8 αντικείμενα που ”απαγορεύεται” να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια εύχρηστη συσκευή που καθαρίζει γρήγορα και αποτελεσματικά πιάτα, μαγειρικά σκεύη και άλλα είδη κουζίνας. Αν και θα ήταν βολικό αν μπορούσατε να πλύνετε τα πάντα στο πλυντήριο πιάτων, αυτό απλά δεν συμβαίνει. Ορισμένα αντικείμενα πρέπει να πλένονται στο χέρι για να διατηρηθεί η ακεραιότητα όχι μόνο της συσκευής σας, αλλά και των αντικειμένων.

Αν και θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν καθαρίσετε τα σερβίτσια και τα μαγειρικά σκεύη, υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων.

Πορσελάνες

Ακόμα κι αν βγάζετε την ωραία πορσελάνη σας μόνο μία φορά το χρόνο, θα πρέπει να την πλένετε στο χέρι. «Γενικά, δεν συνιστάται να βάζετε πορσελάνη στο πλυντήριο πιάτων λόγω της ζημιάς από τις υψηλές θερμοκρασίες του νερού, την ισχυρή πίεση και τα λειαντικά απορρυπαντικά που μπορεί να προκαλέσουν ξεθώριασμα χρώματος», λέει στο marthastewart.com, η Vera Peterson, πρόεδρος της εταιρείας καθαρισμού, Molly Maid.

Αιχμηρά Μαχαίρια

Αν και είναι συνήθως καλό να πλένετε τα μαχαίρια βουτύρου στο πλυντήριο πιάτων, τα μαχαίρια για μπριζόλα, ψωμί, τα μαχαίρια του σεφ και άλλα αιχμηρά μαχαίρια θα πρέπει να πλένονται στο χέρι και να στεγνώνονται με μια μαλακή πετσέτα. «Τα αιχμηρά μαχαίρια δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, καθώς τα αντικείμενα μπορεί να καταστραφούν και να παραμορφωθούν ενώ βρίσκονται στο πλυντήριο πιάτων», λέει η Lindsay Jones.

Αντικείμενα από μαντέμι

Το μαντεμένιο τηγάνι σας έχει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες φροντίδας και δεν πρέπει ποτέ να το βάζετε στο πλυντήριο πιάτων σας. «Δεν πρέπει να μπαίνουν μαντεμένια μαγειρικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων γιατί μπορεί να προκαλέσουν σκουριά», λέει η Peterson. «Αντίθετα, καθαρίστε το με ένα σφουγγάρι ή σκληρή βούρτσα και χοντρό αλάτι, ξεπλύνετε και στεγνώστε εντελώς».

Αντικολλητικά τηγάνια

Θέλετε τα αντικολλητικά τηγάνια σας να διατηρήσουν την επικάλυψη τους; Τότε καλό είναι να μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. «Δεν συνιστάται να βάζετε αντικολλητικά τηγάνια στο πλυντήριο πιάτων καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού, τα σκληρά απορρυπαντικά και τα καθαριστικά μπορούν να καταστρέψουν την αντικολλητική επίστρωση», λέει η Peterson. “Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των αντικολλητικών σας τηγανιών, είναι καλύτερο να τα πλένετε στο χέρι χρησιμοποιώντας ένα ήπιο απορρυπαντικό και ένα μαλακό σφουγγάρι.”

Χάλκινα μαγειρικά σκεύη

Τα μαγειρικά σκεύη από χαλκό δεν πρέπει επίσης να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων. Η λειτουργία τους σε έναν κύκλο πλύσης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αντικείμενα να χάσουν την επίστρωσή τους όταν εκτίθενται στις θερμοκρασίες ζεστού νερού μέσα στο πλυντήριο.

Ξύλινα αντικείμενα

Οι σανίδες κοπής, τα κουτάλια, τα μπολ σαλάτας και άλλα είδη κουζίνας από ξύλο πρέπει να πλένονται στο χέρι. «Τα ξύλινα αντικείμενα δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο καθώς μπορεί να αρχίσουν να αποχρωματίζονται, κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης», λέει η Jones.

Κρυστάλλινα σκεύη

Γενικά, τα κρυστάλλινα σκεύη σερβιρίσματος και ποτών δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, επομένως είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να πλένετε αυτά τα κομμάτια στο χέρι. «Εάν δεν είστε σίγουροι για την ποιιότητα του γυαλιού, είναι σημαντικό να ελέγξετε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων», λέει η Peterson.

Μαγειρικά σκεύη αλουμινίου

Ορισμένα μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο, δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν πλύνετε αυτά τα αντικείμενα. «Τα μαγειρικά σκεύη που είναι κατασκευασμένα από ανοδιωμένο αλουμίνιο μπορούν να μπουν, επειδή αυτά τα είδη προστατεύονται από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης», λέει η Jones.

Από την άλλη πλευρά, το συμπιεσμένο αλουμίνιο μπορεί να το καταστρέψει. «Όπως ο χυτοσίδηρος, δεν πρέπει να βάζετε αλουμίνιο στο πλυντήριο  καθώς το απορρυπαντικό, η υψηλή θερμοκρασία και τα μέταλλα από το νερό, μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση που σκουραίνει το μέταλλο», λέει η Peterson. Επιπλέον, η κίνηση των αντικειμένων μεταξύ τους μπορεί να χαράξει την επιφάνεια.

Διαβάστε επίσης 

Γιατί κλαίω στον ύπνο μου; Τι μπορεί να κρύβει το κλάμα

6 λάθη, που οι περισσότεροι κάνουμε, όταν αποθηκεύουμε τρόφιμα

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.