Έχεις κρύα χέρια; Μάθε από τι κινδυνεύεις

Τα κρύα χέρια είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν κάνει κρύο. Όταν όμως τα χέρια παραμένουν κρύα ακόμη και όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, τότε θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Οι γυναίκες, συνήθως, αισθάνονται περισσότερο το κρύο από τους άντρες, αναφέρουν οι ειδικοί της κορυφαίας κλινικής Mayo, ωστόσο δεν είναι μόνο θέμα φύλου. Υπάρχουν και αρκετοί άντρες που δεν αντέχουν το κρύο καθώς το σώμα τους το αισθάνεται περισσότερο από άλλων ανθρώπων.

Αναφορικά με τις γυναίκες πάντως αποτελεί κανόνα να είναι περισσότερο ευαίσθητες στο κρύο και υπάρχει λόγος γι’ αυτό, ο χαμηλός μεταβολικός ρυθμός τους. Καλά όλα αυτά, όμως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» στην όλη υπόθεση. Κι αυτό αφορά τους ανθρώπους που αισθάνονται, διαρκώς, να κρυώνουν και έχουν ανατριχίλα, τρέμουλο και κρύα χέρια και πόδια. Αν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία τότε θα πρέπει να μπείτε σε κατάσταση… συναγερμού γιατί αυτό μπορεί να «κρύβει» κάποια σοβαρή ασθένεια ή έλλειψη του οργανισμού σας.

Έχεις κρύα χέρια; Μάθε από τι κινδυνεύεις

Αναιμία

Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια που μπορεί να συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν παράγει αρκετά ή τα καταστρέφει ή λόγω αιμορραγίας. Υπάρχει και η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου η οποία επίσης έχει διάφορες αιτίες (π.χ. κακή διατροφή ή εγκυμοσύνη).

Υποθυρεοειδισμός

Πρόκειται για την κατάσταση που ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη ώστε το σώμα να λειτουργεί σωστά. Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό αλλά να ελεγχθεί η κατάσταση και αν δεν ελεγχθεί μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Αθηροσκλήρωση

Περιγράφεται το στένεμα των αιμοφόρων αγγείων λόγω δημιουργίας πλάκας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αλλά κρύο προκαλεί η περιφερική αρτηριακή νόσος που στενεύει τις αρτηρίες οι οποίες κουβαλούν αίμα σε κομβικά όργανα του σώματος.

Σύνδρομο Raynaud

Είναι διαταραχή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών και χαρακτηρίζεται από επεισοδιακούς σπασμούς προκαλώντας στα μικρά αιμοφόρα αγγεία των δακτύλων των χεριών και ποδιών μεγάλη σύσπαση (σ.σ.: σφίγγουν ή κλείνουν). Το δέρμα γίνεται λευκό ή μπλε και το φαινόμενο μπορεί να συμβεί από μόνο ή να σχετίζεται με άλλη ιατρική κατάσταση.

Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά ή την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια αίσθημα κρύου, ειδικά στα πόδια.

Ανορεξία

Συνιστά διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική φοβία ενός ανθρώπου να πάρει βάρος. Αυτός έχει ως συνέπεια να τρώει ελάχιστα, να αδυνατίζει υπερβολικά και εν τέλει (μεταξύ άλλων όπως η ζαλάδα) να αισθάνεται κρυάδες.

Κακή κυκλοφορία αίματος

Είτε λόγω διαβήτη, όπως προαναφέρθηκε, είτε άλλης πάθησης το αίμα κυκλοφορεί με δυσκολία και υπάρχει η φυσιολογική αίσθηση κρυάδας στα άκρα.

Έλλειψη Βιταμίνης Β-12

Τη συγκεκριμένη βιταμίνη την παίρνει κανείς, κυρίως, μέσω κατανάλωσης τροφών από ζώα. Αν δεν τρώει καθόλου (vegan – χορτοφαγία) ή υπάρχει πρόβλημα με την απορρόφησή της από τον οργανισμό τότε υπάρχουν ουκ ολίγες παρενέργειες (π.χ. διάρροια, χλώμιασμα, αναιμία, αδυναμία) μεταξύ των οποίων και το αίσθημα κρύου στα άκρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της www.mayoclinic.org πρέπει να δείτε έναν γιατρό, εάν το πρόβλημα είναι χρόνιο. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει αν το φαινόμενο αυτό προκαλείται από κακή κυκλοφορία του αίματος, ή από πρόβλημα στα νεύρα. Ανάλογα με την πάθησή σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, για να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης 

Λαιμός: Γιατί δεν πρέπει να τον ξεχνάμε στην καθημερινή μας περιποίηση;

Πονοκέφαλος: Το κεφάλι μου πάει να «σπάσει» τι να κάνω;

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.