Μιχάλης Χειμώνας (ΣΦΕΕ) στο mononews: Μόλις το 1/5 των εσόδων στην Ελλάδα από τις Κλινικές Μελέτες

Οι κλινικές μελέτες έγιναν «μόδα» λόγω της λοίμωξης COVID-19. Κι αυτό είναι καλό. Γιατί πολλοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη σημασία τους τόσο σε επίπεδο Υγείας, όσο και Οικονομίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Μιχάλης Χειμώνας μιλά για την προστιθέμενη αξία των κλινικών ερευνών. Στόχος τα 500 εκατ ευρώ.

Η πανδημία της COVID-19 ανέδειξε παγκοσμίως τη σημασία της καινοτομίας και της κλινικής έρευνας. Στην Ελλάδα πού βρισκόμαστε στον τομέα αυτόν;

Οι κλινικές μελέτες επιφέρουν πολλαπλά οφέλη πρωτίστως για τους ασθενείς, που συμμετέχουν σε αυτές, για τους επιστήμονες/ερευνητές και για τις δομές υγείας, τη δημόσια υγεία, καθώς και για την οικονομία της χώρας. Χάρη στην κλινική έρευνα έχουμε σε λιγότερο από έναν χρόνο εμβόλια κατά της COVID-19, σώζοντας, έτσι, εκατομμύρια ζωές. Παγκοσμίως διεξάγονται πάνω από 4.800 κλινικές μελέτες για την εξεύρεση κατάλληλης θεραπείας κατά της COVID-19, ενώ ερευνώνται πάνω από 1.000 υποψήφια φάρμακα, με 100 από αυτά να αποτελούν υποψήφια εμβόλια. Ο ΣΦΕΕ, έχοντας κατανοήσει πλήρως την προστιθέμενη αξία της κλινικής έρευνας, αγωνίζεται διαχρονικά, με τον πλέον δυναμικό τρόπο, για την ανάπτυξή της στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας υστερεί στον αριθμό κλινικών μελετών, όταν συγκρίνεται με χώρες της Ευρώπης, που έχουν παρόμοιο μέγεθος. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €36 δις, με την Ελλάδα, δυστυχώς, να απορροφά περίπου €100 εκατομμύρια! Σε σύγκριση με τη χώρα μας, η Ουγγαρία προσελκύει 5 φορές περισσότερες, η Δανία 30 φορές περισσότερες και το Βέλγιο προσελκύει 70 φορές περισσότερες επενδύσεις σε φαρμακευτική Έρευνα & Ανάπτυξη.

Όλη η συνέντευξη του κ. Μ. Χειμώνα στην Βίκυ Καρατζαφέρη στο mononews.gr

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.