Η. Κοντούδης Bayer: Το Πρόγραμμα Healthcare Accelerator, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η σημασία της εκπαίδευσης

Ψηφιακή υγεία, έρευνα, εκπαίδευση, ανταλλαγή ιδεών, όλα αυτά με βάση την καινοτομία και πάντα με σταθερό επίκεντρο τον άνθρωπο. Έναν χρόνο μετά την πρώτη εφαρμογή του καινοτόμου Προγράμματος Healthcare Accelerator , ο Head of Market Access για το Cluster South Mediterranean and Black Sea της Bayer, Ηλίας Κοντούδης, μιλάει στο HS για τη σημασία της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, καθώς και για την ανταλλαγή ιδεών με τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Εξηγεί πώς βοηθιούνται οι ασθενείς με τη σωστή ενημέρωση και με την εκπαίδευση, πάνω σε μείζονα θέματα που τους αφορούν, και πώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους. Επιπλέον μιλά για την τεράστια σημασία των κλινικών μελετών και για τους στόχους της εταιρείας, που σε μεγάλο βαθμό αφορούν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, που μας παραχώρησε ο κ. Ηλίας Κοντούδης.

  1. Κύριε Κοντούδη, η Bayer έχει ως βασικό της πυλώνα την καινοτομία και πραγματοποιεί μια πληθώρα προγραμμάτων, όπως το Healthcare Accelerator. Πού αποσκοπεί το πρόγραμμα αυτό?

Στη Bayer, εργαζόμαστε συστηματικά με στόχο να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας, «Υγεία και Τροφή για Όλους» και να κτίσουμε ένα οικοσύστημα, που θα έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους ασθενείς του σήμερα και του αύριο.

Με το πρόγραμμα Healthcare Accelerator, το οποίο αποτελεί ορόσημο για εμάς, στην Bayer Ελλάς υλοποιούμε σειρά δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ιατρικής εκπαίδευσης, της κλινικής έρευνας και της κλινικής πρακτικής, ενδυναμώνοντας τους επαγγελματίες υγείας με καινοτόμες τεχνολογίες φροντίδας και βελτιώνοντας την  ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, ώστε να εξελίσσεται η παρεχόμενη φροντίδα και η ζωή των ανθρώπων στη χώρα μας.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι πίσω από την επιτυχημένη κλινική έρευνα κρύβονται πρωτίστως οι άνθρωποι, το Healthcare Accelerator έχει στόχο τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του υγειονομικού προσωπικού που ασχολούνται με την κλινική έρευνα, αλλά και την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τη σημασία και την εφαρμογή των κλινικών μελετών.

  1. Έχοντας πλέον ολοκληρώσει το πρώτο έτος του Healthcare Accelerator, πώς θα εκτιμούσατε την έως τώρα πορεία αυτής της πρωτοβουλίας;

Ο πρώτος χρόνος δράσης μας ήταν επιτυχημένος και μας έφερε κοντά σε νέες ομάδες και καινοτόμες ιδέες, ενώ μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς πρέπει να κινηθούμε μελλοντικά.

Κατά την διάρκεια του πρώτου έτους εφαρμογής του προγράμματος Healthcare Accelerator, στον πυλώνα της Ιατρικής Εκπαίδευσης υλοποιήσαμε ενημερώσεις σε φοιτητές Σχολών Υγείας αλλά και άλλων Σχολών Θετικών Επιστημών σχετικά με την κλινική έρευνα και τους πιθανούς ορίζοντες καριέρας σε αυτή, με στόχο να τους κινητοποιήσουμε γύρω από την αξία της. Επιπλέον, το 2022 ολοκληρώθηκε ο 12ος κύκλος του διεθνούς προγράμματος Bayer Foundation Scientific Fellowships, μέσα από το οποίο παρέχουμε υποτροφίες που είναι σχεδιασμένες ώστε να ενισχύσουν τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών, μέσω πρόσθετης χρηματοδότησης για διεθνείς τοποθετήσεις ή ερευνητικές δραστηριότητες, που είναι συμπληρωματικές σε τρέχουσες ή μελλοντικές επιστημονικές μελέτες. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τη διεπιστημονική αλληλεπίδραση και τη συνεργασία, και να προσφέρουμε μοναδικές ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.

