αλλά θέλει προσοχή ο τρόπος χρήσης, ενώ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο καθαρισμού, υπάρχουν μερικές φορές που είναι πολύ καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο.

Παιδικά παιχνίδια

«Τα παιδιά βάζουν πολλά πράγματα στο στόμα τους. Γι’  αυτό δεν πρέπει να καθαρίζετε τα παιχνίδια τους με αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Χρησιμοποιήστε αντ ‘ αυτών ήπιο σαπουνόνερο», λέει στο Reader’s Digest.com, ο χημικός John Manolas, συνιδιοκτήτης του Whyte Gate.

Τι να χρησιμοποιήσετε : Ξίδι και νερό. Προσθέστε μισό φλιτζάνι ξύδι σε ένα λίτρο νερό και σκουπίστε τα παιχνίδια με το διάλυμα. Είναι ένας εξαιρετικός μη τοξικός τρόπος για να καθαρίσετε τα παιχνίδια. Μια σημείωση: Εάν τα παιχνίδια μυρίζουν ακόμα σαν ξύδι μόλις στεγνώσουν, φροντίστε να τα ξεπλύνετε ξανά.

Μαλακές επιφάνειες

«Τα μαντηλάκια δεν είναι κατασκευασμένα για υλικά όπως μοκέτα ή ο καναπές. Ένας λόγος είναι ότι απορροφούν την υγρασία και δεν μένουν αρκετά βρεγμένα ώστε να λειτουργήσουν οι χημικές ουσίες. Τα μαντηλάκια λειτουργούν καλύτερα σε σκληρά, μη πορώδη πράγματα όπως ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Εκεί τα μικρόβια, όπως ο ιός που προκαλεί την COVID-19, τείνουν να κολλάνε περισσότερο, λέει ο Jason Courtney, ιδιοκτήτης του Office Pride στο κέντρο της Pensacola».

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Υπεροξείδιο του υδρογόνου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσετε το χαλί σας που δεν θα το καταστρέψουν. Φυσικά, φροντίστε να σκουπίζετε το χαλί σας με ηλεκτρική σκούπα, αλλά αν στοχεύετε συγκεκριμένους λεκέδες, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια καλή λύση. Για αυτό το διάλυμα, συνδυάστε ένα κουταλάκι του γλυκού υπεροξείδιο του υδρογόνου,με λίγη οδοντόκρεμα (Πάντα να κάνετε πρώτα μια δειγματοληπτική δοκιμή.), για να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από τα χαλιά.

Πάγκοι κουζίνας

Αν πιστεύετε το να καθαρίσετε με ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι, έναν πάγκο κουζίνας που είχε μόλις ωμό κοτόπουλο είναι αρκετό για να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή, ξανασκεφτείτε το. «Οι πάγκοι της κουζίνας είναι σημεία για μικρόβια και βακτήρια και ο καθαρισμός τους χρησιμοποιώντας μόνο αντιβακτηριακά μαντηλάκια δεν είναι αρκετός», λέει η Lily Cameron, επαγγελματίας καθαριότητας και επιβλέπουσα στο Fantastic Services.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Όταν πρέπει να απολυμάνετε τους πάγκους σας, λέει ο Cameron, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό με σαπούνι και ένα σφουγγάρι. Απλώς βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε σωστά (ή αντικαθιστάτε συχνά) το σφουγγάρι σας, ένα από τα πιο βλαβερά αντικείμενα στην κουζίνα σας.

Πάγκοι και εξαρτήματα μπάνιου

Το μπάνιο σας φιλοξενεί πολλά βακτήρια και ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι δεν πρόκειται να κάνει πολλά για να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων. «Για να σκοτωθούν αποτελεσματικά τα βακτήρια, ένα απολυμαντικό πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια για περίπου πέντε έως δέκα λεπτά», λέει ο Κάμερον. «Ο καθαρισμός με αντιβακτηριακά μαντηλάκια αφήνει την επιφάνεια στεγνή σε λιγότερο από πέντε λεπτά,. Η υπερβολική χρήση τέτοιων μαντηλιών μπορεί να εκθέσει την οικογένειά σας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες χωρίς το όφελος που καταστρέφει τα μικρόβια».

Επιφάνειες από σκληρό ξύλο

Τα χημικά και άλλα συστατικά στα αντιβακτηριακά μαντηλάκια μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε ορισμένες από τις επιφάνειες του σπιτιού σας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει σκληρά ξύλα, τα οποία μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους μετά από επαναλαμβανόμενο τρίψιμο. Μπορούν επίσης να καταστραφούν από την υγρασία. «Οι ξύλινες επιφάνειες πρέπει να στεγνώσουν γρήγορα, αλλά τα μαντηλάκια αφήνουν τις επιφάνειες σχετικά υγρές», λέει ο Alberto Navarrete, γενικός διευθυντής της Frisco Maids στο Ντάλας, «έτσι αυτό είναι αντιπαραγωγικό».

