Ενδομητρίωση: Περιορίστε αυτές τις τροφές για να βελτιώσετε τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ενδομητρίωση μπορεί για κάποιες γυναίκες να είναι πολύ συχνά – ακόμα και επώδυνα – και εδώ μπορεί η διατροφή να παίξει ρόλο, επειδή ορισμένες τροφές βοηθούν στη διαχείριση της κατάστασης.

Ο λόγος είναι ότι η ενδομητρίωηση συνδέεται με τη φλεγμονή και τα επίπεδα οιστρογόνων, οπότε μία διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη φρούτα και λαχανικά καθώς και σε δημητριακά ολικής άλεσης, είναι η κατάλληλη για τις γυναίκες με ενδομητρίωση. Χρήσιμες επίσης είναι οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και τα φασόλια, ενώ τα υγιή λίπη από ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της φλεγμονής.

Από την άλλη πλευρά, αν πάσχετε από ενδομητρίωση, η αποφυγή ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη μείωση της φλεγμονής.

Ενδομητρίωση υπάρχει, όταν ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, όπως στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, ή σε άλλα όργανα στην πυελική κοιλότητα, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cureus Journal.

Ενδομητρίωση: Περιορίστε αυτές τις τροφές για να βελτιώσετε τα συμπτώματα

Κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα

Το βοδινό, το χοιρινό και το αρνί μπορεί να ενισχύσουν τη φλεγμονή λόγω των υψηλών επιπέδων κορεσμένων λιπαρών τους.
Τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και γενικά τα αλλαντικά περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα που μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και τις ορμονικές ανισορροπίες.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τηγανητά

Τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε πολλά τηγανητά, ψημένα προϊόντα και επεξεργασμένα σνακ, μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή.
Οι τηγανιτές πατάτες, το τηγανητό κοτόπουλο και άλλα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν ανθυγιεινά λίπη που μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και ζαχαρούχα τρόφιμα

Το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τα αρτοσκευάσματα και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν λιγότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος και σε αυξημένη φλεγμονή.
Αναψυκτικά, γλυκά, αρτοσκευάσματα και άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το πλήρες γάλα, το τυρί και το βούτυρο μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε ορισμένες γυναίκες με ενδομητρίωση. Ωστόσο, τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτά.

Μερικές γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί επίσης να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία μπορεί επιδεινώνει τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Καφεΐνη και αλκοόλ

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ορμονών και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ο περιορισμός του καφέ, του τσαγιού και των ενεργειακών ποτών μπορεί να είναι ευεργετικός.
Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων και τη φλεγμονή. Ο περιορισμός ή η αποφυγή του αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Προϊόντα Σόγιας

Επεξεργασμένη σόγια: Τα προϊόντα με βάση τη σόγια όπως το γάλα σόγιας, το τόφου και το edamame περιέχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορούν να μιμηθούν τα οιστρογόνα στο σώμα. Αν και τα αποτελέσματα συζητούνται, είναι γενικά σκόπιμο να τα καταναλώνετε με μέτρο και να εστιάσετε σε ολόκληρες, μη επεξεργασμένες μορφές σόγιας.

Γλουτένη

Κάποιες γυναίκες με ενδομητρίωση αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων όταν ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτή περιλαμβάνει την αποφυγή σιταριού, κριθαριού, σίκαλης και τροφών που παρασκευάζονται από αυτούς τους κόκκους.

Επεξεργασμένα και με συντηρητικά τρόφιμα

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε συντηρητικά, τεχνητά πρόσθετα και χρωστικές ουσίες μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή και θα πρέπει να περιορίζονται.

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Τα έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο, μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Επιλέξτε έλαια με καλύτερη ισορροπία ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε το σωστό πρόγραμμα διατροφής εάν έχετε ενδομητρίωση και να αποφύγετε επιπλοκές.

Φωτό: shutterstock

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα είναι προσβάσιμες σε όλους

Ξεκίνησαν οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι από το Νοσοκομείο Μεταξά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.