Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο – Η θέση του ελληνικού

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο αποκαλύπτουν την ταξιδιωτική δύναμη, της κάθε χώρας και η κατάταξή τους βασίζεται στον αριθμό των κρατών που μπορεί ο κάτοχος ενός διαβατηρίου να ταξιδέψει χωρίς βίζα.

Η λίστα του Henley Passport Index προκύπτει από δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Η Ιαπωνία παραμένει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην κορυφή, καθώς το διαβατήριό της προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα ή με έκδοση βίζας κατά την άφιξη σε 193 χώρες στον πλανήτη, από 191 το 2020.

«Με την αναβληθείσα Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020 να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες και τη χώρα σε κατάσταση “σχεδόν” εκτάκτου ανάγκης η Ιαπωνία διατηρεί την πρωτιά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συνολικά 27 χώρες βρίσκονται στις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας.

Στην 8η θέση το ελληνικό διαβατήριο

Το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται όγδοο καθώς οι πολίτες με ελληνικά διαβατήρια έχουν πρόσβαση σε 186 χώρες, μία λιγότερη σε σχέση με τα αμερικανικά και τα βρετανικά διαβατήρια, αλλά πάνω από εκείνα του Καναδά και της Αυστραλίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι αν και παρατηρήθηκε πρόοδος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, η διεθνής κινητικότητα αποκαταστάθηκε μόλις στο 12% των επιπέδων προ της πανδημίας στο ίδιο χρονικό διάστημα του 2019.

Μολονότι τα ευρωπαϊκά διαβατήρια ήταν σταθερά στις πρώτες δέκα θέσεις στην 16ετή ιστορία της λίστας του Henley Passport Index, τώρα ηγούνται η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα.

Η Σιγκαπούρη είναι στη 2η θέση με σκορ 192, η Νότια Κορέα εξακολουθεί να μοιράζεται την τρίτη θέση με τη Γερμανία, καθώς οι πολίτες τους έχουν πρόσβαση με τα διαβατήριά τους σε 191 χώρες κι όπως και το 2020 η Βρετανία και οι ΗΠΑ μοιράζονται την 7η θέση, σημειώνοντας σταθερή κάμψη από το 2014 που βρίσκονταν στην κορυφή.

Η πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων διαβατηρίων του πλανήτη

Διαβάστε επίσης

Γιατί εμβολιαζόμαστε στο μπράτσο – το ταξίδι του εμβολίου στον οργανισμό

Διακοπές: 12 ταξιδιωτικές συμβουλές για ένα ασφαλές καλοκαίρι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.