Πώς να καθαρίζετε μύρτιλα και σμέουρα με τον σωστό τρόπο

Αν και τα μύρτιλα (blueberries) ή τα σμέουρα (raspberries) μπορεί να φαίνονται καθαρά, πρέπει να τα καθαρίζετε κάθε φορά πριν τα φάτε ή τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή.

Και τα δύο αυτά μούρα, μπορεί να μεταφέρουν βρωμιά, υπολείμματα, ζωύφια ή παράσιτα, τα οποία υπάρχει περίπτωση να μην τα εντοπίσετε αμέσως.

Πώς να καθαρίζετε μύρτιλα και σμέουρα με τον σωστό τρόπο

Πριν πλύνετε μύρτιλα και σμέουρα, ελέγξτε και αφαιρέστε όσα μπορεί να είναι μουχλιασμένα ή χαλασμένα, καθώς και τα φύλλα τους.

Για να πλύνετε μύρτιλα και σμέουρα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Τοποθετήστε τα μύρτιλα ή τα σμέουρα σε ένα σουρωτήρι. Εάν πρέπει να πλύνετε πολλά μούρα, κάντε το σε παρτίδες για να αποφύγετε να λιώσουν και να μπορεί το νερό να τρέχει ανάμεσά τους απρόσκοπτα. Ειδικά για τα σμέουρα, που είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα μύρτιλα οι κινήσεις πρέπει να είναι πιο απαλές και προσεκτικές για να μη λιώσουν και χαλάσει το ωραίο σχήμα τους.
    Τα φρέσκα σμέουρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να τα πλένετε με προσοχή. Διαφορετικά, τα φρούτα μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν πριν έχετε την ευκαιρία να τα φάτε.
  • Ξεπλύνετε τα μούρα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, κουνώντας απαλά τα μούρα γύρω-γύρω με τα χέρια σας για να βεβαιωθείτε ότι κυκλοφορεί το νερό και όλα τα φρούτα έχουν ξεπλυθεί.
  • Ανακινήστε απαλά το τρυπητό για να φύγει το επιπλέον νερό.

Πώς να στεγνώσετε τα μούρα μετά το πλύσιμο

Μετά το πλύσιμο, τα μύρτιλα και τα σμέουρα πρέπει να στεγνώσουν για να μην μαλακώσουν και χαλάσουν:

  • Στρώστε φύλλα χαρτιού κουζίνα ή ένα φύλλο ψησίματος.
  • Τοποθετήστε τα μούρα σε μία στρώση.
  • Στεγνώστε απαλά τα βατόμουρα με μία πετσέτα. Μπορείτε να τα αναποδογυρίζετε περνώντας απαλά το χέρι σας για να φύγουν και οι τελευταίες σταγόνες.
  • Αφήστε να στεγνώσουν για περίπου πέντε λεπτά. Ακόμα καλύτερα, αφήστε τα σε στεγνά χαρτιά κουζίνα ή χαρτοπετσέτες.

Πότε να πλένετε τα μύρτιλα και τα σμέουρα

Καθαρίστε τα μούρα λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει να αποφεύγετε να πλένετε τα μούρα πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, καθώς η επιπλέον υγρασία θα τα κάνει να χαλάσουν πιο γρήγορα.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Λοιμώξεις και μικροβιακή αντοχή: Έρχεται νέο εθνικό σχέδιο από τον ΕΟΔΥ, όλες οι λεπτομέρειες

Εφαρμογή MyCoast: Έλεγχοι σε 14 παραλίες – Πρόστιμα άνω των 350.000 ευρώ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.