Ποιος θα το πίστευε ότι η άσκηση έχει επίπτωση στο πρόσωπό σου, προκαλώντας σημάδια γήρανσης; Κι όμως, αυτό ισχύει. Μία πρωτοφανή προειδοποίηση έστειλε γνωστός Αμερικανός πλαστικός χειρουργός προς όλες τις γυναίκες (και όχι μόνο) αναφορικά με το ποια άσκηση κάνει ένα άτομο να δείχνει πιο γερασμένο, περισσότερο από κάθε άλλη: Και είναι το τρέξιμο.
«Οι μισοί ασθενείς μου με αγαπούν γι’ αυτό και οι άλλοι μισοί με μισούν γι’ αυτό», είπε ο Δρ Τζέραλντ Ίμπερ σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok.
Πότε το τρέξιμο βλάπτει το πρόσωπο;
Ο Ίμπερ, ο οποίος ειδικεύεται στις χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο και το σώμα, σημείωσε ότι το τρέξιμο μία με δύο φορές την εβδομάδες για μερικά λεπτά είναι καλό, αλλά οτιδήποτε περισσότερο από αυτό είναι υπερβολικό.
«Έχετε δει ποτέ δρομέα μεγάλων αποστάσεων, που δεν έχει στεγνό και γερασμένο πρόσωπο;», ρωτά ο 82χρονος στο viral βίντεο. Σύμφωνα με τον γιατρό, όχι μόνο το τρέξιμο επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά έχει και καταστροφικό αντίκτυπο σε άλλα μέρη του σώματος. Τα γόνατα καταστρέφονται, οι αστραγάλοι καταστρέφονται, η πλάτη καταστρέφεται», είπε. «Είναι ανοησία όλο αυτό».
Τρέξιμο με μέτρο
Παρόλες τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το τρέξιμο σε ένα σώμα, ο γιατρός παραδέχτηκε ότι η άσκηση έχει οφέλη, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι – όπως όλα – πρέπει να γίνεται με μέτρο.
«Επομένως, αν θέλετε να τρέξετε λίγο, η καταπληκτική, και χωρίς επιπτώσεις αεροβική άσκηση είναι πραγματικά ο ιδανικός τρόπος να γυμναστείτε», εξήγησε.
Το ζήτημα του «προσώπου του δρομέα» έχει συζητηθεί εδώ και καιρό μεταξύ των ειδικών.
Η Τριαθλήτρια Δρ Κία Μοβασάγκι είπε ότι η εικόνα αυτή των δρομέων προκαλείται από το λεπτό σώμα και τη διαρκή έκθεση στον ήλιο.
«Οι λεπτοί κηπουροί, οι σκιέρ, οι εργάτες στις κατασκευές, οι σέρφερ, οι ναυτικοί, οι τενίστες, οι ποδηλάτες, οι παίκτες του γκολφ – η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί – έχουν συχνά τα ίδια χαρακτηριστικά», είπε ο Δρ Μοβασάγκι στο Healthline. «Οι άνθρωποι απλώς μπερδεύουν την αιτιότητα με τη συσχέτιση».
«Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη και η έκθεση στις ακτίνες UV επιταχύνει αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
Servier: 4,9 δισ. τα έσοδα για το 2021-2022 – 5 χρόνια στην Ογκολογία στην Ελλάδα
«Meeting Patients’ Needs»: Πρωτοβουλία για διάλογο με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα