Ξηροδερμία: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβει;

Η ξηροδερμία είναι μια πάθηση στην οποία το δέρμα είναι αφυδατωμένο, μερικές φορές σκασμένο, αλλά επίσης πολύ ελαστικό συγκεκριμένα εύθραυστο. Αυτή μπορεί να είναι μια προσωρινή κατάσταση, πιθανόν όχι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αλλά παραμένει ενοχλητική και μη αρεστή.

Η ξηροδερμία μπορεί να είναι λόγος εμφάνισης ρυτίδων και ουλών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει μόνιμα και μπορεί να συνδεθεί με πιο σοβαρά δερματολογικά προβλήματα, όπως είναι επονομαζόμενη ιχθύαση.

Τις περισσότερες φορές υποχωρεί αν κάποιος ενυδατώσει καλά το δέρμα του. Πολλές φορές όμως το δέρμα μας παραμένει ξηρό ακόμα κι αν έχουμε βάλει πολλή ενυδατική κρέμα. Τι συμβαίνει τότε;

Αν δεν καταφέρετε να ανακουφιστείτε ή εκτός από την ξηροδερμία εμφανίζετε και άλλα περίεργα συμπτώματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, αναφέρει η mayoclinic.org.

Ξηροδερμία: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβει;

Διαβήτης

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σώμα χάνει υγρά με ταχύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα εφίδρωσης, μειώνοντας την υγρασία του δέρματος. Το ξηρό και σκασμένο δέρμα είναι ευάλωτο στα βακτήρια, τα οποία τρέφονται με γλυκόζη και σας κάνουν επιρρεπείς σε επικίνδυνες λοιμώξεις.

Αν η ξηροδερμία είναι το μοναδικό σύμπτωμα, σπάνια κάποιος πάσχει από διαβήτη. Συνήθως συνυπάρχουν συμπτώματα όπως η έντονη δίψα, η συχνοουρία και η έντονη πείνα. Η κούραση και η θολή όραση είναι επίσης κοινά συμπτώματα του διαβήτη.

Υποθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, επιβραδύνονται πολλές ζωτικές λειτουργίες. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να κρυώνετε, να κουράζεστε εύκολα, να ξεχνάτε, να έχετε κακή διάθεση ή να ταλαιπωρήστε από δυσκοιλιότητα. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς έχουν υποδοχείς και στο δέρμα και παίζουν ρόλο στην ανανέωση των κυττάρων. Όταν δεν εκκρίνονται οι απαραίτητες ορμόνες, το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και τραχύ. Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός θα σας συστήσει φάρμακα που επαναφέρουν τις ορμόνες στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως κατανάλωση τροφών με περισσότερο ιώδιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Νεφρική Νόσος

Πολλοί πάσχοντες από νεφρική νόσο δεν το γνωρίζουν, καθώς συμπτώματα όπως η κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι διαταραχές ύπνου, η αυξημένη ούρηση και το πρήξιμο, συχνά αποδίδονται σε άλλες παθήσεις. Η ξηροδερμία και η φαγούρα που προκαλείται επειδή τα νεφρά αδυνατούν να διατηρήσουν την ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών συστατικών στο αίμα, είναι άλλο ένα σημάδι που πολλοί αγνοούν.

Η νεφρική νόσος έχει την τάση να μην εκδηλώνει συμπτώματα παρά μόνο όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον τα νεφρά αδυνατούν να λειτουργήσουν και υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης στα ούρα. Εάν έχετε υπέρταση, διαβήτη, έχετε οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας ή είστε άνω των 60 ετών, πρέπει να υποβάλλεστε σε ετήσιο ιατρικό έλεγχο, αναφέρει η mayoclinic.org.

Καρκίνος του δέρματος

Ένα παχύ, σκληρό, ασυνήθιστα κόκκινο τμήμα του δέρματος που ματώνει εάν χτυπηθεί ή γίνει ξηρό, μπορεί να είναι πλακώδες καρκίνωμα ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Πρόκειται για κακοήθη όγκο, που ξεκινά από το μέσο στρώμα της επιδερμίδας, τα πλακώδη κύτταρα (ακανθοκύτταρα). Το πλακώδες καρκίνωμα (Squamous Cell Carcinoma) εκδηλώνεται συνήθως με ένα μικρό, κόκκινο επώδυνο εξόγκωμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Πιο συχνά εμφανίζεται στα πόδια, στο κεφάλι (χείλη, στόμα, αφτιά, τριχωτό της κεφαλής) και στο πίσω μέρος των χεριών και των βραχιόνων. Αποτελεί το δεύτερο συχνότερο τύπο καρκίνου του δέρματος (μετά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα) και κύρια αιτία είναι η έκθεση στον ήλιο. Ο καρκίνος από πλακώδη κύτταρα είναι πιο επιθετικός από το βασικοκυτταρικό καρκίνο. Μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία, όπως στους λεμφαδένες ή στα εσωτερικά όργανα.

