Κρατήστε μακριά τη σκόνη από ρούχα και παπούτσια

Η σκόνη βρίσκεται παντού! Στο σπίτι, στα ρούχα και τα παπούτσια. Μπορεί να μην πιστεύετε ότι τα ρούχα σας μπορεί να σκονιστούν, αλλά αν έχετε ποτέ βγάλει τα πάντα από την ντουλάπα σας, πιθανότατα ανακαλύψατε πόσα σκουπίδια συσσωρεύτηκαν στις γωνίες, κατά μήκος των σανιδων ή στο πάτωμα. Και κανείς δεν θέλει να βγάλει ένα πουλόβερ από την ντουλάπα και να το βρει σκονισμένο. Αν και λίγη σκόνη δεν θα βλάψει τους περισσότερους ανθρώπους, εάν όμως έχετε αλλεργίεα στη σκόνη, κρατώντας αυτά τα σωματίδια μακριά από τα ρούχα σας θα σας κάνει πολύ πιο άνετους.

Οι ντουλάπες μας, μαζεύουν σκόνη. «Οι κορυφές στα ράφια και οι κρεμάστρες και η περιοχή κάτω από τις σανίδες μαζεύουν τη μεγαλύτερη σκόνη», λέει η Melissa Maker, ιδιοκτήτρια της εταιρείας καθαριότητας και συγγραφέας του Clean My Space: The Secret to Cleaning.

Από πού προέρχεται η σκόνη στα ρούχα;

Από τα δικά σας νεκρά κύτταρα του δέρματος, από βρωμιά που μεταφέρεται απ’ έξω, από τρίχες κατοικίδιων ζώων και τυχόν ρύπους που κυκλοφορούν στο σπίτι σας. Όταν κρεμάτε ένα ρούχο, εισάγετε λίγη σκόνη στην ντουλάπα σας. Αλλά οι μεγαλύτεροι ένοχοι, λέει στο realsimple.com, η Maker τα παπούτσια. “Το 80% της βρωμιάς στο σπίτι μπαίνει από τα παπούτσια. Η καλύτερη πρακτική είναι να αφήνετε τα παπούτσια σας στην είσοδο της πόρτας και να μην τα αφήνετε ποτέ στην ντουλάπα.”

Πρέπει να κρατάτε τα παπούτσια σας χωριστά από τα ρούχα σας, ιδανικά σε μια ντουλάπα κοντά στην πόρτα εισόδου– εάν δεν έχετε ντουλάπα εκεί, κάντε ό,τι μπορείτε για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα σκόνης που εισέρχεται απ’ έξω. Μπορείτε να έχετε ένα χαλάκι έξω από την πόρτα σας (ο κοκοφοίνικας είναι ένα δημοφιλές υλικό) και ένα άλλο μέσα για να μαζέψετε τα υπολείμματα από την εξωτερική βρωμιά που έχετε μεταφέρει με τα παπούτσια σας. Επίσης μπορείτε να βουρτσίσετε τυχόν ορατά υπολείμματα.

Κρατήστε μακριά τη σκόνη από ρούχα και παπούτσια

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποθηκεύουν ρούχα εκτός εποχής στο πατάρι ή στην αποθήκη που βρίσκεται στο υπόγειο, όπου η μεγαλύτερη ανησυχία σας δεν είναι η σκόνη, αλλά η υγρασία και τα παράσιτα όπως τα ποντίκια, οι κατσαρίδες και οι σκόροι. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πλαστικός κάδος ή η σακούλα εξοικονόμησης χώρου που χρησιμοποιείτε για να κρατήσετε αυτά τα στοιχεία έξω, θα είναι εξίσου αποτελεσματικά κατά της σκόνης όσο και κατά των τρωκτικών και της υγρασίας.

«Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καθαρά και στεγνά πριν τα αποθηκεύσετε», συμβουλεύει η Maker. Αυτό θα αποτρέψει την παγίδευση ζωυφίων. Η μόνη εξαίρεση: Τα φυσικά υλικά –όπως δερμάτινα παπούτσια και μπουφάν  από πούπουλα χήνας– πρέπει να μπορούν να «αναπνέουν» λίγο, επομένως μην τα αποθηκεύετε σε πλαστικό.

Εάν αποθηκεύετε ρούχα σε ένα μέρος που έχει λιγότερο στην υγρασία, όπως μια ντουλάπα ή σοφίτα, οι υφασμάτινες τσάντες ενδυμάτων είναι μια εξαιρετική επιλογή για να προστατεύουν τα ρούχα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ρούχα με λεπτομέρειες όπως δαντέλα, πιέτες, χάντρες.

Η Maker λέει ό,τι κάνοντας αυτά τα μικρά βήματα θα μειώσετε την ποσότητα της σκόνης που εισάγετε στην ντουλάπα σας. Όχι μόνο τα ρούχα σας θα φαίνονται καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά –ειδικά αν έχετε αλλεργίες– τα αποτελέσματα θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα.

Διαβάστε επίσης 

Συμβουλές για να οργανώσετε σωστά την κουζίνα σας

Πώς να διορθώσετε κοινά λάθη στο πλύσιμο ρούχων

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.