5 οφέλη για την υγεία από το μασάζ

Μπορεί να πιστεύετε ότι το να κάνετε μασάζ είναι ένας τρόπος για προσφέρετε μία απόλαυση ή μία πολυτέλεια στον εαυτό σας αλλά έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία.

Η θεραπεία με μαλάξεις περιλαμβάνει τον χειρισμό των μαλακών ιστών του σώματος, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH). Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές μασάζ τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική ιατρική, όπως το shiatsu, το σουηδικό, το trigger point, το νευρομυϊκό και πολλά άλλα, λέει η Polly Liontis, θεραπεύτρια μασάζ στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Ιατρικής του Πανεπιστημίου NorthShore HealthSystem στο Glenview του Ιλινόις. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μασάζ για να φροντίσουν τον εαυτό τους με κάποιο τρόπο. «Πιστεύω ακράδαντα ότι, εάν χρησιμοποιείται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, το μασάζ συμπληρώνει την ιατρική φροντίδα», λέει.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που έκαναν μασάζ το 2021 ήταν για λόγους υγείας ή ευεξίας και το 63% από αυτούς είπαν ότι ήταν μέρος ενός σχεδίου θεραπείας από γιατρό, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα αγοράς από την American Massage Therapy Association.

Τα οφέλη του μασάζ

Για πολλούς ανθρώπους, το μασάζ είναι επίσης ένα εργαλείο που βοηθά στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και πολλά άλλα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του θεραπευτικού μασάζ, everydayhealth.com.

1. Μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας

Με την πάροδο του χρόνου, το τακτικό μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος, το οποίο είναι μια συσσώρευση χρόνιου στρες που επηρεάζει την υγεία σας με διάφορους τρόπους. Το μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε σωματικά και διανοητικά, ανακουφίζοντας ενδεχομένως μέρος αυτής της πίεσης, έτσι ώστε το άγχος να μην αυξάνεται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στο Focus σημείωσε ότι, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι μαλάξεις μπορεί να επηρεάσει τα κυκλώματα του εγκεφάλου, τη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος και το ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα, καθιστώντας το μια πιθανή συμπληρωματική θεραπεία.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου

Αν και η έρευνα δείχνει ότι το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να μην διώξει τον χρόνιο πόνο, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι βοηθά στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας τους και κάνει τη ζωή με τον πόνο πιο υποφερτή.
Επιπλέον, επειδή το άγχος παίζει επίσης ρόλο στον πόνο, και η θεραπεία μασάζ βελτιώνει τα επίπεδα άγχους, μπορεί έτσι να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2022 στο Complementary Therapies in Clinical Practice διαπίστωσε ότι η χειρωνακτική θεραπεία μαλακών ιστών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου στον αυχένα μειώνοντας προσωρινά τη φλεγμονή και χαλαρώνοντας το νευρικό σύστημα.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του πόνου, της δυσκαμψίας και της δυσλειτουργίας σε άτομα που έχουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος, βραχυπρόθεσμα (πάνω από οκτώ εβδομάδες). Γιατί; Γιατί μπορεί να βελτιώσει την παροχή αίματος και τη λεμφική ροή στην εντοπισμένη περιοχή, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Το μασάζ μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η φυσικοθεραπεία ή η άσκηση και απαιτούνται περισσότερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί εάν η θεραπεία είναι αποτελεσματική για συγκεκριμένο χρόνιο πόνο.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αυπνίας

Ανάλογα με το γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, το μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Το ιατρικό μασάζ χρησιμοποιείται συμπληρωματικά για την ιατρική αντιμετώπιση της αυπνίας.

Για παράδειγμα, η αϋπνία είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαταραχής ύπνου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκτός από τη συμβατική ιατρική φροντίδα.

Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο – και επομένως είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κόπωση και δυσφορία ύπνου – 90 έως 120 λεπτά θεραπείας (σε περίοδο ημερών ή εβδομάδων) μπορεί να σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα ύπνου και ικανότητα να παραμείνουν κοιμισμένοι για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, σημειώνει μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Journal of Cancer Survivorship.

Ακόμη και οι ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας φαίνεται να κοιμούνται καλύτερα μετά από ένα 10λεπτο μασάζ πλάτης, ενώ παρουσιάζουν βελτιωμένη αναπνοή και μειωμένο άγχος, σύμφωνα με μια μελέτη .

4. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά από τραύματα σε αθλητές

Σε πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε μια σκηνή όπου φυσικοθεραπευτές κάνουν στους αθλητές μασάζ. Οι αθλητές που βιώνουν πόνους μπορεί με αυτό τον τρόπο να αισθανθούν καλύτερα και να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Σε μια έρευνα βρέθηκε ότι οι μαλάξεις μετά από έντονη άσκηση (24, 48 ή 72 ώρες αργότερα) μείωσαν τον μυϊκό πόνο και βελτίωσαν την απόδοση των μυών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μασάζ μείωσε τη φλεγμονή και τη μυϊκή βλάβη και βελτίωσε την ανάρρωση.

Μια μεταγενέστερη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2020 στο BMJ Open Sport and Exercise Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ το αθλητικό μασάζ δεν βελτίωσε την δύναμη και την αντοχή, βοήθησε όμως στη βελτίωση των βαθμολογιών ευελιξίας (κατά 7%) και στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση (κατά 13%).

5. Το ιατρικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη χειρουργική αποκατάσταση

Εάν πονάτε μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν πρέπει να κάνετε ιατρικό μασάζ. Πολλά ιατρικά κέντρα παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας μασάζ από πιστοποιημένους θεραπευτές μασάζ. Σε μια προηγούμενη μετα-ανάλυση , 9 από τις 12 μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι ένιωθαν λιγότερο πόνο από καρκίνο μετά τη θεραπεία μασάζ, σε σύγκριση με καμία θεραπεία μασάζ ή συμβατική φροντίδα. Ένας από τους καλύτερους τύπους θεραπείας μασάζ για την ανακούφιση από τον πόνο του καρκίνου είναι η ρεφλεξολογία ποδιών.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι είναι ελαφρώς χρήσιμο στη μείωση του πόνου και του άγχους σε άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ή αναρρώνουν από τη χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με άλλες θεραπείες, σύμφωνα με προηγούμενη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Το ανθρώπινο άγγιγμα μέσω μαλάξεων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιλαμβάνεται τον πόνο και να βοηθήσει στη διευκόλυνση της επούλωσης, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Διαβάστε επίσης

Κακάο: Από ποιες παθήσεις μας προστατεύει;

Μυστικά για καθαρά και αστραφτερά τζάμια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.