Ξηροδερμία: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβει;

Ακτινική κεράτωση

Δερματίτιδα

Ατοπική δερματίτιδα

Ηλιακό έγκαυμα

Δερματικές λοιμώξεις

Τροφική δυσανεξία

Υποθυρεοειδισμός

Ιχθύαση

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Διαβητικό πόδι

Ροδόχρους πιτυρίαση

Ψωρίαση

Σκληρόδερμα

Σύνδρομο Sjogren’s

Ξηροδερμία- Τρόποι αντιμετώπισεις

Όχι σε απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας. Προστατεύστε τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στο κρύο.

Ναι στον υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο.

Όχι στο καυτό μπάνιο.  Αφαιρεί τα προστατευτικά λιπίδια της επιδερμίδας και προκαλεί ξηροδερμία.  Κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό – όχι πάνω από 5 λεπτά- και σκουπιστείτε απαλά. Κλείστε τη βρύση όσο σαπουνίζεστε, για να περιορίσετε την έκθεση του δέρματος στο τρεχούμενο νερό.

Ενυδατώστε το νωπό δέρμα. Το προϊόν θα «παγιδεύσει» την υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος.

Κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού προσώπου και σώματος. Με pH για  αφυδατωμένο δέρμα. Αποφύγετε καθαριστικά με σαπούνι γιατί  αφαιρούν γρήγορα το προστατευτικό λίπος. Όχι σε αλκαλικά προϊόντα, που διαταράσσουν το pΗ του δέρματος.  Ναι σε  ενυδατικές κρέμες χωρίς αρώματα και αλκοόλ.

Όχι σε βούρτσες και σκληρά σφουγγάρια. Αφαιρούν γρήγορα το λίπος από το δέρμα.

Ναι στην αντηλιακή προστασία. Το χειμώνα, να έχει χαμηλότερο δείκτη προστασίας σε σχέση με το καλοκαίρι.

Όχι στα ισχυρά καθαριστικά σπιτιού. Ενοχοποιούνται για ξηροδερμία.

Κατάλληλο ντύσιμο. Αν μάλλινα και λινά, προκαλούν κνησμό, να τα φοράτε πάνω από βαμβακερά  ή να τα αποφεύγετε όπως επίσης και τα στενά ρούχα που προκαλούν τριβή.

Άφθονο νερό αλλά καφές και αλκοόλ με μέτρο.

Κατάλληλη διατροφή. Ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια και πράσινα λαχανικά καταπολεμούν την ξηροδερμία ενώ οι βιταμίνες,  A, B, C και E ευεργετούν το δέρμα.  Ζάχαρη, φρουκτόζη και επεξεργασμένα φαγητά  επηρεάζουν το δέρμα.

Λίγο άγχος και καλός ύπνος. Ο ύπνος θρέφει το δέρμα και αφαιρεί τα ξηρά κύτταρα

Πότε είναι πιθανότερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση ξηροδερμίας;
Σε περίπτωση ξηροδερμίας πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη αν παρά τις προφυλάξεις που παίρνετε, το πρόβλημα δεν βελτιώνεται, αν η ξηροδερμία σχετίζεται με ερεθισμό, αν υπάρχει φαγούρα και δυσφορία και αν σας εμποδίζει από το να κοιμηθείτε καλά, αν σχηματίζονται έλκη ή δημιουργούνται φλεγμονές ή αν μεγάλο σημείο του δέρματος ξεφλουδίζει ή απολεπίζεται.

Διαβάστε επίσης 

6 διατροφικές συνήθειες για να προετοιμάσετε το σώμα σας απέναντι στην τριδημία

Μάθε πώς θα πλένεις τις πετσέτες του μπάνιου σωστά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.