Ο Greg Shepard, ιδρυτής του Dallas Maids home cleaning, προσθέτει: « Τα ξύλινα δάπεδα και τα έπιπλα, δεν πρέπει να καθαρίζονται συχνά με προϊόντα γιατί με συχνούς καθαρισμούς, το φινίρισμα θαμπώνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι διπλό για τα μαντηλάκια βακτηριδίων επειδή περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο καταστρέφει το φινίρισμα του ξύλου».

Κουζίνα

Τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια δεν προορίζονται για τον καθαρισμό μεγάλων επιφανειών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να επιδεινώσετε ένα πρόβλημα με τα βακτήρια εάν χρησιμοποιήσετε ένα για πολλές επιφάνειες. «Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι για να καθαρίσετε περισσότερες από μία επιφάνειες», λέει ο Κάμερον. «Ένα βρώμικο μαντηλάκι έχει μικρόβια που παραμένουν πάνω του και μπορεί να μεταφέρει βακτήρια σε άλλη τοποθεσία».

Επιφάνειες με στεγανωτικό

Οι χημικές ουσίες και τα οξέα στα αντιβακτηριακά μαντηλάκια μπορούν να καταστρέψουν το γυάλισμα των επιφανειών, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης. Μπορεί να κάνουν τις επιφάνειες να φαίνονται θαμπές, ακόμη και γρατσουνισμένες. (Παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ξύδι ούτε σε αυτές τις επιφάνειες.)

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Αναζητήστε ειδικά σχεδιασμένα καθαριστικά για αυτές τις επιφάνειες ή χρησιμοποιήστε απλό σαπούνι και νερό, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό ως καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων.

Δερμάτινα είδη

Πολλά απολυμαντικά ή αντιβακτηριακά μαντηλάκια που περιέχουν και αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να αφήσει τα δερμάτινα είδη σας να φαίνονται στεγνά και ασβεστωμένα.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό καθαριστικό για το δέρμα, όπως το σαπούνι για μωρά, και να ρίξετε μερικές σταγόνες σε ένα λίτρο νερό. Όταν ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, περάστε ξανά το δέρμα με ένα καθαρό, υγρό σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Και αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά μαντηλάκια στο δέρμα, διαβάστε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν αλκοόλ.

Λακαρισμένα έπιπλα

Μπορείτε να αμβλύνετε το όμορφο φινίρισμα των λακαριστών καρεκλών και γραφείων χρησιμοποιώντας αυτά τα μαντηλάκια που περιέχουν αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει για κάθε ξυλουργική στο σπίτι σας, όπως κάγκελα σκάλας ή χύτευση καρέκλας, τα οποία μπορεί να έχουν γυαλιστερό φινίρισμα λάκας.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Χρησιμοποιήστε απαλό σαπούνι και ζεστό νερό. Σοβαρά, μην το πολυσκέφτεσαι. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι σε μισό γαλόνι νερό και χρησιμοποιήστε ένα υγρό (δεν στάζει) πανί. Από την άλλη, αυτά είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με νερό.

Τα χέρια

Εάν το απολυμαντικό είναι καλό για τα πόμολα και τις επιφάνειες της κουζίνας, θα πρέπει να είναι καλό για τα χέρια σας, σωστά; Όχι, λέει ο Κάμερον. «Ποτέ μην καθαρίζετε τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια πριν ή κατά το φαγητό, γιατί τα μαντηλάκια αφήνουν υπολείμματα στο δέρμα. Επιπλέον, δεν θα εξαφανιστούν όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια», λέει. «Το αλκοόλ μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα».

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, από το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας! «Σταματήστε την εξάπλωση των μικροβίων πλένοντας τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό», λέει ο Κάμερον. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν συγχέετε τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια που έχουν σχεδιαστεί για τα χέρια σας με τα απολυμαντικά αντιβακτηριακά μαντηλάκια για σπίτια και γραφεία, σύμφωνα με τον Brian Sansoni, αντιπρόεδρο επικοινωνίας για το American Cleaning Institute. «Τα μαντηλάκια χεριών είναι ένας βολικός τρόπος για να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά όταν είστε μακριά από σαπούνι και νερό», εξηγεί.

Διαβάστε επίσης 

Ποια είναι η ελάχιστη άσκηση που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας;

Βάφετε τα μαλλιά στο σπίτι; Προσοχή σε αυτά τα λάθη

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.