Η παρακολούθηση αθλημάτων βελτιώνει την ψυχική ευεξία

Η παρακολούθηση αθλημάτων μπορεί να προκαλεί θόρυβο, αλλά αποδεικνύεται ότι τα οφέλη της ξεπερνούν την απόλαυση, την ψυχαγωγία και τη χαλάρωση και επεκτείνονται στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας.

Το κοινό παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, όπου οι μεγαλύτεροι αθλητές του κόσμου καταρρίπτουν ρεκόρ, εκτελούν εκπληκτικά σωματικά κατορθώματα και κερδίζουν μετάλλια.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Management Review, αναφέρει ότι η παρακολούθηση αθλημάτων ενισχύει τα συναισθήματα ευτυχίας και, πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αλλάξει σταδιακά τις δομές του εγκεφάλου και να αυξήσει τη φαιά ουσία, έναν από τους δύο κύριους ιστούς στο κεντρικό νευρικό σύστημα. που χρησιμεύει για την επεξεργασία πληροφοριών.

Επιστήμονες από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Waseda διεξήγαγαν τρεις μελέτες σε περισσότερους από 20.200 Ιάπωνες συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων, όπως σαρώσεις εγκεφάλου, προσωπικές δηλώσεις και ανάλυση υπαρχόντων δεδομένων.

Οι δύο πρώτες μελέτες, επιβεβαίωσαν ότι η παρακολούθηση αθλημάτων συνδέεται με αυξημένη ευεξία. Αφού εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ της παρακολούθησης αθλημάτων και του είδους του αθλήματος που έβλεπαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η χαρά ενισχύθηκε περισσότερο για δημοφιλή αθλήματα όπως το μπέιζμπολ, παρά για λιγότερο δημοφιλείς δραστηριότητες, όπως το γκολφ.

Πιο αξιοσημείωτη, ωστόσο, ήταν η τρίτη μελέτη, όπου οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 14 συμμετεχόντων ενώ παρακολουθούσαν αθλητικά στιγμιότυπα χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες. Οι θεατές εμφάνισαν ενεργοποίηση των κυκλωμάτων ανταμοιβής του εγκεφάλου που απελευθερώνουν συναισθήματα ευχαρίστησης, με εκείνους που παρακολουθούσαν αθλήματα πιο συχνά να εμφανίζουν υψηλότερο όγκο φαιάς ουσίας σε περιοχές που σχετίζονται με κυκλώματα ανταμοιβής.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Sato, είπε: «Τόσο οι υποκειμενικές όσο και οι αντικειμενικές μετρήσεις της ευημερίας βρέθηκαν να επηρεάζονται θετικά από την ενασχόληση με την παρακολούθηση αθλημάτων. Προκαλώντας δομικές αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τα άτομα. Για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική τους ευημερία, η τακτική παρακολούθηση αθλημάτων, ιδιαίτερα δημοφιλή όπως το ποδόσφαιρο, μπορεί να χρησιμεύσει ακόμα και ως θεραπεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες έγιναν σε λάτρεις του αθλητισμού και όχι σε ένα πιο γενικό δείγμα ατόμων που παρακολουθούσαν λιγότερο διάφορα αθλήματα, αλλά παρόλα αυτά τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

 

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Ελλείψεις φαρμάκων και πάλι – Μέχρι τον Νοέμβριο απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές

Όταν η σκέψη πληγώνει – Η πνευματική και ψυχική προσπάθεια στο επίκεντρο μελέτης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.