Δύο νέα ερευνητικά προγράμματα για ασθενείς από τη Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας

Δύο καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα για ασθενείς υλοποιεί το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της εταιρείας Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για “έξυπνες” εφαρμογές, προϊόντα συνεργασίας του φαρμακευτικού κολοσσού με το ΑΠΘ και με το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

- Advertisement -

Η επένδυση της εταιρείας Pfizer στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας είναι μεγάλη και συνεχής. Τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, που έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στο λεγόμενο brain gain, δηλαδή στον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων.

Στόχος του CDI είναι να αλλάξει τις ζωές των ασθενών, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε πολλά «φωτεινά» μυαλά να εργαστούν για αυτόν τον υψηλό στόχο. Το πεδίο συνεργειών είναι ευρύ. Περιλαμβάνει συνεργασία με Πανεπιστημιακούς, με ερευνητές και με start uppers – ήδη «τρέχουν» 250 προγράμματα.

Δύο νέα ερευνητικά προγράμματα για ασθενείς από τη Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής ΚαινοτομίαςΜάλιστα, χθες, σε εκδήλωση για τους δημοσιογράφους, ανακοινώθηκε η συνεργασία με την start up Medoid AI από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με πελάτες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία αναδείχτηκε νικήτρια σε διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Elevate Greece, και την Ένωση Ελλήνων Ασθενών.

- Advertisement -

Δύο καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα για τους ασθενείς

Σημαντική είναι η συμβολή του Κέντρου στη δημόσια υγεία. Δύο νέα καινοτόμα προγράμματα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, υλοποιούνται, ώστε να τεθούν στην υπηρεσία των ασθενών. Έχουν χρηματοδοτηθεί από την Pfizer με 25.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις σε χρόνο, εργατοώρες κτλ.

Μετά από αξιολόγηση 100 ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα επιλέχθηκε η συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ ένωσε τις δυνάμεις της με το CDI για την ανάπτυξη μιας έξυπνης εφαρμογής, τον «ευφυή πράκτορα», όπως το έχουν ονομάσει, που θα απαντά σε ερωτήματα γιατρών και ασθενών σχετικά με φάρμακα της Pfizer.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ιωάννη Κομπατσιάρη, τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής, που αφορά σε μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα και δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πάτρας ασχολείται με τους ψηφιακούς βιοδείκτες. Επιχειρεί να αναπτύξει μια εφαρμογή, που αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς, αλλά και τους ήχους της αναπνοής ως διαγνωστικά εργαλεία, για ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού, μεταξύ άλλων.

Με τη χρήση έξυπνων κινητών, της τεχνητής νοημοσύνης και συσκευών που υποστηρίζουν το Internet of Things, η λύση που σχεδιάζεται και αναμένεται να έχει υλοποιηθεί σε περίπου έναν χρόνο, προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με ασφαλή, άνετο και απομακρυσμένο τρόπο, έχοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση και χαμηλότερο κόστος, όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του IoT Lab του Πανεπιστημίου Πάτρας Σωτήρης Νικολετσέας.

Η επένδυση και οι προσλήψεις

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, ο Ιταλός Nico Gariboldi, επεσήμανε ότι κάθε μία θέση εργασίας στο CDI θα αποδίδει 2,3 θέσεις στην ελληνική οικονομία ως το 2030.

Σε ερώτηση του Mononews εάν πρόκειται να ανοίξουν κι άλλες νέες θέσεις εργασίας στο Κέντρο, ο κ. Gariboldi απάντησε:

«Από 200 εργαζόμενοι, που ήταν αρχή, πλέον είναι 420 και υπολογίζουμε να είναι 450 μέχρι το τέλος του έτους και σύντομα 500. Πρόκειται για άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, από τους οποίους το 15% επέστρεψε στην Ελλάδα, προκειμένου να εργαστεί στο CDI. Επίσης το 35% είναι γυναίκες, ποσοστό που θα επιδιώξουμε να αυξηθεί. Έχουμε πάνω από 20.000 βιογραφικά στη διάθεσή μας».

Δύο νέα ερευνητικά προγράμματα για ασθενείς από τη Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής ΚαινοτομίαςΠρόσθεσε ότι, βάσει έρευνας, που έχει διενεργηθεί από το ΙΟΒΕ, μέχρι το 2030 θα έχουν καλυφθεί 8.100 θέσεις εργασίας και η συμβολή του Κέντρου θα είναι της τάξης των 486 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, κάτι που αναμένεται να αποδώσει 169 εκατ. ευρώ σε φόρους και σε εισφορές. Η, δε, οικονομική ωφέλεια από τη λειτουργία του CDI για την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει υπολογιστεί σε 447 εκατ. ευρώ.

Εγκαταστάσεις από το… μέλλον

Η επίσκεψη των δημοσιογράφων στο CDI περιελάμβανε και ξενάγηση στους χώρους του. Γραφεία από το… μέλλον, σε μια σύγχρονη Silicon Valley, λίγα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας.

Δύο νέα ερευνητικά προγράμματα για ασθενείς από τη Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής ΚαινοτομίαςΔωμάτια πολλών τετραγωνικών, όλα με open space για όλους ανεξαιρέτως, για να προαγάγουν την ελεύθερη συνεργασία και τη δημιουργικότητα. Ζωγραφισμένοι τοίχοι με προσωπογραφίες επιστημόνων, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους διαχρονικά, εμπνέουν. «Σαλόνια» με καναπέδες για μίνι συσκέψεις και παντού χρώμα και μια αίσθηση οικειότητας.

Κάτι άλλο, που εντυπωσίασε πολλούς από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, είναι το γυμναστήριο, με τις ευρύχωρες αίθουσες – στις οποίες αναμένονται τα όργανα, με τα οποία

θα ασκούνται οι εργαζόμενοι – τα εντυπωσιακά lockers και τις ντουζιέρες, αλλά και οι χώροι wellness, όπου σε ένα διάλειμμα οι εργαζόμενοι μπορούν να χαλαρώνουν, απολαμβάνοντας ένα μασάζ…

Δύο νέα ερευνητικά προγράμματα για ασθενείς από τη Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής ΚαινοτομίαςQuotes όπως «breath» και «think» (ανάπνεε και σκέψου) κοσμούν τοίχους και πατώματα, ενώ στο λεγόμενο quiet room βρίσκεται η βιβλιοθήκη του κτιρίου.

Όπως είπαν στελέχη του CDI, το Κέντρο έχει φτιαχτεί για να γεφυρώνει την απόσταση ανάμεσα στην επιστήμη και στην έρευνα και στην εφαρμογή και στην καθημερινότητα.

Διαβάστε επίσης

Τροφές που «ρίχνουν» την αρτηριακή πίεση

ΟΗΕ: Ένας στους έξι εργαζόμενους πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.