Τι κρύβει η άμμος της παραλίας; Οι κίνδυνοι για την υγεία που αγνοούμε

Μπορεί το μπάνιο στη θάλασσα να είναι η απόλυτη καλοκαιρινή απόδραση, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι η άμμος μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι κάτω από την επιφάνειά της μπορεί να αναπτύσσονται βακτήρια, παράσιτα, ακόμη και ανθεκτικοί μικροοργανισμοί, απειλώντας κυρίως μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι συγκεντρώσεις παθογόνων στην άμμο μπορεί να είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στο θαλασσινό νερό.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Έρευνα της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) κατέδειξε ότι η άμμος στις παραλίες μπορεί να φιλοξενεί βακτήρια όπως το E. coli και οι εντερόκοκκοι, σε επίπεδα 10 έως 100 φορές υψηλότερα απ’ ό,τι στο θαλασσινό νερό.

Τα μικρόβια αυτά φτάνουν στην άμμο κυρίως από τα απορρίμματα που αφήνουν οι λουόμενοι, τα περιττώματα των ζώων και τις απορροές από παρακείμενα αποχετευτικά δίκτυα. Συχνά, η άμμος λειτουργεί σαν «αποθήκη μικροβίων» και, μάλιστα, είναι ικανή να τα διατηρεί για μέρες ή ακόμη και εβδομάδες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Μπορεί να αρρωστήσουμε από την άμμο;

Η απάντηση είναι ναι. Οι πιο συχνές λοιμώξεις είναι δερματικές μυκητιάσεις, γαστρεντερίτιδες, ακόμη και ουρολοιμώξεις, εάν μικρόβια εισχωρήσουν στο σώμα μέσω μικροτραυματισμών στο δέρμα ή σε βλεννογόνους. Παιδιά που βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, μετά από παιχνίδι με την άμμο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ο Dr. William Schaffner, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt των ΗΠΑ, τονίζει σε δηλώσεις του στο δίκτυο ABC: «Οι περισσότεροι ανησυχούν για την καθαρότητα του νερού, αλλά η άμμος συχνά περιέχει πολύ περισσότερα παθογόνα. Αν κάποιος έχει ανοικτή πληγή ή κόψιμο και κάθεται ή ξαπλώνει στην άμμο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μόλυνσης».

Άμμος – Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε

  • Ντους με καθαρό νερό αμέσως μετά την παραλία.
  • Αλλαγή ρούχων και μαγιό, ιδίως αν έχει μπει άμμος σε ευαίσθητα σημεία.
  • Αποφυγή καθίσματος ή ξαπλώματος απευθείας στην άμμο, ειδικά αν υπάρχουν κοψίματα, γρατζουνιές ή δερματικοί ερεθισμοί.
  • Προσοχή στα παιδιά, που παίζουν με κουβαδάκια και φτυαράκια και συχνά φέρνουν την άμμο σε επαφή με το στόμα ή τα μάτια τους.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Οι επιστήμονες δεν προτείνουν να αποφεύγουμε τις παραλίες, αλλά να τηρούμε βασικούς κανόνες υγιεινής. Όπως ακριβώς προφυλασσόμαστε από τον ήλιο, έτσι πρέπει να θυμόμαστε ότι και η άμμος έχει τα δικά της «μυστικά», και δεν είναι όλα αθώα.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Έξυπνα κόλπα για να διώξετε την άμμο μετά το μπάνιο στη θάλασσα

Αισθάνεσαι εξάντληση; Αυτές οι 10 συνήθειες θα σε αναζωογονήσουν

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.