Γιατί τρελαίνομαι τόσο με την αθλητική ομάδα που αγαπώ – Κι αν δεν έχω το γούρι μου, θα χάσει;

Αρκετές έρευνες εξηγούν γιατί τρελαινόμαστε τόσο με τις αθλητική ομάδα που αγαπάμε και γιατί πιστεύουμε στο γούρι και τις κάθε είδους δεισιδαιμονικές συμπεριφορές των οπαδών.

Πολλοί οπαδοί έχουν αναρωτηθεί γιατί επενδύουν τόσο συναισθηματικά σε μία αθλητική ομάδα και γιατί πιστεύουν ότι το γούρι τους είναι αυτό που θα φέρει τη νίκη της. Είναι δυνατόν αυτές οι συμπεριφορές να έχουν κάποια επίδραση σε ένα παιχνίδι που παίζεται μακριά; Γιατί οι οπαδοί νιώθουν ότι οι επιτυχίες και οι αποτυχίες της ομάδας, είναι κατά κάποιο τρόπο δικές τους;

Η επιστήμη πίσω από τις αθλητικές δεισιδαιμονίες, τα γούρια και τις ομάδες

Ευτυχώς, η έρευνα δείχνει κάποιες απαντήσεις. Τα δεδομένα που βασίζονται σε έρευνες από το Murray State University δείχνουν ότι όσο περισσότερο ένας οπαδός ταυτίζεται με μια αθλητική ομάδα, τόσο πιο πιθανό ήταν να έχει ένα γούρι που σχετίζεται με αυτήν την ομάδα.

Μια παλαιότερη μελέτη  από την ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι οπαδοί που ταυτίζονται έντονα με μια ομάδα είναι πιο πιθανό να αποδώσουν μια νίκη εν μέρει στη δική τους συμπεριφορά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ.

Υποστηρίζοντας αυτό, τα ποιοτικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τους οπαδούς του μπάσκετ του Πανεπιστημίου του Κεντάκι έδειξαν ότι η εφαρμογή δεισιδαιμονικών συμπεριφορών (όπως φορώντας ένα ομαδικό καπέλο ή συγκεκριμένες κινήσεις πριν το παιχνίδι) έγινε λόγω των πεποιθήσεων ότι αυτές οι ενέργειες θα βοηθούσαν τους παίκτες τους να κερδίσουν ένα παιχνίδι .

Αυτό εξακολουθεί να θέτει το ερώτημα: Γιατί;

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης όταν αισθανόμαστε άγχος. Η έρευνα δείχνει ότι οι δεισιδαιμονίες αποπνέουν μια αίσθηση ελέγχου κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων όπου ο έλεγχος είναι αδύνατος.

«Η ομάδα μου είναι μέρος της ταυτότητάς μου»

Πολλοί οπαδοί παρατηρούν τον εαυτό τους τις μέρες που η ομάδα τους έχει χάσει, να είναι σε μία λιγότερο παραγωγική κατάσταση από ότι συνήθως και αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει τις τελετουργίες και τα γούρια τους διαφορετικά.

Οι ερευνητές έχουν θεωρήσει αυτά τα συναισθήματα ως ενδεικτικά της σχέσης μεταξύ της υποστήριξης μιας ομάδας και της σύνδεσής της με την κοινωνική και ψυχολογική μας υγεία. Οι ομάδες γίνονται «ένα πολύτιμο, βασικό συστατικό της κοινωνικής ταυτότητας» του εαυτού μας, ουσιαστικά ως προεκτάσεις της προσωπικότητάς μας. Όταν χάνουν αυτοί, χάνουμε εμείς. Όταν κερδίζουν, κερδίζουμε και εμείς.

Τα πειραματικά δεδομένα υποστηρίζουν αυτό το φαινόμενο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έβλεπαν την ομάδα τους να κερδίζει είχαν βελτιωμένη διάθεση και αυτοπεποίθηση σε συγκεκριμένες νοητικές και κοινωνικές δεξιότητες (την ικανότητά τους να λύνουν ένα παζλ λέξεων ή να ζητούν από κάποιον να βγουν ραντεβού), σε σύγκριση με άτομα που παρακολούθησαν την ομάδα τους να χάνει.

Η ομάδα από το Murray State University υπέθεσε ότι αυτές οι προσωπικές, αυτο-αντανακλαστικές συνδέσεις με τις ομάδες μας θα συνδέονταν στη συνέχεια με την υλοποίηση των δεισιδαιμονιών μας, ενισχύοντας ο ένας τον άλλον σε μία διαδικασία ανατροφοδότησης.

Αν κερδίζουμε όταν κερδίζει η ομάδα μας και νιώθουμε ότι οι δεισιδαιμονίες μας βοήθησαν την ομάδα μας και εμάς να κερδίσουμε, τότε πιθανότατα θα συνεχίζαμε αυτές τις χρυσές δεισιδαιμονίες. Αλλά αν νιώθαμε ότι ένα συγκεκριμένο σύνολο τελετουργιών μας απέτυχε σε μια αποκαρδιωτική ήττα, τότε πιθανότατα δεν θα έχουμε το ίδιο γούρι για την αθλητική ομάδα που αγαπάμε.

Με πληροφορίες από το everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν και μετά τον Δεκέμβριο του 2023 το εμβόλιο του HPV, πήρε παράταση η πλήρης αποζημίωση

Το παιδί μου «τρελαίνεται» για ιστορίες τρόμου και αίματα – Να ανησυχώ;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.