Πόσο χρόνο είναι σωστό να αφήσεις τα πλυμένα ρούχα σου στο πλυντήριο;

Προγραμμάτισες την πλύση στο πλυντήριό σου και έπεσες για ύπνο. Το πρωί, με την ησυχία σου, θα τα απλώσεις. Είναι όμως έτσι ο (σωστός) τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνονται τα πράγματα;

Αν θεωρείς πως ο κάδος ενός πλυντηρίου μπορεί να φιλοξενήσει τα πλυμένα ρούχα όλο το βράδυ μέχρι το πρωί που θα σηκωθείς να τα απλώσεις, κάνεις ένα σημαντικό λάθος.

Οι επιστήμονες σε αυτή την περίπτωση έχουν να σου πουν ότι το υγρό περιβάλλον του κάδου, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Στη συνέχεια αυτά θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς αν τα ξεχάσεις μέσα στον κάδο για περισσότερο από 30 λεπτά – ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν τα αφήσεις για περισσότερο από μία ώρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα ξαναπλύνεις.

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό, αφού τα μικρόβια υποτίθεται ότι ξεπλένονται με το πλύσιμο, οι ειδικοί στην Περιβαλλοντική Μικροβιολογία υποστηρίζουν ότι έχει βρεθεί ότι περίπου το 25% των περιττωματικών μικροβίων επιβιώνει των απλών προγραμμάτων πλύσης.

Μπορεί κάποια από αυτά να μην είναι επικίνδυνα για την υγεία σου, τουλάχιστον στο επίπεδο των πληθυσμών που επιβιώνουν, ωστόσο η παρουσία τους δημιουργεί υποψίες ότι μπορεί να έχουν παραμείνει και άλλοι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

Τι πρέπει να κάνεις

Σίγουρα θα μπορούσες να επιλέξεις ένα πρόγραμμα πλύσης με υψηλή θερμοκρασία για όλα τα ρούχα, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν «δαπανηρό» από ενεργειακή πλευρά για το περιβάλλον.

Γι’ αυτό, πριν την πλύση, βεβαιώσου ότι θα βάλεις την ποσότητα απορρυπαντικού που αναλογεί στο φορτίο που θες να πλύνεις.

Αν χρησιμοποιήσεις λιγότερη, δεν θα πλυθούν καλά όλα τα ρούχα. Αφού βγάλεις τα ρούχα, πλύνε τα χέρια σου για να μη διασπείρεις τα μικρόβια όπου ακουμπήσεις.

Αν χρησιμοποιείς στεγνωτήριο, λάβε υπόψη σου ότι ο ξηρός και θερμός αέρας μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια που έχουν επιβιώσει από το πλύσιμο.

Και τέλος, όσο κουραστικό και αν είναι, μην παραλείπεις ποτέ να σιδερώνεις τα ρούχα.

Διαβάστε επίσης

Κλιμάκιο ειδικών ψυχικής υγείας του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Εύβοια

Εγκαύματα από φωτιά: Τι να κάνετε, τι να προσέξετε

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Πρόγραμμα διαχείρισης για τις παρενέργειες της COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.