Α. Καρταπάνης (ΥΓΕΙΑ), Διεθνές Κέντρο Καρδιάς: Η «μεταγραφή», οι στόχοι και οι στρατηγικές επιλογές

Το νέο – και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα – Διεθνές Κέντρο Καρδιάς είναι το φιλόδοξο project του Ομίλου Hellenic Healthcare Group (HHG). Ο κ. Ανδρέας Καρταπάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ, εξηγεί στο Mononews το σκεπτικό πίσω από τη σημαντική πρωτοβουλία, που αναμένεται να αναδείξει τον ενεργό ρόλο, που μπορεί να παίξει η Ελλάδα παγκοσμίως σε θέματα ιατρικής.

Η ανακοίνωσε έγινε σε συνέντευξη τύπου και πλαισιώθηκε από την αποκλειστική συνεργασία με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης, κ. Θεόδωρο Κωφίδη, εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Καρδιολογίας.

«Επικεντρωνόμαστε στον τομέα της Καρδιολογίας, καθώς τα καρδιαγγειακά είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου. Η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Καρδιάς εντάσσεται στις στρατηγικές επιλογές, που κάνουμε τα τελευταία πολλά χρόνια και τις οποίες ακολουθούμε. Επικεντρωνόμαστε στην Καρδιολογία, καθώς και στην Ουρολογία και στον Καρκίνο. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η χώρα μας ως Κέντρο Αναφοράς για θεραπείες της καρδιάς σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο κ. Καρταπάνης.

Διεθνές Κέντρο Καρδιάς: Οργάνωση και στόχοι

Η ιδέα για το Διεθνές Κέντρο Καρδιάς συζητιόταν το τελευταίο διάστημα μεταξύ των στελεχών του ΥΓΕΙΑ, καθώς, παρόλο που υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί γιατροί σε αυτό το κομμάτι, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας.

Οι πρώτες κουβέντες με τον κ. Κωφίδη έγιναν πέρυσι και η οργάνωση του project ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σκέψεις για την ονομασία υπήρξαν αρκετές, αλλά η επικρατέστερη φαίνεται να είναι Διεθνές Κέντρο Καρδιάς Ελλάδας – ΥΓΕΙΑ, αναφέρουν οι πληροφορίες.

«Στο νέο Κέντρο θα συμμετέχουν όλοι οι γιατροί, δεν θα υπάρχει κάποιος περιορισμός. Θα συνεργάζονται, δε, όλες οι ειδικότητες, που χρειάζεται, για την καλύτερη έκβαση της υγείας των ασθενών», αναφέρει ο κ. Καρταπάνης.

«Θα προβάλλεται η ποιότητα του έργου του νοσοκομείου. Για παράδειγμα θα γίνεται γνωστό πόσα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν, τυχόν ιδιαιτερότητες, αποτελέσματα κτλ. Παράλληλα το Κέντρο θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ήδη έχουμε προτάσεις από ξένους γιατρούς για fellowship. Θα παρακολουθούν τις εργασίες του Κέντρου και θα εκπαιδεύονται στις νέες τεχνικές».

Στο Διεθνές Κέντρο Καρδιάς θα λειτουργεί Τμήμα Έρευνας για κάθε τι καινούριο, τεχνητή νοημοσύνη, εξελιγμένες τεχνικές για θέματα χειρουργείων, μια νέα βαλβίδα, ένα νέο stent κ.ά.

Συμβούλιο με διεθνείς προσωπικότητες

Μέσω συνεργασιών με διεθνή επιστημονικά κέντρα και σπουδαίες διεθνείς προσωπικότητες, το νέο Κέντρο ευελπιστεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στον τομέα του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, αλλά και να προωθήσει διεθνείς συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα.

Όπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ: «Οι στόχοι μας είναι πολλαπλοί, δεν το βλέπουμε σαν ένα, ακόμη, προϊόν, αλλά σαν υπηρεσία για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, εξατομικευμένα και ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, σε συνεργασία με όλους μας τους γιατρούς, όχι μόνο με τον κ. Κωφίδη. Θα συσταθεί και εποπτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων. Έχουμε, ήδη, μιλήσει με τα μεγαλύτερα ονόματα από Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας».

Επισήμως ο κ. Θεόδωρος Κωφίδης αποδεσμεύεται των καθηκόντων του στη Σιγκαπούρη μετά τις 15 Απριλίου, μέχρι τότε θα πηγαινοέρχεται, όταν αυτό χρειάζεται.

«Γιατί κάναμε αυτή την κίνηση με τον κ. Κωφίδη; Εμπλουτίζουμε την ομάδα μας με σπουδαίους επιστήμονες. Ο κ. Κωφίδης δεν είναι μόνο μετρ στο είδος του, αλλά κι ένας πανέξυπνος, ευγενέστατος άνθρωπος. Είναι προσηνής και διαθέτει δυνατή προσωπικότητα, τίποτα δεν είναι τυχαίο».

Η ιδιωτική Ιατρική Σχολή

Την ίδια ώρα με τον «πυρετό» προετοιμασίας για το πρώτο Διεθνές Κέντρο Καρδιάς, ο Όμιλος HHG δρομολογεί τη λειτουργία της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καθηγητής Κωφίδης θα ενταχθεί στο διδακτικό δυναμικό, καθώς ο πλούτος γνώσεων και εμπειρίας, που διαθέτει, είναι πολύτιμος. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υπάρξουν συνεργασίες και με άλλους ακαδημαϊκούς, που θα μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στους φοιτητές, βοηθώντας τους και στην πρακτική τους, στο πλαίσιο των μαθημάτων.

Μέσω του ΗHG το CVC Capital Partners θα ιδρύσει τη νέα Ιατρική Σχολή στην περιοχή του Ελληνικού. Το HHG αγόρασε το ακίνητο της πρώην Olympic Catering, επενδύοντας 10 εκατ. ευρώ για την αγορά του, άλλα 10 εκατ. για την ανακαίνισή του και 5 εκατ. για τον εξοπλισμό του.

Ωστόσο είναι πιθανό το κόστος της επένδυσης να αυξηθεί, καθώς, με βάση το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον άλλες δύο Σχολές, εκτός της Ιατρικής, προκειμένου να λάβει άδεια λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Mononews: «Ο πολλά υποσχόμενος τομέας της Παιδείας συναρπάζει τον όμιλο. Φθάνει ο καιρός που το project θα πάρει σάρκα και οστά, προετοιμαζόμαστε για τον Σεπτέμβριο του 2025».

Διαβάστε επίσης

«Ευρωπαϊκή Ημέρα 112»: Ο αριθμός που σώζει ζωές

ΕΚΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία στο Πολεμικό Μουσείο στις 15 Φεβρουαρίου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.