Η άσκηση το μεσημέρι ή το απόγευμα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου περισσότερο από τη σωματική δραστηριότητα το πρωί ή το βράδυ, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Communications, παρέχει καλές ενδείξεις ότι μια μη φαρμακευτική παρέμβαση, όπως η σωματική δραστηριότητα, κάνει τη διαφορά στα αποτελέσματα της υγείας.
Η έρευνα δείχνει τελικά ότι η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα (MVPA) σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο.
Άσκηση το μεσημέρι ή το απόγευμα
Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της άσκησης, του χρόνου άσκησης και του συνολικού κινδύνου θανάτου, καθώς και του θανάτου από συγκεκριμένες αιτίες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας και δημογραφικών στοιχείων από περίπου 92.000 άτομα σε μια βιοϊατρική βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο για μια εβδομάδα, το οποίο κατέγραφε την ώρα της ημέρας που ασκούνταν και πόσο σκληρά ασκούνταν.
Μετά τη συλλογή αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε μία από τις τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πότε ασκούνταν:
- Πρωί, από τις 5 το πρωί έως τις 11 το πρωί
- Το μεσημέρι, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα
- Απόγευμα, από τις 5 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα
- Μια ομάδα που δεν έδειξε χρονική προτίμηση και ασκούνταν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας όλη την εβδομάδα
Μετά από 7 χρόνια, οι ερευνητές έλεγξαν τα αρχεία θανάτου των συμμετεχόντων. Συνολικά 3.088 (3,4%) συμμετέχοντες είχαν πεθάνει. 1.076 (1,2%) είχαν πεθάνει από καρδιακή νόσο. και 1.872 (2%) είχαν πεθάνει από καρκίνο.
Οι ασκήσεις το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα είχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τις πρωινές ή βραδινές ασκήσεις
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η μέτρια έως έντονη άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ήταν καλύτερη από την απουσία άσκησης στη μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιακή νόσο και καρκίνο.
Αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ίσα για όλους. Τα άτομα που γυμνάζονταν το μεσημέρι και τα άτομα που άλλαζαν τακτικά την ώρα της άσκησής τους από μέρα σε μέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, τόσο γενικά όσο και από καρδιακές παθήσεις, σε σχέση με όσους ασκούνταν το βράδυ και το πρωί.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο χρόνος άσκησης μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την υγεία της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, ανέφεραν οι συγγραφείς, όπως αναφέρει το everydayhealth.com.
Ποιος ωφελείται περισσότερο από τις προπονήσεις το μεσημέρι ή το απόγευμα;
Ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις με την απογευματινή προπόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρός μεταξύ των ανδρών, των ηλικιωμένων, των λιγότερο ενεργών ατόμων και των ατόμων με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, σημείωσαν οι συγγραφείς.
Οι κιρκάδιοι ρυθμοί
Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι ο χρόνος άσκησης θα μπορούσε να συνδεθεί με τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματός μας, που είναι τα σωματικά, νοητικά και συμπεριφορικά πρότυπα σε ένα 24ωρο.
Οι κιρκάδιοι ρυθμοί θα μπορούσαν να είναι το κλειδί. Μέχρι το απόγευμα, το σώμα έχει χρόνο να προσαρμοστεί επαρκώς στην ημέρα. Ο μεταβολισμός μας κορυφώνεται το απόγευμα. η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, οι ορμόνες, οι μύες, οι αρθρώσεις και το νευρικό σύστημα λειτουργούν επίσης στη βέλτιστη μορφή.
Διαβάστε επίσης
Πολλαπλή σκλήρυνση: Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη διατήρηση της νοητικής υγείας