Καινοτομία: 4 στελέχη από τον χώρο της Υγείας και της Ομορφιάς μιλούν για τη νέα εποχή

Βίκυ Καρατζαφέρη

Τελευταία ακούμε όλο και περισσότερο την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι κάτι που πολλές εταιρείες το έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο για την ευημερία της κοινωνίας, καθώς, μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, ικανοποιούνται βασικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν νοείται σύγχρονη επιχειρηματικότητα δίχως βιώσιμη ανάπτυξη. Στελέχη εταιρειών από τον χώρο της Υγείας και της Ομορφιάς περιγράφουν στο mononews το όραμά τους στη νέα, γεμάτη προκλήσεις εποχή, αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία της βιωσιμότητας και της ασφάλειας, υπό την «Δαμόκλειο σπάθη» της κλιματικής αλλαγής και με βάση τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals ή SDGs) του ΟΗΕ, κόντρα στις κοινωνικές ανισότητες, στη φτώχεια και στην καταστροφή του πλανήτη.

KORRES: Προϊόντα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον με έμπνευση από την ελληνική φύση

«Στη διάρκεια της πορείας μας εδώ και 25 χρόνια, εξελίσσουμε τον δικό μας Πλήρη Κύκλο αξιακών επιλογών – αυτή είναι η δική μας προσέγγιση στην ομορφιά και ο δικός μας ορισμός για την κυκλική οικονομία. Αυτός ο κύκλος ξεκινά από τη φύση, φτάνει στην επιδερμίδα και κλείνει προσφέροντας πίσω στον πλανήτη και στον άνθρωπο. Αυτή είναι η διαδρομή που ακολουθούν τα 6 KORRES Labs: Soil Lab, Extraction Lab, Molecular Lab, Formulation Lab, Design Lab και η πιο πρόσφατη προσθήκη – το Recycle Lab. Στον πυρήνα αυτών βρίσκεται το δίκτυο ηθικών συνεργασιών με Έλληνες καλλιεργητές, η zero-waste εκχύλιση των βοτάνων, η εμμονή με την επιστημονική έρευνα που αποκαλύπτει τα βιολογικά μονοπάτια ισχυρών φυσικών δραστικών, η ανάπτυξη συνθέσεων με φαρμακευτικές προδιαγραφές απουσία εκατοντάδων συνθετικών συστατικών και οι sustainable τρόποι παραγωγής, η έμφαση στην αισθητική και στη λειτουργικότητα της φόρμας, η ανακύκλωση. Για κάθε βήμα αυτού του κύκλου είμαστε εμείς υπεύθυνοι, από την έρευνα και ανάπτυξη έως την υλοποίηση.

Η έμπνευσή μας είναι η ελληνική φύση. Συνεργαζόμαστε με Έλληνες καλλιεργητές, προωθούμε τη βιολογική καλλιέργεια, προστατεύουμε απειλούμενα είδη. Τα φυτά και τα βότανα που λαμβάνουμε, από το δίκτυο fair-trade συνεργασιών μας, εκχυλίζονται στην ιδιόκτητη 100% zero-waste μονάδα εκχυλίσεων υψηλών προδιαγραφών, με χρήση αποκλειστικά «πράσινων» διαλυτών, ενώ τα κατάλοιπα από τις επεξεργασίες μετατρέπονται σε βιολογικό λίπασμα, το οποίο επιστρέφει στο έδαφος, ώστε πραγματικά να αξιοποιείται κάθε μέρος του βοτάνου και να υπάρχει μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η πρωτογενής έρευνα για την ανακάλυψη μοναδικών φυσικών συστατικών και την αποκωδικοποίηση της δράσης τους σε σημαντικά για το δέρμα βιολογικά μονοπάτια, μας παρέχει τα επιστημονικά δεδομένα για την ανάπτυξη clean συνθέσεων – ασφαλείς φόρμουλες, με ορατά αποτελέσματα, αποφεύγοντας συνειδητά εκατοντάδες συστατικά, πολλά εκ των οποίων είναι δυνητικά επιβλαβή για το περιβάλλον, όπως σιλικόνες, microbeads, PCM, phthalates, συγκεκριμένα αντιηλιακά φίλτρα.

