Τα αθλήματα που βλάπτουν σοβαρά τα δόντια

Η πέμπτη πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο είναι ο τραυματισμός στα δόντια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, το οδοντικό τραύμα αποτελεί την πέμπτη συχνότερη παθολογική κατάσταση στο κόσμο (προηγούνται η τερηδόνα, ο πονοκέφαλος τάσης, η σιδηροπενική αναιμία και η σχετιζόμενη με την ηλικία βαρηκοΐα).

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί οδοντικό τραυματισμό τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Δεκάδες κλινικές μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι οδοντικό τραύμα υφίσταται το 14% έως 47% των αθλουμένων, με το ακριβές ποσοστό να παρουσιάζει διακύμανση στα διάφορα αθλήματα και τις χώρες.

Η επίπτωση των οδοντικών τραυματισμών είναι μέγιστη στις ηλικίες 8-11 ετών. Επιπλέον, τα κορίτσια έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τα αγόρια να τραυματιστούν στο στόμα. Ειδικότερα, η αναλογία τραυματισμένων αγοριών προς κορίτσια είναι 1,5 προς 3,1.

Τα αθλήματα που βλάπτουν σοβαρά τα δόντια

Τα αθλήματα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ, η ποδηλασία, το σκι, το χόκεϋ επί πάγου και η ιππασία.

Οι αθλητές έχουν πιθανότητα 50% να τραυματιστούν στην αθλητική τους καριέρα. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, που για φέτος επικεντρώνει στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει Άμυνα για το χαμόγελό σας».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, επισημαίνει ότι υπάρχουν βασικές αρχές και προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και κλινικές διαδικασίες, που πρέπει να τηρούνται προκειμένου οι οδοντίατροι να παραδίδουν σε κάθε αθλούμενο τον μοναδικό του εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα. Ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων.

«Περήφανοι μια ζωή για το στόμα μας»

Κατά τη φετινή παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας η ΕΟΟ εστιάζει στη σημασία της φροντίδας του στόματός μας σε κάθε ηλικία, με το μήνυμα «Περήφανοι μια ζωή για το στόμα μας», συστήνοντας:

  • Την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας,
  • Την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,
  • Την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή,
  • Τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης,
  • Την αποχή από την χρήση καπνού και
  • Τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη στιγμή που τα νοσήματα του στόματος μπορούν  να προληφθούν.

Ο κ. Δεβλιώτης με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία σημείωσε πως «Η κακή στοματική υγεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη. Γι΄ αυτό το λόγο όλες οι οδοντιατρικές ομοσπονδίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στις ηγεσίες των εθνικών Συστημάτων Υγείας  να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον κρίσιμο ρόλο της δια βίου οδοντιατρικής φροντίδας».

Διαβάστε επίσης 

17 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα

8 αντικείμενα που ”απαγορεύεται” να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.