Ο κ. Ηλίας Κοντούδης

Με την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο της αποτελεσματικής κλινικής έρευνας, το Healthcare Accelerator επιδιώκει να εκπαιδεύει συνεχώς τους επαγγελματίες υγείας και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που συμμετέχουν στην κλινική έρευνα, αλλά και να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιληφθούν τη μεγάλη αξία των κλινικών μελετών και τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές. Για τον λόγο αυτό, ως Bayer Ελλάς υποστηρίξαμε έμπρακτα τον 2οκύκλο της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών και το σεμινάριο για τις κλινικές μελέτες στο 1οPatients’ Summit της Ένωσης Ασθενών, καθώς και τη διάθεση υποτροφιών για τη συμμετοχή ασθενών σε online προγράμματα της EUPATI.

Όσον αφορά στην Κλινική Πρακτική, το 2022 χρηματοδοτήσαμε την ανάπτυξη σε πλήρη κλίμακα του VTEcareNET, μίας εφαρμογής τηλεϊατρικής για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των χρόνιων ασθενών με φλεβική θρομβοεμβολή, η οποία δοκιμάζεται σε πάνω από  20 κέντρα της χώρας μας. Παράλληλα, ξεκινήσαμε με επιτυχία τη λειτουργία της πλατφόρμας Patient Navigator για την ενημέρωση των ασθενών γύρω από την ασφαλή χρήση φαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σημαντικό ορόσημο του προγράμματος Healthcare Accelerator ήταν η ολοκλήρωση του 1ουκύκλου Level-up, με τη συμμετοχή 8 νεοφυών επιχειρήσεων, με τις οποίες είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε ως εταιρεία και να τις καθοδηγήσουμε στα πρώτα τους επιτυχημένα βήματα, αλλά και η έναρξη του 2ου κύκλου τον Σεπτέμβριο του 2022. Το Level-up|G4A είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 για υποστήριξη και συμβουλευτική νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, έχοντας ως κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης.

  1. Η Bayer είναι μια εταιρεία που επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας και της Αγροδιατροφής. Ποιος είναι ο ρόλος των νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας και με ποιους τρόπους έχει συμβάλει η Bayer στη διαμόρφωση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου συστήματος Υγείας;

Μέσω ανοιχτών προγραμμάτων καινοτομίας, ήδη από το 2012, επενδύουμε με συνέπεια στην αναβάθμιση και ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων υγείας, μέσω συνεργασιών και επενδύσεων, κάτι που μπορεί να αλλάξει την κλινική πρακτική και να ωφελήσει την εμπειρία του ασθενούς.

Σήμερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς και οι ακαδημαϊκοί ερευνητικοί οργανισμοί, αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις που βασίζονται στην ταχεία ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Πλέον βλέπουμε πως είναι δυνατή και η απομακρυσμένη επικοινωνία για μια ολοκληρωμένη εξ’ αποστάσεως υγειονομική περίθαλψη, ξεκινώντας από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και προχωρώντας στην αποτελεσματική διαχείριση της υγείας μας και την εξασφάλιση αδιάλειπτης πρόσβασης και συνεχούς επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναπτύξει καινοτόμες ιδέες και αυτό είναι που μας ενέπνευσε το 2021 ως Bayer Ελλάς, να θέσουμε σε εφαρμογή το Level-up. Το πρόγραμμα αυτό πλέον ενισχύεται περαιτέρω και από την Bayer AG μέσω του προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας G4A, προσφέροντας όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και οι ερευνητικές ομάδες για να αναδειχθεί περισσότερο το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Για το 2022, το ανανεωμένο πρόγραμμα Level-up|G4A, είχε δύο βασικούς άξονες, τον Incubator για  Πανεπιστημιακές ομάδες και ομάδες ερευνητών από τους κλάδους της Υγείας και της Αγροδιατροφής, και τον Accelerator που αφορά  σε νεοφυείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας της Υγείας και της Γεωργίας, οι οποίες βρίσκονται σε pre-seed/ Seed επίπεδο.

Σημειώνεται πως το κομμάτι της Υγείας τουLevel-up|G4A, αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος Healthcare Accelerator, το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις για τους ασθενείς γύρω από την ψηφιακή υγεία και την κλινική έρευνα, ώστε και οι ίδιοι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και πιο δεκτικοί, αλλά και οι συνεργαζόμενοι φορείς να μπορούν να τους προσεγγίσουν πιο εύκολα. Περιλαμβάνει ακόμα δράσεις με τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας για το πως μπορούν να χρησιμοποιούν καλύτερα τις εφαρμογές ψηφιακής υγείας, αλλά και τους δημόσιους φορείς.

