AstraZeneca: Επένδυση 400 εκατ. δολαρίων σε αναδάσωση και βιοποικιλότητα

Η AstraZeneca ανακοίνωσε επένδυση 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο πρόγραμμά της, AZ Forest, διευρύνοντας τη δέσμευσή της να φυτέψει 200 εκατομμύρια δέντρα έως το 2030 και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους.

Αυτό περιλαμβάνει νέα και διευρυμένα έργα στη Βραζιλία, την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Γκάνα και τη Ρουάντα, τα οποία θα συμβάλουν στη δράση της Εταιρείας για το κλίμα, θα αποκαταστήσουν τη φύση, θα προωθήσουν τη βιοποικιλότητα και θα ενισχύσουν την οικολογική και κοινοτική ανθεκτικότητα, καλύπτοντας πάνω από 100.000 εκτάρια παγκοσμίως.

Η επένδυση βασίζεται στην αρχική δέσμευση της AstraZeneca για το AZ Forest, που ανακοινώθηκε το 2020, να φυτέψει και να συντηρήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δέντρα μέχρι το τέλος του 2025, αναγνωρίζοντας την ισχυρή σύνδεση μεταξύ των υγιών ανθρώπων και ενός υγιούς πλανήτη. Οι φυτεύσεις έχουν προχωρήσει με σταθερό ρυθμό στην Αυστραλία, την Ινδονησία, την Γκάνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Γαλλία με περισσότερα από 300 είδη δέντρων, επιτρέποντας την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των φυσικών βιοτόπων. Επιπλέον, το διευρυμένο πρόγραμμα θα ωφελήσει σημαντικά τις τοπικές κοινότητες, επηρεάζοντας θετικά περίπου 80.000 μέσα βιοπορισμού.

Στρατηγικη βιωσιμότητας

Το AZ Forest αποτελεί μέρος της εμβληματικής στρατηγικής βιωσιμότητας της AstraZeneca, Ambition Zero Carbon, το οποίο επικεντρώνεται στην επίτευξη βαθιάς απεξάρτησης από τον άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5°C. Η Εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τις δραστηριότητές της και τον στόλο της κατά 98% έως το 2026 και τη μείωση στο μισό του αποτυπώματος ολόκληρης της αλυσίδας αξίας της έως το 2030, με στόχο την απόλυτη μείωση των εκπομπών κατά 90% και την επίτευξη του επιστημονικά τεκμηριωμένου net zero (μηδενικού καθαρού) αποτυπώματος το αργότερο μέχρι το 2045. Μέσω του AZ Forest, η Εταιρεία στοχεύει στην απομάκρυνση των υπολειμματικών εκπομπών της από την ατμόσφαιρα από το 2030 και έπειτα.

Ο Pascal Soriot, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, δήλωσε: «Η κρίση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας καταστρέφουν τον πλανήτη και βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία. Μέσω του AZ Forest, συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινότητες και τους ειδικούς οικολογίας για την αναδάσωση, καθώς και για τη στήριξη της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των μέσων βιοπορισμού. Ακολουθούμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση και το AZ Forest θα αφαιρέσει περίπου 30 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα σε διάστημα περίπου 30 ετών».

Τα έργα του AZ Forest σχεδιάζονται από κοινού με ειδικούς φύτευσης, τοπικές κοινότητες και κυβερνήσεις για την αποκατάσταση των φυσικών δασών, με παράλληλα οφέλη όπως η δημιουργία νέων δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας, η προστασία και η αποκατάσταση απειλούμενων ειδών και η βελτίωση της δημόσιας υγείας. Τα έργα θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται από κορυφαίους παγκοσμίως εταίρους υλοποίησης και ανεξάρτητους τρίτους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών (EFI).

Κλιματική αλλαγή και υγεία

Ο Marc Palahí, πρόεδρος της Circular Bioeconomy Alliance (CBA), δήλωσε: «Τα δάση διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη φιλοξενία της βιοποικιλότητας και στην τροφοδότηση μιας κυκλικής βιο-οικονομίας που ευημερεί σε αρμονία με τη φύση. Τα δάση και τα δέντρα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ζωής στον πλανήτη μας και τη βάση για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως το AZ Forest, οι οποίες στηρίζονται σε μια προσέγγιση βασισμένη στην επιστήμη και στις αρχές, μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργήσουμε οικονομική και κοινωνική αξία για τις τοπικές κοινότητες».

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για αναδάσωση, η AstraZeneca συνεργάστηκε με το EFI και την CBA για να δημοσιεύσει ένα πρώτο στο είδος του, επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο για τη βιώσιμη, ανθεκτική και τοπικά κατάλληλη αναγέννηση του τοπίου. Οι Αρχές της CBA για αναγεννητικά τοπία θα επιτρέψουν κυκλικές αλυσίδες αξίας της βιοοικονομίας και θα αποκαταστήσουν τη βιοποικιλότητα.

Το AZ Forest συμβάλλει στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 1t.org, μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάπτυξη ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων έως το 2030.

