Πώς συνδέεται η διατροφή με τη γονιμότητα

Η διατροφή επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη γυναικεία γονιμότητα. Για παράδειγμα, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Από την άλλη η ελλιπής σίτιση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά προκαλώντας αναταραχές στον έμμηνο κύκλο, άρα και υπογονιμότητα.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι, συνεπώς, απαραίτητη πριν την εγκυμοσύνη. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και την ομαλή εξέλιξη της κύησης. Επιπλέον, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και την περίοδο της εγκυμοσύνης, μειώνουν τις πιθανότητες για επιπλοκές και αποβολή, αναφέρει η γυναικολόγος, Cynthia Abraham, MD.

Διατροφή και ανδρική γονιμότητα

Η διατροφή επηρεάζει και την ανδρική γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι η ισορροπημένη διατροφή βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος, ενώ το 40% των περιστατικών υπογονιμότητας στους άνδρες συνδέεται με την κακή διατροφή.

Μία διατροφή που θα βελτιώσει τη γονιμότητα του άνδρα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν τη γήρανση του αναπαραγωγικού συστήματος και ενισχύουν την κινητικότητα του σπέρματος. Επίσης, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βελτιώνει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα του σπέρματος.

Συμβουλές διατροφής για βελτίωση της γονιμότητας

Για να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη διατροφή, λάβετε υπόψη τα εξής:

Επαρκής πρόσληψη σε βιταμίνες

Η επάρκεια σε βιταμίνες είναι πολύ σημαντική την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα:

Βιταμίνη Β: Ισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών. Βοηθά στον σχηματισμό του νευρικού συστήματος του μωρού.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνης και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος.

Βιταμίνη D: Αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Λιπαρά

Τα λιπαρά οξέα είναι επίσης πολύτιμα συστατικά τα οποία υπάρχουν κυρίως στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Στις γυναίκες, μειώνουν τα επίπεδα του στρες και της κατάθλιψης, ενώ στους άνδρες «ωριμάζει» το σπέρμα.

Κατανάλωση ψευδαργύρου και σεληνίου

Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο αυξάνει τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών στους άνδρες. Επίσης, η ανεπάρκεια στα συστατικά αυτά στις γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Καλές πηγές ψευδαργύρου και σεληνίου είναι τα λαχανικά, η σαρδέλες, ο τόνος και οι ξηροί καρποί.

Μην το παρακάνετε με τον καφέ

Η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητά σας και παράλληλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής στην εγκυμοσύνη. Στοχεύστε στα δύο φλιτζάνια το πολύ την ημέρα.

Διαβάστε επίσης 

Τι να επιλέγετε σε ένα ιταλικό εστιατόριο, για λιγότερες θερμίδες

Ο έλεγχος για την ΑΜΗ, ως μέσο πρόληψης της υπογονιμότητας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.