Gilead Sciences: Αναστολή του προγράμματος «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία η Gilead Sciences Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητά της στο ελληνικό περιβάλλον.

Σε ανακοίνωσή της η Gilead Sciences Ελλάδας η πρώτη πολυεθνική εταιρεία με ιδιαίτερη λύπη ανακοινώνει την αναστολή του ετήσιου προγράμματος πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την παροχή χρηματικών δωρεών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».

Όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση η Gilead, έχουμε δεσμευθεί να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή κόσμο για όλους – ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Υπό αυτό το πρίσμα και στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου, η Gilead Sciences Ελλάδας θεσμοθέτησε το 2013, το πρωτοπόρο πρόγραμμα «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».

Παράλληλα επισημαίνει ότι αποκλειστικός σκοπός του προγράμματος υπήρξε, από την πρώτη στιγμή, η υποστήριξη της ανεξάρτητης έρευνας και της εκπαίδευσης, καθώς και η εν γένει παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας, επιτυγχάνοντας να παράξει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα που αποτυπώθηκαν σε πληθώρα ανακοινώσεων, τόσο σε ελληνικά όσο και διεθνή συνέδρια και σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (peer reviewed journals).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω του προγράμματος, υποστηρίχθηκαν περισσότερες από 140 προτάσεις βασικής έρευνας αλλά και δράσεις κοινότητας, με συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 1.800.000 ευρώ.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του «ΑΣΚΛΗΠΙΟY», τηρήθηκαν απαρεγκλίτως οι διαδικασίες διασφάλισης διαφάνειας που είχαν καταρτιστεί, με βασική δικλείδα ασφαλείας την ανάθεση της αξιολόγησης και βαθμολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων σε ανεξάρτητα -τρίτα- προς την εταιρεία πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους στη χώρα μας και διεθνώς (Ακαδημαϊκούς Συμβούλους).

Τιμωρητικό προς την καινοτομία 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι σε ένα περιβάλλον επί μακρόν εχθρικό και ‘τιμωρητικό’ προς την καινοτομία, η συνέχιση ενός τέτοιου προγράμματος καθίσταται πλέον ασύμβατη και -επί του παρόντος- αδύνατη. Με το ύψος των ζητούμενων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) να αγγίζει το 70%, είναι σαφές ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές επηρεάζουν καταλυτικά τον ευρύτερο σχεδιασμό, αλλά ενδεχομένως και τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, της Gilead Sciences Ελλάδας. Και καταλήγει:

Κατ’ επέκταση, υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να στερήσουν πιθανώς από τους ασθενείς τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέα, καινοτόμα θεραπευτικά σχήματα.

Η Gilead Sciences Ελλάδας ευελπιστεί να διαμορφωθούν σύντομα οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ», προς όφελος της επιστημονικής προόδου.

Διαβάστε επίσης

Κέντρα Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint: Νέα καμπάνια «Ένα τεστάκι κάν’το»

Help Her Quit: Οι γυναικολόγοι στη μάχη κατά του καπνίσματος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.