Τι θα συμβεί στο δέρμα σας, αν σταματήσετε το μακιγιάζ

Το μακιγιάζ είναι για πολλές γυναίκες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Έχει την ικανότητα να μας φτιάχνει τη διάθεση, να τονίζει τα χαρακτηριστικά μας και να μας κάνει να νιώθουμε δημιουργικές. Όμως όσο το μακιγιάζ μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος μιας γυναίκας, άλλο τόσο μπορεί να αποτελεί έναν όχι και τόσο καλό σύμμαχο της υγείας της επιδερμίδας.

Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά κραγιόν, μολύβια ματιών και μάσκαρα, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν άμεσα, πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας: θειικά άλατα και μέταλλα είναι μερικά από τα συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ και φροντίδας του δέρματος, που αρκετές φορές μπορούν να προκαλέσουν έντονη ερυθρότητα, ξηρότητα και κνησμό, έως και δερματικές αλλεργίες ή αλλεργικό σοκ.

Τι θα συμβεί όμως στο δέρμα σας, αν μια μέρα αποφασίσετε να σταματήσετε να φοράτε μακιγιάζ ή το μειώσετε δραστικά; Το health.com, ρώτησε ειδικούς στο είδος και ιδού οι απαντήσεις.

Οι πόροι θα αναπνεύσουν

Όταν φοράτε μακιγιάζ για πολλές ώρες, οι πόροι του δέρματός καλύπτονται. Εξάλλου, ο σκοπός του foundation και του concealer είναι να καλύψετε τους πόρους σας και να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας. “Η απόφραξη του δέρματος μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, λευκά ή μαύρα στίγματα. Μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό – ειδικά εάν εφαρμόζεται μεγάλη ποσότητα μακιγιάζ “, δήλωσε η δερματολόγος Papri Sarkar.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η make-up artist Teresa Tarmey, που αναφέρει χαρακτηριστικά, «Το μακιγιάζ φράζει τους πόρους, αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν βγάζετε το μακιγιάζ σας πριν πάτε για ύπνο. «Το δέρμα κάνει τα μαγικά του τη νύχτα και θα απορροφήσει πραγματικά όλα τα προϊόντα που έχουν μείνει στο δέρμα», συνέχισε η Tarmey. Και σκεφτείτε να κόβετε το μακιγιάζ σας κάθε τόσο για να δώσετε στο δέρμα σας ένα διάλειμμα. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο ωραία αισθάνεστε και πόσο καθαρίζει το δέρμα σας όταν σταματήσετε να φοράτε μακιγιάζ.

Το δέρμα σας θα αποκτήσει κολλαγόνο και ελαστίνη

Πολλές από εμάς χρησιμοποιούμε το μακιγιάζ, για να φαινόμαστε νεότερες και για να δώσουμε λάμψη στο δέρμα μας. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το να φοράτε μακιγιάζ για πολλές ώρες, μπορεί πραγματικά να μειώσει τη φυσική λάμψη του δέρματός.. Όταν το πρόσωπό σας είναι καλυμμένο με μακιγιάζ – ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας – το δέρμα σας δυσκολεύεται να αναγεννήσει το κολλαγόνο και την ελαστίνη . Και σύμφωνα με την Tarmey. “Το δέρμα με υγιή επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης δεν είναι απλώς πιο νεανικό, είναι και πιο δυνατό.”

Ο πλαστικός χειρουργός, David Jack, αναφέρει πως ο καθαρισμός και η απολέπιση του δέρματός σας είναι ακόμα πιο σημαντικό από την ενυδάτωση για να αποκτήσετε αυτό το ελαστικό δέρμα που πάντα θέλατε. Πρέπει να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ώστε το δέρμα σας να μπορεί να αναγεννήσει φυσικά νέα υγιή κύτταρα. Αλλά το μακιγιάζ εμποδίζει αυτή τη διαδικασία, εξήγησε.

