Επτά είδη ξεκούρασης που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό για να ανανεωθεί

Υπάρχουν διάφορες μορφές ξεκούρασης που απομακρύνουν την εξάντληση και προάγουν τη βαθιά χαλάρωση.Η ξεκούραση είναι αναγκαία για κάθε άνθρωπο. Ναι μεν ο ύπνος προσφέρει ξεκούραση, αλλά δεν αρκεί για να νιώθετε πάντα φρέσκοι και ανανεωμένοι.

Οι περισσότεροι δεν κοιμούνται τις προβλεπόμενες επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα. Μερικές φορές, ακόμα κι αν κοιμόμαστε περισσότερες από εννέα ώρες, συνεχίζουμε να νιώθουμε κουρασμένοι, ανέφερε κατά την ομιλία της στο TedxAtlanta, η Dr Saundra Dalton-Smith, γιατρός, παθολόγος που ασχολείται με θέματα όπως η ενδυνάμωση, η αποτελεσματική επικοινωνία, η πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης και η επίτευξη αρμονίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Σύμφωνα με την Smith, αναφέρει το peoplematters.com η ξεκούραση είναι η πιο ασφαλής, αποτελεσματική και χωρίς χημικά εναλλακτική θεραπεία που είναι διαθέσιμη στους ανθρώπους.

Όλοι χρειαζόμαστε να ξεκουραζόμαστε γιατί ο εγκέφαλός μας δεν σχεδιασμένος για να λειτουργεί 24/7. Ο εγκέφαλος είναι πιο παραγωγικός όταν μπορεί να κινείται μεταξύ περιόδων εστίασης και αποεστίασης. Κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης και της ανάπαυσης, ο εγκέφαλος μπορεί να εδραιώσει καλύτερα τις αναμνήσεις, να εργαστεί για την επίλυση προβλημάτων και να αποκρυσταλλώσει τη μάθηση.

Επτά είδη ξεκούρασης που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό για να ανανεωθεί

Ψυχική ξεκούραση

Τα συχνά διαλείμματα από τις υποχρεώσεις σας, η καταγραφή των σκέψεων σε ένα τετράδιο και η ενασχόληση με δραστηριότητες που σας κάνουν χαρούμενους είναι όλα σωτήρια για την ψυχή σας.

Αν επιβραδύνετε για λίγο τις σκέψεις σας θα μπορέσετε να νιώσετε πιο ανάλαφροι και ξεκούραστοι.

Η εκτόνωση των συναισθημάτων σας είτε είναι θετικά είτε αρνητικά, είναι σημαντική για την ψυχική σας υγεία.

Σωματική ξεκούραση

Φυσικά, χρειαζόμαστε τη σωματική ξεκούραση, η οποία μπορεί να είναι ενεργητική ή παθητική. Η ενεργητική ξεκούραση σχετίζεται με αναζωογονητικές δραστηριότητες που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και την ευλυγισία του σώματος, όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και η θεραπεία με μασάζ. Από την άλλη πλευρά, η παθητική σωματική ανάπαυση περιλαμβάνει τον ύπνο και τον σύντομο «υπνάκο» κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πνευματική ξεκούραση

Η πνευματική ξεκούραση περιλαμβάνει το συναίσθημα της αποδοχής και του σκοπού. Πρέπει πάντα να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας και να εξελίσσεστε όσο μπορείτε. Η συνεχής εκμάθηση, το μοίρασμα των γνώσεών σας και η προσφορά και αλληλοβοήθεια μπορούν να θεραπεύσουν το πνεύμα σας.

Συναισθηματική ξεκούραση

Τα συναισθήματα θέλουν κάποιες φορές τον χώρο τους για να συνειδητοποιήσετε πώς νιώθετε και τι θέλετε από τη ζωή σας.

Ο στόχος της συναισθηματικής ξεκούρασης δεν είναι να απομονωθείτε, αλλά να δείτε για λίγο τον εαυτό σας από μακριά και να αφουγκραστείτε τα συναισθήματά σας.

Αυτή η διαδικασία θα σας γεμίσει με αυτογνωσία και σιγουριά για τις σχέσεις σας με τους άλλους και με τον ίδιο σας τον εαυτό.

Ξεκούραση των αισθήσεων

Ακόμα και οι αισθήσεις σας χρειάζονται ξεκούραση.

Οι οθόνες των υπολογιστών, η πολλή φασαρία, το έντονο φως, οι εξωτερικοί θόρυβοι σας κουράζουν χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Γι’ αυτό περιορίστε την ώρα που περνάτε στο κινητό ή μπροστά στον υπολογιστή και κλείστε τα μάτια σας για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα αφήνοντας τις σκέψεις σας να ταξιδέψουν μακριά.

Σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν λίγα λεπτά διαλογισμού.

Ξεκούραση δημιουργικότητας

Αν κάνετε κάποιο επάγγελμα που απαιτεί να είστε δημιουργικοί, είναι λογικό να φτάσετε κάποια στιγμή στην εξάντληση.

Πιέζοντας συνεχώς τη δημιουργικότητά σας, θα έχετε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Επομένως ένα διάλειμμα από όλο αυτό θα σας ανανεώσει, θα σας κάνει να έχετε περισσότερη όρεξη για δουλειά και θα σας φέρει έμπνευση.

Ένας άλλος τρόπος για να ξεκουράσετε τη δημιουργικότητά σας είναι να αυξήσετε τις πηγές της έμπνευσής σας.

Δώστε έμφαση στη σχέση σας με τη φύση, επισκεφθείτε νέους τόπους, μουσεία, γκαλερί, γνωρίστε νέα άτομα, διαβάστε βιβλία, δείτε ταινίες και θεατρικά έργα.

Έτσι θα ανανεώσετε τη δημιουργικότητά σας, αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό.

Κοινωνική ξεκούραση

Η ανάγκη για συναισθηματική ξεκούραση συχνά δηλώνει και έλλειψη κοινωνικής ξεκούρασης. Αυτό συμβαίνει όταν αποτυγχάνουμε να διαφοροποιήσουμε τις σχέσεις που μας αναζωογονούν από εκείνες που μας εξαντλούν. Για περισσότερη κοινωνική ανάπαυση, χρειαζόμαστε δίπλα μας ανθρώπους θετικούς και υποστηρικτικούς.

Διαβάστε επίσης 

Το γκρι είναι το νέο ξανθό; 5 οφέλη που θα έχεις αν αφήσεις τα μαλλιά σου να γκριζάρουν

ΟΗΕ: Ένας στους έξι εργαζόμενους πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.