Μπορεί το σεξ να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε;

Μπορεί να νομίζετε ότι το σεξ πριν τον ύπνο θα σας αναζωογονούσε, αλλά ίσως είναι το εισιτήριο για να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Το σώμα ανταποκρίνεται στον οργασμό απελευθερώνοντας ορμόνες που μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Εκτός από την απελευθέρωση ορμονών που σας προκαλούν υπνηλία, τα συναισθήματα οικειότητας και εγγύτητας στο σεξ βοηθούν στη μείωση του στρες, κάτι που είναι επίσης καλό για τον ύπνο και για να κοιμηθείτε σαν πουλάκι.

«Το σεξ και άλλες μορφές σωματικής οικειότητας πριν τον ύπνο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την υπνηλία, μειώνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείς και βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα του ύπνου», λέει η Shanon Makekau, MD, επικεφαλής Πνευμονολογίας και Ιατρικής του ύπνου, στο Kaiser Permanente.

Επιπλέον, ο καλός ποιοτικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη σεξουαλική ζωή.

Γιατί το σεξ είναι καλό για να κοιμηθείτε καλά

Η σχέση μεταξύ σεξ και ύπνου οφείλεται στον τρόπο που οι ορμόνες ανταποκρίνονται στην οικειότητα.

«Μετά από έναν οργασμό, υπάρχει μια απελευθέρωση ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία και έτσι το σεξ βοηθά να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και καλύτερα», λέει στο everydayhealth.com ο Peter Polos, MD, PhD , ειδικός στην ιατρική ύπνου στο JFK University Medical Center στο Edison. Οι δύο κύριες ορμόνες που παίζουν είναι η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη.

Μπορεί να γνωρίζετε την ωκυτοκίνη ως την «ορμόνη της αγάπης», λέει η Δρ Makekau. «Βοηθά στην προώθηση του δεσμού, της στοργής και της συνολικής ευεξίας, που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο».

Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για την ωκυτοκίνη και τον ύπνο, αλλά μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology — Lung Cellular and Molecular Physiology διαπίστωσε ότι η χορήγηση ωκυτοκίνης σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου είχε ως αποτέλεσμα βελτιωμένο χρόνο ύπνου και ικανοποίηση ύπνου.

Η προλακτίνη είναι μια άλλη ορμόνη που είναι γνωστό ότι αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. «Τα επίπεδα προλακτίνης είναι υψηλότερα κατά τη διάρκεια του σεξ με μια αξιοσημείωτη απότομη αύξηση μετά τον οργασμό, η οποία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την υπνηλία μετά τη συνουσία που βιώνουν πολλοί άνθρωποι», λέει η Makekau.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, τα επίπεδα προλακτίνης αυξήθηκαν σημαντικά μία ώρα μετά τον οργασμό, ανεξάρτητα από το αν ο οργασμός επιτεύχθηκε μέσω αυνανισμού ή με έναν σύντροφο. «Αυτά τα υψηλότερα επίπεδα προλακτίνης, μαζί με τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες, προάγουν επίσης τον ύπνο με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM) και συνεπώς τη συνολική ποιότητα του ύπνου», λέει.

Τέλος, το σεξ έχει μια επίδραση καταπολέμησης του στρες.

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης μειώθηκαν ως απάντηση στη σεξουαλική διέγερση. Το λιγότερο άγχος έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μεγαλύτερο ύπνο, με τα άτομα με χαμηλά επίπεδα στρες να κοιμούνται σχεδόν μία ώρα περισσότερο τη νύχτα από εκείνα με υψηλά επίπεδα στρες, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Αυτή η ορμονική απόκριση φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της επίτευξης οργασμού, όχι απλώς οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, λέει ο Makekau. Δεν φαίνεται να έχει σημασία αν θα φτάσετε εκεί μόνοι ή με έναν σύντροφο – το φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται στο σεξ με τον σύντροφο παρατηρείται επίσης με τον αυνανισμό.

Τι λέει η επιστήμη για το σεξ και τον ύπνο

Άλλες έρευνες προσπάθησαν να απαντήσουν συγκεκριμένα: Το σεξ βοηθάει τον ύπνο; Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ σεξουαλικών δραστηριοτήτων, ποιότητας ύπνου και χρόνου που χρειάζεται για να αποκοιμηθείς. Η μελέτη συμπεριέλαβε 778 ενήλικες που συμμετείχαν σε ανώνυμες διαδικτυακές έρευνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 71% των ερωτηθέντων είπε ότι η ποιότητα του ύπνου τους βελτιώθηκε και το 62% ανέφεραν ότι κοιμήθηκαν πιο γρήγορα μετά το σεξ με τον σύντροφό τους. Αυτοί οι αριθμοί ήταν 48% και σχεδόν 45%, αντίστοιχα, για τον αυνανισμό.

«Το σεξ με έναν σύντροφο μπορεί να ενισχύσει αυτές τις ορμονικές επιδράσεις αυξάνοντας τα συναισθήματα στενής σύνδεσης, στοργής και οικειότητας που μπορούν να προάγουν την ποιότητα του ύπνου», λέει η Makekau.

Επίσης, μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο Journal of Sleep Research εξέτασε τη σχέση μεταξύ της οικείας σωματικής επαφής (η οποία κυμαινόταν από το οικείο σεξουαλικό άγγιγμα έως το μη σεξουαλικό στοργικό άγγιγμα, όπως η αγκαλιά) και την ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ οικείου αγγίγματος και ύπνου ήταν ισχυρότερη μεταξύ των μελετών που περιλάμβαναν υποκειμενικές απαντήσεις από τις μελέτες που είχαν μια πιο αντικειμενική προσέγγιση για τη μέτρηση της οικειότητας και του ύπνου.

Γιατί ο καλός ύπνος είναι καλός για τη σεξουαλική σας ζωή

Όχι μόνο το σεξ προάγει τον ύπνο, αλλά ο ύπνος μπορεί επίσης να τονώσει τη σεξουαλική σας ζωή και να έχετε μεγαλύτερη διάθεση. Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να μειώσει την επιθυμία, το ενδιαφέρον και την ενέργειά σας για σεξ, λέει ο Polos.

Η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου έχει συνδεθεί με ισχυρότερη σεξουαλική επιθυμία και με αυξημένες πιθανότητες συμμετοχής σε σεξουαλική δραστηριότητα συντρόφου με αύξηση κατά μία ώρα τον ύπνο τη νύχτα.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με μειωμένη λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και έχει αρνητική επίδραση στην ενέργεια και τη διάθεση», λέει η Makekau.

Προηγούμενη έρευνα βρήκε ότι οι άνδρες που κοιμόντουσαν λιγότερες από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο.

Διαβάστε επίσης

Αυξημένη η ζήτηση στα εμβόλια της γρίπης, πώς θα χορηγούνται φέτος

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης στη δίαιτα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.