Η άνοιξη και οι εαρινές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα! Και αυτό το πρόβλημα το βιώνουν πολλές γυναίκες χωρίς να έχουν συνδυάσει την εποχικότητα του προβλήματος που προκαλεί πόνο στη διάρκεια της ερωτικής επαφής και χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.
Όσοι, λοιπόν, αυτή την εποχή προμηθεύονται αντιισταμινικά, για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, γνωρίζουν ήδη τις παρενέργειες: ζάλη, υπνηλία, ξηροστομία, ναυτία.
Κολπική ξηρότητα την άνοιξη
Μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούν αυτά τα φάρμακα υπάρχει και κάποια που είναι απρόβλεπτη και άγνωστη σε πολλούς και που μπορεί να καταστήσει τη λήψη αυτών των φαρμάκων μια ιδιαίτερη εμπειρία: Η κολπική ξηρότητα.
Πολλοί δεν είναι αλλεργικοί στη γύρη ούτε λαμβάνουν αντιισταμινικά μόνο αυτήν την εποχή. Τα χρησιμοποιούν περιστασιακά όλον τον χρόνο, για να αντιμετωπίσουν μια σειρά αντιδράσεων σε άλλα αλλεργιογόνα (π.χ. ακάρεα σκόνης) ή για παθήσεις όπως η οξεία και χρόνια κνίδωση, το αγγειοοίδημα και αλλεργικές αντιδράσεις από μεταγγίσεις αίματος ή πλάσματος, φάρμακα και τροφές. Παρότι, ενέχουν τον κίνδυνο παρενεργειών, τα οφέλη από τη λήψη τους εξακολουθούν να υπερτερούν.
Ελάχιστες γνωρίζουν για την κοπλική ξηρότητα από τη χρήση των αντιισταμινικών
Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών δεν γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα προκαλούν κολπική ξηρότητα, όταν αναζητούν τη λύση στη χρήση λιπαντικών.
Πώς μπορεί όμως ένα φάρμακο που βοηθά στη διακοπή των συμπτωμάτων της αλλεργίας να διαταράξει τη λίπανση του κόλπου;
Η εξήγηση είναι απλή: όταν το σώμα εκτίθεται σε ένα αλλεργιογόνο στο οποίο υπάρχει ευαισθησία, όπως είναι η γύρη των δέντρων, ερμηνεύει λανθασμένα την ουσία αυτή ως απειλή και ενεργοποιεί μια ανοσολογική αντίδραση για να την καταπολεμήσει.
Απελευθερώνει ισταμίνη, η οποία συνεχίζει να δεσμεύεται στους υποδοχείς ισταμίνης, οι οποίοι στη συνέχεια πυροδοτούν αντιδράσεις όπως ρινική καταρροή, δάκρια στα μάτια και άλλα κλασικά συμπτώματα αλλεργίας.
Τα αντιισταμινικά εμποδίζουν τις επιδράσεις των ισταμινών και συχνά συνδυάζονται με αποσυμφορητικά, τα οποία μειώνουν το πρήξιμο και διευκολύνουν την αναπνοή από τη μύτη. Και τα δύο φάρμακα μειώνουν σημαντικά τις εκκρίσεις του βλεννογόνου, απαλλάσσοντας ή κατευνάζοντας τα συμπτώματα.
Τόσο τα αντιισταμινικά πρώτης όσο και δεύτερης γενιάς μπλοκάρουν ειδικά τον υποδοχέα της ισταμίνης H1 ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Όμως, εκτός από αυτόν, οι παλαιότερες αντιισταμινικές ουσίες μπορούν επίσης να περάσουν στον εγκέφαλο και να συνδεθούν με έναν νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη μυϊκή συστολή και στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προκαλούν παρενέργειες. Τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς φτάνουν στον εγκέφαλο σπανιότερα, με αποτέλεσμα να ευθύνονται για λιγότερες και ηπιότερες παρενέργειες.