Στην KORRES παράγουμε καλλυντικά προϊόντα, ξεπερνώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις ποιότητας και ασφάλειας, που θέτει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η αφετηρία μας είναι οι pharma-grade προδιαγραφές παραγωγής και ελέγχου. Το εργοστάσιο μας είναι διαπιστευμένο με ISO standards για τις πρακτικές ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης. Παράλληλα ένα σύγχρονο δίκτυο νερού zero-waste λειτουργίας εξασφαλίζει νερό -ένα από τα βασικότερα συστατικά για τα προϊόντα μας – 5 φορές πιο καθαρό από τα standards της φαρμακοποιίας.

Ο σχεδιασμός των συσκευασιών και υλικών μας ακολουθεί τις αρχές αειφορίας παράλληλα με τη χαρακτηριστική αισθητική της μάρκας.

Ο δικός μας πλήρης κύκλος ολοκληρώνεται με τη μεταμόρφωση των άδειων συσκευασιών σε όμορφα ανακυκλωμένα αντικείμενα, που επιστρέφουν σε εμάς. Το KORRES Recycle Lab είναι ένα καινοτόμο εργαστήριο, που αφορά και στο πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιστροφής άδειων συσκευασιών σε συνεργασία με το φαρμακείο. Συλλέγουμε τις άδειες συσκευασίες καλλυντικών και τις μετατρέπουμε ξανά σε πρώτη ύλη για νέες συσκευασίες, όπως μπουκάλια και κουτιά, αλλά και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που επιστρέφουν στα χέρια όσων ανακυκλώνουν. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα εργαστήριο ανακύκλωσης με γραμμές διαλογής, ταξινόμησης, πλύσης, επεξεργασίας και διαμόρφωσης του υλικού σε δικά μας καλούπια. Στη μονάδα ανακύκλωσης επεξεργαζόμαστε post-consumer και virgin materials για πλαστικό (PP, ΡΕ, ΡΕΤ), ενώ παράλληλα συνεργαζόμαστε με εξωτερικούς προμηθευτές για τη διαχείριση και ανακύκλωση χαρτιού και γυαλιού.

Κάθε κίνηση, μικρή ή μεγάλη, είναι μια συνειδητή επιλογή, που εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια να βελτιώνουμε καθημερινά το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμά μας. Είναι ένα ακόμη βήμα στο μονοπάτι, που έχουμε διαλέξει για να επιχειρούμε, σε αρμονία με τη φύση και τον άνθρωπο».

Κωνσταντίνα Αγγέλη, Head of R&D + Sustainability της KORRES

Pfizer Hellas: Υπηρετώντας υψηλούς στόχους για ένα βιώσιμο μέλλον

«Η Pfizer έχει συνδέσει την 60χρονη πορεία της στην Ελλάδα με τις έννοιες της υπευθυνότητας και της επιστροφής αξίας προς το κοινωνικό σύνολο. Με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα κριτήρια ΕSG, στη Pfizer μεριμνούμε για το περιβάλλον, μένουμε προσηλωμένοι στη φροντίδα των ασθενών – προσφέροντας καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις και διευκολύνοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές – και παράλληλα στηρίζουμε τη χώρα με κάθε ευκαιρία και ειδικά όταν βρίσκεται σε ανάγκη.