AZ Forest

Το AZ Forest είναι η δέσμευση της AstraZeneca να φυτέψει και να διατηρήσει 200 εκατομμύρια δέντρα έως το 2030, σε συνεργασία με ειδικούς και τοπικές κοινότητες. Τα έργα του AZ Forest υποστηρίζουν την υγεία του πλανήτη και των ανθρώπων με σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη και αποτελούν μέρος της επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής net zero της AstraZeneca, Ambition Zero Carbon.

Τα τρία τέταρτα της γης παγκοσμίως έχουν αλλοιωθεί σημαντικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, με μεγάλες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την υγεία του πληθυσμού. Η αναδάσωση είναι μια λύση που βασίζεται στη φύση και μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς αφαιρεί διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και συμβάλλει στην κλιματολογική προσαρμογή και ανθεκτικότητα. Μέσω της διαφύλαξης των υδάτινων πόρων, της προώθησης της επισιτιστικής ασφάλειας, της μείωσης των επιφανειακών και ατμοσφαιρικών θερμοκρασιών και της καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων και της βιοποικιλότητας στηρίζει την ανθρώπινη υγεία, με πρόσθετα οφέλη για τις κοινότητες και τις οικονομίες.

Το AZ Forest θα περιλαμβάνει τη χρήση των τελευταίων καινοτομιών στην απομακρυσμένη παρατήρηση μέσω τεχνολογίας υψηλής ανάλυσης, ενώ η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση θα παρατηρεί την υγεία των δέντρων, την ποιότητα του εδάφους και των υδάτων και τη βιοποικιλότητα, καθώς και τη δέσμευση άνθρακα.

Με βάση τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αυστραλία, την Ινδονησία, την Γκάνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Γαλλία, η επέκταση του AZ Forest περιλαμβάνει νέα και διευρυμένα έργα στην Αφρική, την Ασία και την Νότια Αμερική:
Βραζιλία: Μια νέα 30ετής συνεργασία του AZ Forest με την Biolífica Ambipar και το Instituto de Pesquisas Ecológicas (IPE), με την ονομασία «Corridors for Life», θα συμβάλει στη φύτευση 12 εκατομμυρίων δέντρων εντός του Ατλαντικού Δάσους, με περισσότερα από 100 ενδημικά είδη να προγραμματίζονται να φυτευθούν σε κάθε περιοχή του έργου. Δημιουργώντας οικολογικούς διαδρόμους μεταξύ κατακερματισμένων δασικών θυλάκων στα δυτικά της πολιτείας του Σάο Πάολο, το πρόγραμμα αυτό θα δημιουργήσει έναν σημαντικό βιότοπο για ευάλωτα και απειλούμενα είδη.

Ινδία

Η νέα 30ετής συνεργασία του AZ Forest με την Earthbanc και τους τοπικούς εταίρους υλοποίησης στην πολιτεία Meghalaya στην βορειοανατολική Ινδία θα συμβάλει στη φύτευση περίπου 64 εκατομμυρίων δέντρων, εστιάζοντας σε ένα ποικίλο μείγμα ειδών. Το έργο αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο της CBA’s “Living Labs for Nature, People and Planet”. Θα αποκαταστήσει τη φύση σε αυτό το υποβαθμισμένο hotspot βιοποικιλότητας, υποστηρίζοντας παράλληλα τα μέσα διαβίωσης των αγροτών.

Γκάνα

Με την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος AZ Forest στην Γκάνα με την CΒΑ, την Τεχνική Βοήθεια Φυτειών Νέας Γενιάς (NGPTA) και άλλους εταίρους, θα φυτευτούν επιπλέον 2,2 εκατομμύρια δέντρα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των δέντρων να ανέλθει σε 4,7 εκατομμύρια και θα αποκατασταθούν 8.000 εκτάρια υποβαθμισμένων περιοχών στις περιφέρειες Atebubu-Amantin και Sene West της κεντρικής Γκάνας. Αυτό το πρόγραμμα υπό την ηγεσία της κοινότητας, μέρος ενός δικτύου «ζωντανών εργαστηρίων», επιδιώκει να ενισχύσει την αποκατάσταση των δασών, την αγροδασοκομία, τη βιοποικιλότητα και τα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στη φύση για τους μικροκαλλιεργητές.

Ρουάντα

Η AstraZeneca παρείχε χρηματοδότηση για την πιλοτική φάση ενός έργου αγροδασοπονίας με μικροκαλλιεργητές για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός νέου 30ετούς έργου σε συνεργασία με την Albertine Rift Conservation Society (ARCOS) και την Reforest’Action. Το έργο θα προσφέρει φύτευση περισσότερων από 5,8 εκατομμυρίων δέντρων, με έμφαση στην αγροδασοπονία και τη διαχείριση της γεωργικής γης, η οποία θα ωφελήσει τις τοπικές κοινότητες και θα βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης. Με στόχο να αποτελέσει ένα ακόμη «ζωντανό εργαστήριο», το έργο «MuLaKiLa» θα βοηθήσει περισσότερα από 30.000 αγροτικά νοικοκυριά σε μια από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες αποκατάστασης των δασών στην Ρουάντα.

