Ακόμη και οι πιο έμπειρες νοικοκυρές κάνουν λάθη στο πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο ή στο χέρι. Μα γίνεται να κάνουμε λάθη σε μια τόσο απλή διαδικασία; Ναι, γίνεται. Από την ανάμιξη των χρωματιστών, μέχρι τις πετσέτες που μυρίζουν μούχλα, μια πλύση δρόμος.
Ας δούμε, λοιπόν, τι λάθη κάνουμε και πώς μπορούμε να τα αποφεύγουμε, ώστε τα ρούχα μας να είναι πεντάκαθαρα και μοσχοβολιστά.
Τρίβουμε μανιωδώς τους λεκέδες
Τρίψε – τρίψε μπορεί οι λεκέδες να γίνουν χειρότεροι και μπορεί να φθαρεί και το ύφασμα του ρούχου. Ευγένεια και μεθοδικότητα χρειάζεται. Δεν αφήνουμε το πλύσιμο για αργότερα. Αντιμετωπίζουμε τον λεκέ το ταχύτερο, βάζοντας στο σημείο απορρυπαντικό και από την καλή και από την ανάποδη του ρούχου και το βάζουμε στο πλυντήριο.
Αγνοούμε το στεγνό καθάρισμα
Αρκετά ρούχα μπορούν να πλυθούν στο χέρι ή στο πλυντήριο στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα κι ας γράφει η ετικέτα τους “στεγνό καθάρισμα”. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρέξουμε ένα βαμβάκι με ήπιο απορρυπαντικό και να το τρίψουμε σε μια κρυφή ραφή του ρούχου, για να δούμε αν ξεβάφει. Εάν όχι, βυθίζουμε το ρούχο σε σαπουνόνερο μόνο μία ή δύο φορές, το ξεπλένουμε και το τυλίγουμε απαλά με μια πετσέτα, για να φύγουν τα πολλά νερά. Στη συνέχεια το απλώνουμε με προσοχή.
Δεν ανεβάζουμε τα φερμουάρ ως απάνω
Τα μεταλλικά δόντια του φερμουάρ μπορεί να κολλήσουν σε ευαίσθητα ρούχα και τα καταστρέψουν. Η λύση είναι απλή. Φροντίζουμε να ανεβάζουμε τα φερμουάρ ως απάνω, πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο.
Το παρακάνουμε με το απορρυπαντικό
Το παραπάνω απορρυπαντικό που χρησιμοποιούμε, με τη σκέψη ότι όσο πιο πολύ, τόσο πιο καθαρά τα ρούχα, είναι λάθος. Διότι μπορεί κάποια ποσότητα “να κρυφτεί” στον γιακά ενός πουκαμίσου, για παράδειγμα, και να συσσωρευθούν βακτήρια εκεί. Ξεκινάμε με λιγότερη ποσότητα απορρυπαντικού και την αυξάνουμε σταδιακά, εάν τα ρούχα δεν βγαίνουν τόσο καθαρά. Μόνη εξαίρεση εάν είναι σκληρό το νερό, εκεί μπορεί να χρειαστεί περισσότερο σαπούνι.
Πλένουμε τα πουκάμισα κουμπωμένα
Το να πλύνουμε τα πουκάμισα κουμπωμένα, φαίνεται λογικό, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε. Μπορεί να “ανοίξουν” οι κουμπότρυπες και να “χάσκουν” τα κουμπιά. Οπότε συστήνεται να ξεκουμπώνουμε όλα τα κουμπιά πριν τα βάλουμε στον κάδο του πλυντηρίου.
Το αιώνιο λάθος με τις χαμένες κάλτσες
Επιτέλους λύνεται το μυστήριο με τις εξαφανισμένες κάλτσες! Πρέπει να τοποθετούμε τις κάλτσες πρώτες στο πλυντήριο, για να είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν σε άλλα ρούχα και στη συνέχεια να χαθούν. Μπορούμε, επίσης, να τις βάζουμε σε μαξιλαροθήκες ή σε τσάντες πλυσίματος, ώστε να ξέουμε πού να τις εντοπίσουμε και να μην χαλάει το ζευγάρι.
Πλένουμε μαζί λευκά και χρωματιστά
Κλασικό λάθος που κάνουν ακόμη και έμπειρες νοικοκυρές. Οι χρωμοπαγίδες, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βοηθάνε, αλλά και πάλι πρέπει να πλένουμε μαζί μόνο τα ρούχα με παρόμοια χρώματα, αλλιώς θα γίνουν ροζ και γκρίζα και άντε μετά να τα διορθώσεις.
Διαβάστε επίσης
Με 3-4 καφέδες την ημέρα μειώνεται η όρεξη αλλά όχι σε όλους