Το ίδιο εφαρμόσαμε και απέναντι στις προκλήσεις, που δημιούργησε η πανδημία, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης και εστιάζοντας στρατηγικά σε τρεις βασικούς πυλώνες: στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην υποστήριξη ευαίσθητων ομάδων και φορέων που ασκούν κοινωνικό έργο και στην προστασία και υποστήριξη των εργαζομένων μας. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε τις δράσεις μας να έχουν ουσιαστική συμβολή στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης και σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τη διεθνή μεθοδολογία SROI (Social Return on Investment), για κάθε 1 ευρώ δωρεάς της Pfizer Hellas κατά την πρώτη περίοδο έξαρσης της πανδημίας, δημιουργήθηκε κοινωνική αξία ισοδύναμη με 2,08 ευρώ και το συνολικό κοινωνικό αποτύπωμα των δράσεων της εταιρείας ανήλθε σε 4,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όμως, στην Pfizer Hellas μεριμνούμε για την επόμενη μέρα: την προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει ταχύτερα από την κρίση και να δημιουργήσει όρους ανάπτυξης και ευημερίας για το μέλλον. Σε αυτόν τον στόχο συνεισφέρουμε στρατηγικά, με πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας, όπως η ενδυνάμωση των νέων επαγγελματιών και η αντιμετώπιση του brain drain, αλλά και με σημαντικές επενδύσεις, που στηρίζουν τις τοπικές κοινότητες, όπως το Παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, που σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην πόλη.

Η Pfizer Hellas συνεχίζει να είναι εδώ με κάθε τρόπο. Επενδύει στη δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας, σχεδιάζει για το μέλλον, απαντά σε ανάγκες και επιστρέφει αξία στους εταίρους της: τους ασθενείς, το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τους ανθρώπους της».

Βασιλική Καραμάνου, BU Lead Vaccines, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Pfizer Hellas

Roche Hellas: το «κλειδί» οι καινοτόμες θεραπείες

«Στη Roche πιστεύουμε ότι η επιτυχία μας σε ένα γρήγορα εξελισσόμενο και σύνθετο περιβάλλον υγείας εξαρτάται από την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε στρατηγικές και να συνδιαμορφώνουμε δράσεις, από τις οποίες επωφελούνται οι ασθενείς, η αγορά και η κοινωνία.

Εργαζόμαστε, λοιπόν, προκειμένου να παρέχουμε πρωτοπόρες θεραπείες, αλλά και να διασφαλίσουμε ευρεία πρόσβαση σε αυτές. Καινοτομούμε επιπλέον και στον τρόπο που λειτουργούμε ως εταιρεία διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα: εφαρμόζουμε ένα νέο, ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, που μας επιτρέπει να βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στους ασθενείς, να ανταποκρινόμαστε ταχύτερα στις ανάγκες τους, να ανακαλύπτουμε και να υποστηρίζουμε λύσεις που βελτιώνουν το “ταξίδι του ασθενή”. Διαμορφώνουμε ένα δίκαιο εργασιακό περιβάλλον, φροντίζουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος εταιρικός συνεργάτης και συνεισφέρουμε ενεργά στην κοινωνία.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τις έντονες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής με ολιστική προσέγγιση και στόχο να δημιουργήσουμε μακροχρόνια αξία. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για ένα πιο αποδοτικό και βιώσιμο σύστημα υγείας, με όχημα την καινοτομία.

Η πανδημία της νόσου COVID-19 ανέδειξε ξεκάθαρα αυτή την ανάγκη: κινητοποίησε τις καινοτόμες δυνάμεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας και παράλληλα επιβεβαίωσε τη σημασία της επένδυσης στα συστήματα υγείας, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις και να εξασφαλιστεί καλύτερη περίθαλψη για όλους τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα, ο στόχος αυτός προϋποθέτει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, που θα προσθέτει αξία στους ασθενείς, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Η χώρα έχει, ήδη, κάνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, ακόμη περισσότερη προσπάθεια και επένδυση στην καινοτομία: στην προσέλκυση και στην επιβράβευσή της, αλλά και στην πρόσβαση των ασθενών σε αυτή. Η καινοτομία είναι και θα παραμείνει ο ισχυρότερος μοχλός για τη δημιουργία ενός αποδοτικότερου συστήματος υγείας, για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, της προσέλκυσης επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στον τομέα της βιοφαρμακευτικής και κλινικής έρευνας.

