Dry Scooping: Γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώνετε σκόνη πρωτεΐνης χωρίς νερό

Το Dry Scooping φαίνεται ότι είναι μία νέα επικίνδυνη τάση ανάμεσα σε όσους αθλούνται σκληρά, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι είναι επικίνδυνη, χωρίς να προσφέρει κανένα όφελος.

Το Dry Scooping είναι η κατανάλωση συμπληρώματος πρωτεΐνης χωρίς νερό πριν την έναρξη της γυμναστικής και φαίνεται ότι έχει αρκετούς υποστηρικτές στο διαδίκτυο.

Οι σκόνες των συμπληρωμάτων πριν την προπόνηση, οι οποίες προορίζονται για ανάμιξη με νερό, περιέχουν συστατικά όπως αμινοξέα, βιταμίνες Β, καφεΐνη και κρεατίνη και αναφέρεται ότι ενισχύουν την απόδοση.

Η τάση έχει κάνει τον γύρο των social media.

Ένας χρήστης του TikTok, μοιράστηκε ένα βίντεο Dry Scooping τον Μάιο του 2021, συγκεντρώνοντας πάνω από 9,8 εκατομμύρια προβολές. Σε αυτό, προσπαθεί να καταπιεί ένα καπάκι με σκόνη, αλλά πνίγεται και το φτύνει πριν καν προλάβει να το ξεπλύνει με νερό. Η εμπειρία του θα μπορούσε να ήταν χειρότερη.

Σε ένα άλλο βίντεο, που προβλήθηκε πάνω από 2,9 εκατομμύρια φορές, μια γυναίκα λέει ότι σταμάτησε να αναπνέει αφού εισέπνευσε κατά λάθος τη σκόνη.

Αν και αυτές οι ατυχίες μπορεί να μην φαίνονται απροκάλυπτα επικίνδυνες, με πολλούς σχολιαστές να γελούν και να υποδηλώνουν ότι το αποτέλεσμα οφείλεται σε λάθος του πρωτάρη, οι γιατροί λένε ότι το dry scooping ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Η Kelly Johnson-Arbor, MD, τοξικολόγος και διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ, λέει στο everydayhealth.com ότι έχει πολλαπλές αναφορές σοβαρών ιατρικών έκτακτων περιστατικών που σχετίζονται με το dry scooping.

Τι είναι το Dry Scooping;

Οι υποστηρικτές της μεθόδου ισχυρίζονται ότι όταν καταπίνουν σκόνη συμπληρώματος χωρίς να την αναμειγνύουν πρώτα με νερό, το σώμα απορροφά τα ενεργητικά συστατικά πιο γρήγορα.

Αλλά δεν υπάρχει κανένα όφελος από τη λήψη σκόνης χωρίς υγρό, λέει, και στην πραγματικότητα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υγείας. «Κινδυνεύετε να αναπνεύσετε τη σκόνη καθώς τη βάζετε στο στόμα σας», εξηγεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα αναπνευστικά προβλήματα, πνιγμό ή πολύ βήχα.

Διατρέχετε επίσης τον κίνδυνο να καταναλώσετε υψηλότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις του συμπληρώματος.

Το κύριο μέλημα εδώ, είναι η πιθανότητα υπερβολικής δόσης καφεΐνης .

Πολλά συμπληρώματα πριν την προπόνηση περιέχουν καφεΐνη ή ανάλογα καφεΐνης. Οι υγιείς ενήλικες μπορούν συνήθως να καταναλώνουν έως και περίπου 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης καθημερινά χωρίς να αντιμετωπίζουν επιβλαβείς παρενέργειες.

Όταν καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης ταυτόχρονα, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες, όπως άγχος, τρόμο, αίσθημα παλμών, πόνο στο στήθος και επιληπτικές κρίσεις.

Έμφραγμα σε 20χρονη μετά από dry scooping

Σε ένα περιστατικό, μια κατά τα άλλα υγιής 20χρονη γυναίκα είχε ένα ήπιο έμφραγμα μετά από dry scooping, πιθανότατα λόγω υπερβολικής δόσης καφεΐνης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ.

Επίσης, υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης, εάν η σκόνη πάει στους πνεύμονες αντί για τον οισοφάγο και ένα άτομο μπορεί να καταλήξει να βήχει, να πνιγεί ή να έχει δυσκολία στην αναπνοή.

Τι λέει η επιστήμη για το Dry Scooping;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το dry scooping ενισχύει την απόδοση και τα δεδομένα που υπάρχουν υποδηλώνουν ότι έχει κινδύνους για την υγεία.

Δύο επιστημονικές μελέτες εξέτασαν το dry scooping, όπου διαπιστώθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον για την μέθοδο, ιδιαίτερα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες πληθυσμούς.

Οι συγγραφείς μιας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics το 2022, εξέτασαν τον αριθμό των βίντεο με dry scooping στο TikTok, μαζί με τα «μου αρέσει» που έλαβαν αυτά τα βίντεο.

Ενώ το “#dryscooping” δεν είναι δυνατό να αναζητηθεί στο TikTok, όταν οι ερευνητές αναζήτησαν το “#preworkout”, διαπίστωσαν ότι το 31% των σχετικών βίντεο περιείχαν. Αυτά τα βίντεο ήταν δημοφιλή, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 8,2 εκατομμύρια “μου αρέσει”.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η επικράτηση και η αποδοχή αυτής της δυνητικά επικίνδυνης πρακτικής έχει την ικανότητα να επηρεάσει τους ανήλικους και τους νεαρούς ενήλικες, ιδιαίτερα αυτούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να συμμετέχουν στην τάση χωρίς να αναγνωρίζουν τους κινδύνους.

Για την άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eating Behaviors τον Ιανουάριο του 2023 , οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την Canadian Study of Adolescent Health Behaviors, μια εθνική μελέτη που αξιολογεί τη διατροφή, τη δραστηριότητα οικοδόμησης μυών και την εικόνα του σώματος σε 2.731 εφήβους και νεαρούς ενήλικες μεταξύ ηλικιών από 16 έως 30 ετών. Διαπίστωσαν ότι τους προηγούμενους 12 μήνες, το 16,9% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έκαναν, με υψηλότερο ποσοστό νεαρών ανδρών (21,8%) που δοκίμασαν την πρακτική σε σύγκριση με γυναίκες (14,2%).

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που περνούσαν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εμφάνιζαν κλινικά σημαντικά συμπτώματα μυϊκής δυσμορφίας (μια ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κακή εικόνα σώματος και την εμμονή να αναπτύξουν μυϊκή σωματική διάπλαση) είχαν υψηλότερα ποσοστά dry scooping.

Διαβάστε επίσης

5 τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

3 πράγματα, που πρέπει να προσέξεις, όταν τα δεις στο εσώρουχο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.