  1. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη του δεύτερου κύκλου του ανανεωμένου προγράμματος Level-up|G4A. Ποιέςπροκλήσεις θεωρείτε ότι αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας αυτή τη στιγμή και πώς μπορεί μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία όπως η Bayer να βοηθήσει;

Το Level-up|G4A ήταν μια εξαίρετη ευκαιρία να γνωρίσουμε και εμείς μέσα στην Bayer τις ομάδες, να μάθουμε και να δούμε τι αναπτύσσουν και ποια είναι η πραγματική καινοτομία που φέρνουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, τόσο στον χώρο της υγείας όσο και στη διατροφή και τη γεωργία.

Η κάθε ομάδα είναι διαφορετική, όπως και οι ανάγκες της. Ένα κομμάτι, στο  οποίο χρήζουν σημαντικής υποστήριξης οι νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι η εμπειρία, αφού δεν έχουν αρκετή τριβή και μπορεί να μην υπάρχει και το στοιχείο της επιχειρηματικότητας στην ομάδα.

Η ευκαιρία λοιπόν να αλληλεπιδράσουν και να έρθουν σε επαφή με μία μεγάλη εταιρεία, να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και να αφουγκραστούν τις ανάγκες που αυτή μπορεί να έχει σε επίπεδο νέας τεχνολογίας, αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος.

Επιπλέον,  η διάθεση των πληροφοριών και το feedback που λαμβάνουν οι ομάδες τις βοηθά να εξελιχθούν ταχύτερα, ενώ σε άλληπερίπτωση μπορεί να έκαναν τον διπλάσιοχρόνο για να φτάσουν στο ίδιο σημείο.

Ως Bayer Ελλάς, μέσω του προγράμματος Level-up|G4A έχουμε ωςστόχο να καλύψουμε όλο το εύρος των αναγκών μιας νεοσύστατης επιχείρησης προσφέροντας στους συμμετέχοντες δωρεάν μια σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες, όπως πρόσβαση σε mentoringκαι ειδική συμβουλευτική από εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, με σημαντική εμπειρία στον χώρο της Υγείας και της Γεωργίας, ώστε η νεοφυής επιχείρηση να αποκτήσει επιπλέον εφόδια στην περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στα διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα που εκπονεί η Bayer παγκοσμίως (όπως είναι το G4A) και να αποτελέσει υποψήφιο συνεργάτη της εταιρείας σε τοπικό ή σε περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα, προσφέρουμε σεμινάρια και ανοικτές συζητήσεις πάνω σε κομβικά ζητήματα που απασχολούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως είναι η ανεύρεση χρηματοδότησης, η κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου, η κατεύθυνση σε θέματαbranding, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση επιτυχημένης ομάδας, ώστε να αποκτήσουν την ώθηση που πολλές φορές χρειάζονται αυτές οι επιχειρήσεις  για να εξελιχθούν.

  1. Έχοντας ένα πλούσιο και επιτυχημένο 2022 σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία HealthcareAccelerator, ποιοι είναι οι στόχοι για το 2023;

Το 2023 η ανάπτυξη διαλόγου για την Ψηφιακή Υγεία στην Ελλάδα και η ουσιαστική συμβολή της στην Εγγραμματοσύνη Υγείας θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικούς στόχους μας ωςBayer Ελλάς, ενώ θα εστιάσουμε και στην επέκταση των συνεργασιών μας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, διευρύνοντας τιςδραστηριότητές μαςστον τομέα αυτό, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πηγή καινοτόμων ιδεών που μπορούν με τη σωστή καθοδήγησηνα υλοποιηθούν.

Στους πρώτους μήνες του φετινού έτους, θα ξεκινήσει και ο νέος κύκλος του προγράμματος Bayer Foundation Scientific Fellowships για την παροχή υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και προπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής, αλλά και σε ειδικευόμενους και νέους επαγγελματίες του χώρου της υγείας.

Όσον αφορά στο κομμάτι των κλινικών μελετών και της κλινικής έρευνας, θα συνεχίσουμε και αυτόν τον χρόνο με την υποστήριξη της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών και θα επεκτείνουμε τις ενημερωτικές μας δράσεις γύρω από την κλινική έρευνα και τις ορθές πρακτικές σε επαγγελματίες υγείας, σχετιζόμενο ιατρικό προσωπικό αλλά και σε ακόμη περισσότερα κοινά.

Παράλληλα, η λειτουργία της πλατφόρμας PatientNavigator θα συνεχιστεί, ενώθα ολοκληρωθεί και ο 2ος κύκλος του προγράμματοςLevel-Up|G4A, για τονοποίο έχουν ήδη ανακοινωθεί οι 5 πρώτες ομάδες και start-ups που θα συμμετέχουν και σύντομα θα έχουμε νεότερα και για τις επιπλέον 5 ομάδες.

Διαβάστε επίσης

Η Bayer Ελλάς υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα μέσα από τον 1ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.