Στη Roche είμαστε περισσότερο έτοιμοι και πρόθυμοι από ποτέ να συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας και να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν αειφορία και καλύτερη φροντίδα για όλους, τώρα και στο μέλλον».

Άννα Παπακοσμοπούλου, Communications Value Lead Roche Hellas

ΟΦΕΤ: Βιώσιμη ανάπτυξη & Ηθικό Επιχειρείν – Μονόδρομος σε έναν κόσμο που αλλάζει

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε μία απρόβλεπτη και γεμάτη προκλήσεις εποχή, με διαρκείς κρίσεις, οικονομικές, υγειονομικές κλιματικές, η έννοια της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Για τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, με τις βιομηχανίες Uni-pharma και InterMed, την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle και την πρότυπη βιομηχανία εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών UniHerbo, η στοχοπροσήλωση στην αειφορία και στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν βασικούς άξονες της κουλτούρας του γύρω από το Ηθικό Επιχειρείν, αλλά και της Στρατηγικής του, με άξονες την προστασία του Περιβάλλοντος, την στήριξη της κοινωνίας, της έρευνας της επιστήμης και της νέας γενιάς.

Η έννοια της αειφορίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισορροπία, που πρέπει να έχουν οι κοινωνίες σε σχέση με το περιβάλλον και το οικοσύστημα, καθώς οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Διότι η ανθρωπότητα επιβάλλεται να έχει ποιότητα ζωής και ΑΥΡΙΟ και οι επόμενες γενιές να μεγαλώσουν σε ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο περιβάλλον

Ήδη ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη βρίσκεται από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 στην ηγετική ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece 2020», δηλαδή των επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Πρόκειται για 25 επιχειρήσεις – πρότυπα, που αναδεικνύουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας. Οι εταιρείες, που εντάσσονται στην ηγετική ομάδα των ελίτ της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, ξεχώρισαν βάσει της τεχνικής τους αξιολόγησης, από το Sustainability Performance Directory. Λειτουργούν ως παραδείγματα καλής επιχειρηματικής πρακτικής και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και πρόεδρος του Global Compact Network Hellas κα Ιουλία Τσέτη: «Εμείς στον ΟΦΕΤ υπηρετούμε με αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο στη μετά COVID εποχή, καθώς και το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, της αειφορίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως και της ενίσχυσης της έρευνας και της νέας γενιάς».

«Ήρθε η ώρα να δούμε το σύγχρονο επιχειρείν με μία άλλη οπτική ματιά, υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Ήρθε η ώρα να δούμε ξανά τη Γη μας ως ένα αγαθό μέσο, με το οποίο μπορεί να καρποφορήσει ουσιαστικά η καθημερινότητά μας, η αγορά εργασίας, η οικονομία και να ζήσει με ευημερία η κοινωνία. Οι κρίσεις των καιρών μας απαιτούν εγρήγορση, άμεσα αντανακλαστικά, οργάνωση, κοινωνική συνοχή και συμμαχίες», προσθέτει.

Η διοίκηση του Ομίλου υπογραμμίζει την περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση της και τη δέσμευσή της στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όπως σημειώνει, με σεβασμό στο περιβάλλον, επενδύει συστηματικά σε δράσεις και πρακτικές πράσινης ανάπτυξης, που μειώνουν το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, εξασφαλίζουν εξοικονόμηση της ενέργειας και συμβάλλουν στη βέλτιστη περιβαλλοντική επίδοσή του. Η διαρκής βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του Ομίλου και η έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας είναι για τον Όμιλο ΟΦΕΤ δέσμευση, που υλοποιείται συστηματικά με μετρήσιμους στόχους. Ο Όμιλος επενδύει σε πράξεις μακροπρόθεσμης ωφέλειας, δημιουργώντας αξία για την κοινωνία, αλλά και την εγχώρια οικονομία».

Σμαραγδή Ταλάκη, Head of HR, Uni-Pharma S.A.

Πηγή: mononews.gr

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.