Έξυπνο κολιέ βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος – Επαναστατική μελέτη με συμμετοχή Έλληνα καθηγητή

Ένα έξυπνο κολιέ που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, είναι μία επαναστατική συσκευή “τοπογραφίας καπνίσματος”, η οποία δημιουργεί ένα μοναδικό προφίλ καπνίσματος για κάθε καπνιστή.

Το κολιέ είναι υπό ανάπτυξη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, ανάμεσά τους και ο Έλληνας καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άγγελος Κατσάγγελος.

Η συσκευή παρακολούθησης σε σχήμα μενταγιόν ονομάζεται SmokeMon και ανιχνεύει το κάπνισμα ενός χρήστη πολύ πιο αξιόπιστα από προηγούμενα συστήματα, συλλαμβάνοντας θερμικές υπογραφές από θερμικούς αισθητήρες.

Το κολιέ, διατηρεί πλήρως το απόρρητο του καπνιστή, παρακολουθεί μόνο τη θερμότητα, όχι οπτικά στοιχεία – κάτι που είναι κρίσιμος παράγοντας για να αισθάνονται άνετα οι άνθρωποι όταν το φορούν.

«Αυτό ξεπερνά κατά πολύ το πόσα τσιγάρα καπνίζει ένας άνθρωπος την ημέρα», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Nabil Alshurafa, αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. «Μπορούμε να εντοπίσουμε πότε το τσιγάρο είναι αναμμένο, πότε το άτομο το κρατά στο στόμα του και παίρνει μια ρουφηξιά, πόσο εισπνέει, τον χρόνο μεταξύ των ρουφηξιών και πόσο καιρό έχει το τσιγάρο στο στόμα του».

Όλες αυτές οι λεπτομέρειες ονομάζονται τοπογραφία καπνίσματος, κάτι που είναι σημαντικό για δύο λόγους. Το πρώτο είναι ότι επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρούν και να αξιολογούν την επιβλαβή έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα μεταξύ των καπνιστών και να κατανοούν βαθύτερα τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε χημικές ουσίες και ασθενειών που σχετίζονται με τον καπνό, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, η πνευμονοπάθεια, ο διαβήτης, η ΧΑΠ, το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα.

Το δεύτερο είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους στην προσπάθειά τους για διακοπή του καπνίσματος κατανοώντας πώς η τοπογραφία του καπνίσματος σχετίζεται με την υποτροπή (επιστροφή στο κάπνισμα), κάτι που συμβαίνει συχνά σε άτομα που το κόβουν.

Πώς το κολιέ βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

Ας πούμε ότι ένας πρώην καπνιστής παίρνει μερικές ρουφηξιές από ένα τσιγάρο. Πέντε ρουφηξιές ή πέντε ολόκληρα τσιγάρα σημαίνουν πλήρη υποτροπή; Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν πότε ένα άτομο θα υποτροπιάσει και πότε μπορεί να παρέμβει με ένα τηλεφώνημα ο σύμβουλος υγείας, για παράδειγμα, ή ακόμα να σταλεί ένα μήνυμα κειμένου ή βίντεο σε smartphone για να τον ενθαρρύνει να αποφύγει την υποτροπή. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν επίσης να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα της συσκευής στην ανίχνευση ρουφηξιών καπνού και τοπογραφίας από ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, η επιστροφή στο κάπνισμα μπορεί να γίνει με ένα ή δύο τσιγάρα ή ακόμα και με μια ρουφηξιά. Αλλά ένα ολίσθημα δεν είναι το ίδιο με μια υποτροπή (επιστροφή στο τακτικό κάπνισμα). Ένα άτομο μπορεί να μάθει από τα ολισθήματα, αποκτώντας επίγνωση ότι δεν απέτυχε, απλώς είχε μια προσωρινή οπισθοδρόμηση. Για να αποφύγουμε μια υποτροπή, μπορούμε στη συνέχεια να αρχίσουμε να μετατοπίζουμε την εστίασή τους στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε και αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς».

Πηγή: Northwestern University Feinberg School of Medicine

Η μελέτη που καθορίζει την ακρίβεια της συσκευής και την προθυμία των ανθρώπων να τη φορέσουν δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable, and Ubiquitous Technologies.

Πηγή: Northwestern University Feinberg School of Medicine

Δεκαεννέα συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν για τη μελέτη. Συμμετείχαν σε 115 συνεδρίες καπνίσματος στις οποίες οι επιστήμονες εξέτασαν την καπνιστική τους συμπεριφορά.

Καθώς οι καπνιστές φορούσαν το κολιέ, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν ένα μοντέλο να ανιχνεύει συμβάντα καπνίσματος μαζί με την τοπογραφία του καπνίσματος, όπως ο χρόνος εισπνοής, ο αριθμός των ρουφηξιών, η διάρκεια της ρουφηξιάς, ο όγκος της ρουφηξιάς, το διάστημα μεταξύ των εισπνοών και η διάρκεια του καπνίσματος. Διοργάνωσαν επίσης τρεις ομάδες εστίασης με 18 ειδικούς στον τομέα της θεραπείας καπνού για να καταλάβουν πώς ένιωθαν για τη συσκευή.

«Αυτές οι μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το βάθος στο οποίο βρίσκεται ένα άτομο στις καπνιστικές του συνήθειες και να θεραπεύσουμε τον ασθενή ανάλογα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγές: northwestern.edu, eurekalert.org, newatlas.com

Διαβάστε επίσης

Η. Κοντούδης Bayer: Το Πρόγραμμα Healthcare Accelerator, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η σημασία της εκπαίδευσης

Σεσουάρ μαλλιών: 9+1 χρήσεις που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.