Προσφυγή των δημόσιων σχολείων του Σιάτλ εναντίον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για “πλήγμα” στην ψυχική υγεία των μαθητών

Τα δημόσια σχολεία του Σιάτλ καταθέτουν προσφυγή εναντίον των τεχνολογικών κολοσσών  πίσω από το TikTok, το Instagram, το Facebook, το YouTube και το Snapchat, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες επιδεινώνουν την ψυχική υγεία των νέων.

Η αγωγή 90 σελίδων, που κατατέθηκε την Παρασκευή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σιάτλ, ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης εμπορεύονται, σχεδιάζουν και λειτουργούν σκόπιμα τις πλατφόρμες τους για να μεγιστοποιήσουν τη δέσμευση νεαρών χρηστών με σκοπό το κέρδος, και αναφέρει έρευνα που συνδέει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές, όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραγμένη διατροφή και διαδικτυακό εκφοβισμό.

Η προσφυγή αυτή αφορά το Facebook και το Instagram, που ανήκουν στον όμιλο Meta, αλλά και το Snapchat, το YouTube και το κινεζικό TikTok, όπως και τη μητρική του εταιρεία ByteDance ή ακόμη τη Google και τη μητρική της Alphabet.

Οι υπεύθυνοι των δημόσιων σχολείων του Σιάτλ, που βρίσκεται στην πολιτεία Ουάσινγκτον, εξήγησαν ότι θέλουν «οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοδοτήσουν για το πλήγμα που έχουν επιφέρει στην κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική υγεία των μαθητών μας», σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, γράφουν οι seattletimes.com.

«Η αύξηση των αυτοκτονιών, των αποπειρών αυτοκτονίας και των επισκέψεων στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω ψυχικών προβλημάτων δεν είναι σύμπτωση (…) Η κρίση αυτή επιδεινωνόταν πριν την πανδημία και η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων», πρόσθεσαν.

Στην προσφυγή τους, που κατατέθηκε την Παρασκευή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπεύθυνοι κατηγορούν τις εταιρείες αυτές ότι θέλησαν να εκμεταλλευθούν «την ψυχολογία και τη νευροπαθολογία των χρηστών τους ώστε να περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο στις πλατφόρμες τους (…) δημιουργώντας μια κρίση ψυχικής υγείας στους νέους Αμερικανούς».

Διαβάστε επίσης

Σχολεία: Πόση αύξηση αναμένεται σε γρίπη, COVID-19 και ιώσεις, πότε θα υπάρξει κορύφωση

Τα εκπληκτικά οφέλη που θα δείτε αν κάνετε μια 24ωρη νηστεία κάθε εβδομάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.