Η αφυδάτωση προκαλεί κολπική ξηρότητα
Επειδή προκαλούν αφυδάτωση στις ρινικές διόδους, τα συμπτώματα της αλλεργίας υποχωρούν. Το πρόβλημα είναι ότι τείνουν να ξηραίνουν και τον βλεννογόνο του κόλπου.
Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να παραπονιούνται για κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη και να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα αφού δυσκολεύει το σεξ καθιστώντας τη σεξουαλική επαφή επώδυνη.
Ωστόσο, η διακοπή των φαρμάκων δεν αποτελεί επιλογή, αφού έτσι επανέρχονται όλα τα αλλεργικά συμπτώματα. Ενδεχομένως, για κάποιες γυναίκες να υπάρχει η λύση της αντικατάστασής τους με ένα ρινικό σπρέι, προκειμένου να αποκλειστεί η ξηρότητα σε όλους τους βλεννογόνους, αφού εκτός από κολπική ξηρότητα τα αντιισταμινικά προκαλούν ξηροστομία, ξηροφθαλμία, αλλά και ξηρότητα στο δέρμα.
Όταν η αποφυγή λήψης αυτών των φαρμάκων δεν αποτελεί επιλογή, τότε οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούν πρέπει να θέτουν την ενυδάτωση σε προτεραιότητα. Για την κολπική ξηρότητα, προμηθεύονται υψηλής ποιότητας ενυδατικές κρέμες κόλπου, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν οποιαδήποτε ξηρότητα ή ερεθισμό. Όσον αφορά στη σεξουαλική επαφή, η χρήση ενός λιπαντικού πριν από αυτή ανακουφίζει από τη δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ και προάγει τη σεξουαλική υγεία και ευχαρίστηση των γυναικών.
Υγρασία από τα λιπαντικά
Παρέχουν υγρασία για διάφορες μορφές κολπικής επαφής και διατίθενται σε διάφορες γεύσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις. Άλλα έχουν ως βάση το νερό και άλλα τη σιλικόνη. Τα πρώτα περιέχουν γλυκερίνη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς είναι εύκολα στη χρήση και την εφαρμογή, εξηγούν οι υπεύθυνοι του Sexopolis.gr.
Τα λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη διαρκούν περισσότερο, ιδιότητα που τα καθιστά καλή επιλογή για άτομα με σοβαρή κολπική ξηρότητα. Μπορούν, μάλιστα, να χρησιμοποιηθούν τόσο για κολπικό όσο και για πρωκτικό σεξ. Υπάρχουν, επίσης, και οργανικά λιπαντικά, τα οποία περιέχουν σιλικόνη και νερό και χαρίζουν λίπανση που πλησιάζει στη φυσική. Τα λιπαντικά αυτά δεν περιέχουν συντηρητικά, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα ερεθισμών ή αλλεργικής αντίδρασης. Και τα τρία είναι ασφαλή για χρήση με προφυλακτικά από λατέξ.
Η χρήση τους είναι απλή και η ποσότητα που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες. Συστήνεται η έναρξη με μια μικρή ποσότητα προϊόντος και στη συνέχεια η σταδιακή αύξησή της, έως ότου η γυναίκα να νιώσει άνετα για διείσδυση. Η επανάληψη της εφαρμογής δεν προκαλεί προβλήματα, αντιθέτως παρέχει καλύτερα αποτελέσματα.
Φυσικά, τα προϊόντα αυτά είναι κατάλληλα για όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λίπανσης του κόλπου, ανεξάρτητα εάν αυτή οφείλεται στη λήψη αντιισταμινικών, στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή σε θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Είναι ο ιδανικός τρόπος να καταπολεμήσουν τη φαγούρα, τον πόνο, τον κνησμό και να μειώσουν τις πιθανότητες μολύνσεων του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος.
Διαβάστε επίσης
Οι χρησμοί των Δελφών, το καρφί του Πλεύρη στις φαρμακευτικές και οι υποταγμένοι εμπειρογνώμονες