Αύξηση 4% του τζίρου για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία το 2023

Τα ηλεκτρονικά φαρμακεία είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά 4% με online πωλήσεις λιανικής 283 εκατ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της Convert Group.

Η εταιρεία άντλησε πληροφορίες από δείγμα 91 online φαρμακείων, με την συμμετοχή 13 από τα 15 μεγαλύτερα ηλεκτρονικά φαρμακεία της αγοράς.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά, σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται απότομη αλλαγή στην αγορά με την αξία των πωλήσεων των online φαρμακείων να σημειώνει μείωση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2022. «Καθοριστικός παράγοντας σε αυτό το φαινόμενο ήταν η εναρμόνιση με τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης για τον τρόπο αναγραφής και επικοινωνίας των εκπτώσεων και προωθητικών ενεργειών στα φυσικά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα online φαρμακεία, που είχαν πάντα εκπτωτικό προσανατολισμό στην εμπορική τους πολιτική» σημειώνεται σχετικά.

Στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών το 2023 αναδεικνύονται οι εξής: 6% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας και 3% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, ενώ τα βρεφικά και παιδικά είδη γνώρισαν μια μείωση στις πωλήσεις κατά 4%. Μείωση στις πωλήσεις γνώρισαν ξανά και τα προϊόντα υγείας κατά 20%, καθώς προϊόντα που βρίσκονταν για καιρό στις υψηλότερες θέσεις ζήτησης (όπως οι μάσκες προστασίας και τα διαγνωστικά τεστ κορονοϊού) αποτελούν όλο και περισσότερο χαμηλή προτεραιότητα στα καλάθια του αγοραστικού κοινού.

Η συγκράτηση των εκπτώσεων στο online κανάλι καταγράφηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, σε ποσοστό 38% επί της Προτεινόμενης Λιανικής Τιμής από 42% που ήταν το 2022, φαινόμενο που οφείλεται στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό, στην ανάγκη για τη διατήρηση του περιθωρίου κέρδους που είναι ιδιαίτερα χαμηλό στις online πωλήσεις και στην εναρμόνιση με τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναγραφή και επικοινωνία των εκπτώσεων.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η εταιρεία συνέκρινε πάνω από 40.000 κωδικούς προϊόντων και εντόπισε ότι στο 9% αυτών αυξήθηκαν οι τιμές πωλήσεων πάνω από 20% το 2023. Από πλευράς κατηγοριών οι υψηλότερες ανατιμήσεις του 2023 σημειώθηκαν στις βρεφικές πάνες 25%, στα λιπαντικά με 15% και στις συσκευές και αξεσουάρ ομορφιάς με 14%.

Διαβάστε επίσης

Η τρεχάλα του Άδωνι, οι «κομμένοι» της κοπής πίτας και ο γνωστός – άγνωστος σύμβουλος

Σεμαγλουτίδη (Ozempic): Αυξήθηκαν οι «διαβητικοί» κατά 15%

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.