Νηστεία: Πόσο επηρεάζει την αθλητική απόδοση;

Πολλοί άνθρωποι, στρέφονται στη νηστεία, για απώλεια βάρους και βελτιωμένη μεταβολική υγεία, είτε πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής εντός συγκεκριμένου χρόνου.

Μια μελέτη του πανεπιστημίου Brigham Young, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, διαπιστώνει ότι η έντονη άσκηση στην αρχή μιας νηστείας μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση του οφέλους στην υγεία από την προσωρινή αποχή από το φαγητό.

«Θέλαμε πραγματικά να δούμε αν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της νηστείας μέσω της άσκησης, και ειδικά πόσο γρήγορα το σώμα εισέρχεται σε κέτωση και παράγει κετόνες», δήλωσε ο Landon Deru, διδακτορικός φοιτητής που βοήθησε στο σχεδιασμό της μελέτης για τη διατριβή του.

Η κέτωση συμβαίνει όταν το σώμα τελειώνει από γλυκόζη -το προτιμώμενο καύσιμο- και αρχίζει να διασπά το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια, παράγοντας ως υποπροϊόν μόρια που ονομάζονται κετόνες. Εκτός από το ότι μπορεί να είναι μια υγιής πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και την καρδιά, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κετόνες καταπολεμούν ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 20 υγιείς ενήλικες (11 άνδρες και 9 γυναίκες) να ολοκληρώσουν δύο νηστείες 36 ωρών ενώ παρέμειναν καλά ενυδατωμένοι. Κάθε νηστεία ξεκινούσε μετά από ένα τυποποιημένο γεύμα. Η πρώτη νηστεία ξεκίνησε χωρίς άσκηση και η άλλη με μια απαιτητική προπόνηση σε διάδρομο. Κάθε δύο ώρες, τα άτομα ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις πείνας και διάθεσης και καταγράφονταν τα επίπεδά μιας κετόνης που ονομάζεται βήτα υδροξυβουτυρικό οξύ (BHB).

Ο ρόλος της άσκησης στη νηστεία 

Η άσκηση έκανε μεγάλη διαφορά. Όταν οι συμμετέχοντες ασκούνταν, έφταναν σε κέτωση κατά μέσο όρο 3,5 ώρες νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νηστείας και παρήγαγαν 43% περισσότερο βήτα υδροξυβουτυρικό οξύ. Το αποτέλεσμα είναι λογικό. Με την άσκηση καίγεται μια σημαντική ποσότητα γλυκόζης, προκαλώντας ταχύτερη μετάβαση στην κέτωση. Χωρίς άσκηση, οι συμμετέχοντες πέτυχαν κέτωση περίπου 20 έως 24 ώρες μετά τη νηστεία.

«Για μένα, η πιο δύσκολη περίοδος για νηστεία είναι αυτή η περίοδος μεταξύ 20 και 24 ωρών, οπότε αν μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσω τη νηστεία πριν από 24 ώρες και να έχω τα ίδια αποτελέσματα για την υγεία μου, αυτό είναι ευεργετικό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Bruce Bailey. «Άρα αν νηστεύω για το συνηθισμένο 24ωρο αλλά ξεκινήσω με άσκηση, θα έχω περισσότερα οφέλη».

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις για την προτεινόμενη στρατηγική.

«Εάν φορτώνετε υδατάνθρακες ή φάτε ένα τεράστιο γεύμα πριν νηστέψετε, μπορεί να μην εισέλθετε σε κέτωση για μέρες, ακόμα κι αν κάνετε άσκηση, επομένως θα πρέπει να τρώτε μέτρια πριν από τη νηστεία», είπε ο Bailey. «Δεν γνωρίζουμε επίσης την ιδανική συχνότητα της νηστείας. Υπάρχουν σίγουρα ορισμένοι άνθρωποι που δεν πρέπει να νηστεύουν, όπως αυτοί με διαβήτη τύπου 1, και προφανώς είναι επιζήμιο να νηστεύετε όλο το 24ωρο για επτά ημέρες. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απολύτως ασφαλές και υγιές να νηστεύουν μία ή και δύο φορές την εβδομάδα για 24 ή περισσότερες ώρες».

Η μελέτη, η οποία απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να τρέξουν σε διάδρομο για 45 έως 50 λεπτά κατά μέσο όρο, δεν καθόρισε την ιδανική ποσότητα ή τον τύπο άσκησης για κάθε άτομο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να κάψει ένας άνθρωπος, τόσο το καλύτερο.

«Μπορείτε να έχετε μια πολύ καλή εκτίμηση για το πόσες θερμίδες καίτε στις περισσότερες ασκήσεις και όσο περισσότερους υδατάνθρακες καίτε (χωρίς να το παρακάνετε ή να τραυματιστείτε), τόσο καλύτερα διαμορφώνετε τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσετε την κέτωση νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νηστείας σας», είπε ο Deru.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αναφορές των συμμετεχόντων, η άσκηση δεν φαινόταν να επιδεινώνει την πείνα ή να επηρεάζει τη διάθεση κατά τη διάρκεια της νηστείας.

«Όλοι είναι λίγο πιο γκρινιάρηδες όταν νηστεύουν, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν θα αισθάνεστε χειρότερα με την παρέμβαση της άσκησης -με την άσκηση, μπορείτε να έχετε επιπλέον οφέλη και να είστε ακριβώς το ίδιο γκρινιάρηδες όπως αν δεν κάνατε γυμναστική», είπε ο Deru.

Διαβάστε επίσης

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες των πιάτων

Υγρό, ταμπλέτες ή σκόνη: Το απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων που καθαρίζει καλύτερα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.