Πόσες θερμίδες καίνε οι μύες;

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος, και αυτό είναι αλήθεια. Οι μύες είναι πιο ενεργοί μεταβολικά από το λίπος. Αν και δεν είναι ο θαυματουργός λιποκαυστήρας που πολλοί ελπίζουν ότι θα είναι, η ενδυνάμωση των μυών μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Οι μύες καίνε λίπος και θερμίδες;

Οι μύες δεν καίνε λίπος άμεσα, αλλά έχοντας περισσότερη μυϊκή μάζα σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες στο ίδιο σωματικό βάρος από ό,τι αν είχατε λιγότερη μυϊκή μάζα. Ο μυς είναι μεταβολικά ενεργός ιστός που απαιτεί ενέργεια για να διατηρηθεί, ενώ ο λιπώδης ιστός δεν είναι. Η πράξη της οικοδόμησης μυών με προπόνηση δύναμης αυξάνει την καύση θερμίδων για να σας βοηθήσει να κάψετε και λίπος.

Καύση θερμίδων ανά κιλό μυών

Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι αν σηκώνετε 5 κιλά (που είναι μια πρόκληση, ακόμα και για νεαρούς άνδρες), θα μπορούσατε να κάψετε επιπλέον 250 θερμίδες την ημέρα σε ηρεμία. Δηλαδή, ένα κιλό μυών καίει 50 θερμίδες. Το πρόβλημα με αυτούς τους αριθμούς είναι ότι δεν υπάρχουν πραγματικές μελέτες που να τους υποστηρίζουν.

Σε μία συζήτηση σχετικά με τη θερμιδική δαπάνη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού εξήγησαν ότι ο μεταβολικός ρυθμός του μυϊκού ιστού έχει εκτιμηθεί ότι κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 7 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, σύμφωνα με το verywellfit.com.

Με βάση αυτό το γεγονός, εκτιμούν ότι ο μυϊκός ιστός συνεισφέρει περίπου το 20% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καίγονται έναντι 5% για τον λιπώδη ιστό (για άτομα με περίπου 20% σωματικό λίπος).

Προσθέτουν, ωστόσο, ότι η συνδυασμένη ενεργειακή δαπάνη της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου και του ήπατος είναι ουσιαστικά πιο σημαντική από τη δαπάνη λίπους και μυϊκού ιστού.

Πρόσφατες μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτές τις εκτιμήσεις λείπουν. Υπάρχει επίσης σύγχυση επειδή διαφορετικοί ερευνητές χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για να ελέγξουν τις μεταβολικές αλλαγές μετά την άσκηση. Υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί που εμπλέκονται στο μεταβολισμό που επηρεάζουν επίσης πόσες θερμίδες καίτε ανά φύλο, ηλικία, επίπεδο φυσικής κατάστασης, επίπεδο δραστηριότητας και πολλά άλλα.

Εξαιτίας αυτού, υπάρχει ακόμα πολλή διαμάχη σχετικά με το πόσο η άσκηση επηρεάζει πραγματικά τον μεταβολισμό. Όπως ακριβώς οι ζώνες στόχων καρδιακών παλμών ή ο αριθμός των θερμίδων που καίτε ασκώντας δεν είναι ακριβείς, ούτε αυτό είναι ακριβές.

Η δύναμη της άρσης βαρών

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να αναρωτιέστε εάν πρέπει να συνεχίσετε την προπόνηση δύναμης όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Μπορεί να μην καίτε επιπλέον 250 θερμίδες την ημέρα , αλλά εξακολουθείτε να βελτιώνετε άλλους τομείς στη ζωή σας, όπως τη διάθεση, τον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία, ενώ παράλληλα μειώνετε το άγχος και το στρες. Επιπλέον, θα διατρέχετε λιγότερο κίνδυνο για ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος.

Η προπόνηση δύναμης είναι σημαντική για την απώλεια λίπους και για τη διατήρηση του σώματός σας δυνατό και υγιές. Στην πραγματικότητα, η διατήρηση της μυϊκής σας μάζας καθώς και η απόκτηση περισσότερο άπαχου ιστού είναι συχνά αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να πάρουν βάρος καθώς μεγαλώνουν. Επίσης, η προπόνηση δύναμης βοηθά στην ανεξαρτησία μας καθώς μεγαλώνουμε. Μας βοηθά να κάνουμε πράγματα που θεωρούμε δεδομένα σε μικρότερη ηλικία, όπως το περπάτημα, το να σηκωθούμε από το κρεβάτι, το μαγείρεμα και το πλύσιμο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ισχυρά οφέλη της προπόνησης δύναμης.

Δείτε τι άλλο μπορεί να κάνει η προπόνηση δύναμης:

  • Καίει επιπλέον θερμίδες έως και 72 ώρες μετά την προπόνησή σας – αυτό που είναι γνωστό ως μετάκαυση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με την προπόνηση δύναμης υψηλής έντασης.
  • Αλλάζει τη σύσταση του σώματός σας, η οποία σας βοηθά να διαμορφώσετε το σώμα σας και να σας κρατήσει υγιείς.
  • Βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών.
  • Αποτρέπει την απώλεια άλιπης μάζας σώματος που οφείλεται στην απώλεια βάρους ή/και στη γήρανση. Η αύξηση βάρους συμβαίνει συχνά καθώς ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου.
  • Δυναμώνει τα οστά και τον συνδετικό ιστό μαζί με τους μύες.

Διαβάστε επίσης

Τι θα συμβεί στο σώμα σας όταν σταματήσετε να πίνετε

Το άγχος της επόμενης μέρα, ο βαλλόμενος Γιάννης του ΙΦΕΤ και το παράπονο του Παναγιώτη

Έιτζ: Δωρεάν η πρόσβαση στην προφυλακτική αγωγή PrEP στη χώρα μας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.