Η ακμή μπορεί να υποχωρήσει

Μπορεί να βάζετε μακιγιάζ για να καλύψετε την ακμή, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι το μακιγιάζ μπορεί να είναι αυτό που προκαλεί την έξαρση. Αν και μπορεί να νιώθετε αμήχανα να βγείτε από το σπίτι με ένα μεγάλο σπυρί στο μέτωπό (αν και δεν θα έπρεπε, γιατί έχει συμβεί σε όλους μας), το να αντισταθείτε στην επιθυμία να το καλύψετε με ένα βαρέως τύπου foundation θα μπορούσε να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. «Η υπερβολική χρήση του μακιγιάζ, ειδικά του foundation, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος ή σε εξάρσεις ακμής», λέει ο δερματολόγος Joshua Zeichner. «Το να κάνετε ένα διάλειμμα από το μακιγιάζ μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να επανορθωθεί και να αναγεννηθεί».

Φροντίστε, ωστόσο, να διατηρήσετε τη ρουτίνα καθαρισμού σας. «Αν δεν καθαρίζετε το πρόσωπό σας, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος δεν αφαιρούνται», αναφέρει η δερματολόγος Annie Chiu «Μένουν στο δέρμα, φράζουν τους πόρους και οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή με τη μορφή σπυριών».

Σκουπίστε το μακιγιάζ και ίσως αφήστε το για λίγο! Δοκιμάστε το και δείτε πώς το δέρμα σας καθαρίζει με την πάροδο του χρόνου. Εάν το δέρμα σας δεν φαίνεται να βελτιώνεται, μιλήστε με τον δερματολόγο σας, καθώς μπορεί να έχετε μια υποκείμενη πάθηση του δέρματος που δεν σχετίζεται με ερεθιστικά του μακιγιάζ και χρειάζεται θεραπεία.

Το δέρμα σας θα φαίνεται νεότερο

Το παιχνίδι με τα χρώματα και τα περιγράμματα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και να δώσει στο πρόσωπό σας μια φρέσκια όψη. Ωστόσο, το δέρμα σας πιθανότατα θα φαίνεται πολύ νεότερο εάν απαλλαγείτε από το μακιγιάζ εντελώς. Σίγουρα, μπορεί να χρειαστεί λίγη εξοικείωση, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, θα παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας πραγματικά βελτιώνεται από μόνο του.

«Το μακιγιάζ που παγιδεύεται στο δέρμα, προκαλεί οξειδωτική βλάβη», είπε η δερματολόγος Annie Chiu. «Αυτό όπως εξηγεί, οδηγεί σε κατάρρευση του δερματικού φραγμού και γερνάει πρόωρα το πρόσωπό σας».

Οι βλεφαρίδες σας μπορεί να γίνουν πιο μακριές και πιο δυνατές

«Οι βλεφαρίδες γίνονται εύθραυστες και ξηρές όταν η μάσκαρα ανανεώνετια πολλές φορές κα τά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε η σχολαστική αφαίρεση του μακιγιάζ θα αφήσει τις βλεφαρίδες σας πιο υγιείς και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μήκος τους», εξηγεί η Rachel Nazarian, δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη στο Schweiger Dermatology Group.

Το ξηρό δέρμα σας θα μπορούσε να βελτιωθεί

«Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που παρουσιάζονται όταν δεν καθαρίζετε το πρόσωπό σας πριν τον ύπνο είναι ότι εμποδίζεται η φυσική απολέπιση του δέρματος, όπου το νεκρό δέρμα αντικαθίσταται με νέα κύτταρα», σημειώνει η Δρ Rachel Nazarian στο Schweiger Dermatology Group,«Συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα του δέρματος, οδηγώντας σε θαμπό, ξηρό δέρμα».

Ο καθαρισμός κάθε βράδυ είναι ένα καλό πρώτο βήμα, ειδικά αν έχετε ξηρό δέρμα. «Εάν έχετε μια πάθηση όπου ο φραγμός του δέρματος διαταράσσεται, για παράδειγμα σε σοβαρή ξηρότητα ή έκζεμα, η μη χρήση μακιγιάζ μπορεί να επιτρέψει στο δέρμα να αυτοθεραπευθεί», συνέστησε ο δερματολόγος Joshua Zeichner.

Διαβάστε επίσης

7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν προετοιμάζετε τον κήπο σας για την άνοιξη

Ρυτιδοπλαστική (Face Lift): Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται και πόσο διαρκεί

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.