Βιετνάμ

Η AstraZeneca έχει δεσμευτεί να φυτέψει 22,5 εκατομμύρια δέντρα σε τουλάχιστον 30.500 εκτάρια για την αποκατάσταση των δασών και των τοπίων του Βιετνάμ. Αυτή η νέα επένδυση θα επιτρέψει την άνθηση της βιοποικιλότητας, θα προσφέρει βιώσιμα μέσα διαβίωσης σε περισσότερους από 17.000 μικροκαλλιεργητές, θα βελτιώσει τη διατροφή και θα συντηρήσει το έδαφος και το νερό.

Υγεία του πλανήτη 

Τα έργα του AZ Forest υποστηρίζουν την υγεία του πλανήτη και των ανθρώπων με σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη, στο πλαίσιο της επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής της AstraZeneca για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα, Ambition Zero Carbon. Μέχρι το τέλος του 2022, είχαν φυτευτεί πάνω από 10,5 εκατομμύρια δέντρα, παρά την παγκόσμια πανδημία, σε:

Αυστραλία

Σε συνεργασία με το Greening Australia και το One Tree Planted, έχουν φυτευτεί περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια δέντρα (συνολικό πρόγραμμα 25 εκατομμυρίων), συμπεριλαμβανομένων 260 αυτοφυών ειδών δέντρων, που υποστηρίζουν ευάλωτα και απειλούμενα είδη άγριας ζωής.

Ινδονησία

Σε συνεργασία με τις εταιρείες One Tree Planted και Trees4Trees, έχουν φυτευτεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια δέντρα, ενώ περισσότεροι από 13.000 αγρότες έχουν επιλέξει αγροδασικές δραστηριότητες το 2022.
Γκάνα: Πάνω από ένα εκατομμύριο δέντρα έχουν φυτευτεί από την αρχική δέσμευση να φυτευτούν τρία εκατομμύρια δέντρα, ενισχύοντας την οικολογική και κοινοτική ανθεκτικότητα μέσω του προγράμματος «Living Lab», υπό την καθοδήγηση της κοινότητας, σε συνεργασία με την CBA.

Γαλλία

Η AstraZeneca αναφύτευσε 450 σπάνιες βελανιδιές που χάθηκαν στις καταστροφικές καταιγίδες του 1990 και του 1999 στο Παλάτι των Βερσαλλιών. Οι βελανιδιές αποτελούν φυσικό βιότοπο για πεταλούδες, πουλιά, μύκητες και θηλαστικά, προωθώντας τη βιοποικιλότητα και επαναφέροντας τη ζωή στους εμβληματικούς κήπους των Βερσαλλιών.
Ηνωμένο Βασίλειο: Περισσότερα από 470.000 δέντρα έχουν φυτευτεί στην Σκωτία και την Αγγλία με το Forestry England και το Borders Forest Trust Scotland για να δημιουργηθούν δασικές εκτάσεις υψηλής ποιότητας που παρέχουν πρόσθετο χώρο πρασίνου για την υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

ΗΠΑ

Μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί περισσότερα από 100.000 δέντρα, αποκαθιστώντας περισσότερα από 100 χιλιόμετρα παραποτάμιων δασών, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ψαριών και Άγριας Ζωής.

Στρατηγική Ambition Zero Carbon

Μέσω της στρατηγικής Ambition Zero Carbon, η AstraZeneca επιδιώκει φιλόδοξους, επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα, επιταχύνοντας την πρόοδο προς το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών και διαχειριζόμενη τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η κλιματική αλλαγή. Η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις παγκόσμιες λειτουργίες και τον στόλο της (Scope 1 και 2) κατά 98% έως το 2026 (με έτος βάσης το 2015). Η AstraZeneca στοχεύει να μειώσει στο μισό το αποτύπωμα ολόκληρης της αλυσίδας αξίας της (πεδίο εφαρμογής 3) έως το 2030, στην πορεία προς την απόλυτη μείωση των εκπομπών κατά 90% (από έτος βάσης το 2019) και να γίνει επιστημονικά τεκμηριωμένη μηδενικών εκπομπών το αργότερο έως το 2045.

Η AstraZeneca ήταν μία από τις πρώτες επτά εταιρείες παγκοσμίως που επαλήθευσαν τους στόχους μηδενικών εκπομπών της από το εταιρικό πρότυπο Net-Zero Standard της πρωτοβουλίας Science-Based Targets (SBTi). Μέσω του AZ Forest, η AstraZeneca θα επενδύσει σε λύσεις υψηλής ποιότητας, βασισμένες στη φύση, για την απομάκρυνση των υπολειπόμενων εκπομπών που δεν έχουν εξαλειφθεί, μειωθεί ή υποκατασταθεί (όχι περισσότερο από το 10% του αποτυπώματος εκπομπών του 2019).

Διαβάστε επίσης 

Μία ακόμη «Χρυσή» διάκριση για το ΥΓΕΙΑ, από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης

ELPEN: Για ακόμα μια χρονιά ταξίδεψε με την Ομάδα Αιγαίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.