Φράουλες VS κεράσια: Ποια είναι πιο υγιεινά;

Τα κεράσια και οι φράουλες, είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και δικαίως, αφού είναι πεντανόστιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες που επηρεάζουν θετικά την υγεία. Όλα τους περιέχουν φυτικές ίνες, που έχουν την τάση να μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ικανοποιώντας μέχρι ένα σημείο βέβαια, την ανάγκη για γλυκό.

Ωστόσο μερικά από αυτά, έχουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλα, γι’ αυτό και δεν είναι κακό να γνωρίζουμε πληροφοριακά ποια είναι αυτά τα φρούτα αναφέρει η διαιτολόγος, Julie Upton, MS, RD, CSSD.

Φράουλες: 49 θερμίδες ανά μισό φλυτζάνι

Κεράσια: 48 θερμίδες ανά μισό φλυτζάνι

Φράουλες οφέλη

Οι μελέτες συνδέουν επίσης την κατανάλωση φράουλας με την υγεία των ματιών, τη νευρολογική υγεία, την προστασία από τη βλάβη του δέρματος, τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και ακόμη και τον μειωμένο πόνο αρθρίτιδας , λόγω της ικανότητάς τους να καταπολεμούν τις βλάβες των ελεύθερων ριζών .

Με μόλις 49 θερμίδες ανά φλιτζάνι, μια σχετικά χαμηλή ποσότητα ζάχαρης , μια καλή πηγή διαιτητικών ινών και πολλά οφέλη για την υγεία, οι φράουλες είναι ένα από τα φρούτα που περιέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά, λέει η Upton.

Τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη διατροφή των φραουλών οφείλονται στην παρουσία αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών. Οι φράουλες, περιέχουν αντικαταθλιπτικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών που ονομάζονται ανθοκυανίνη και κατεχίνη, τα οποία έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μελέτες συνδέουν επίσης την κατανάλωση φράουλας με την υγεία των ματιών, τη νευρολογική υγεία, την προστασία από τη βλάβη του δέρματος, τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και ακόμη και τον μειωμένο πόνο αρθρίτιδας, λόγω της ικανότητάς τους να καταπολεμούν τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Με μόλις 49 θερμίδες ανά φλιτζάνι, μια σχετικά χαμηλή ποσότητα ζάχαρης , μια καλή πηγή διαιτητικών ινών και πολλά οφέλη για την υγεία, οι φράουλες είναι ένα από τα πιο πυκνά φρούτα που περιέχει θρεπτικά συστατικά.

Κεράσια – Διατροφική αξία

Τα κεράσια, είναι πλούσια σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους. Είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα, και είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον τα κεράσια είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη. Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου. Επιπροσθέτως, τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες.

Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία με τα γλυκά κεράσια να παρέχουν περισσότερες θερμίδες/100 γρ. σε σύγκριση με τα ξινά κεράσι

Τι προκύπτει λοιπόν από τη σύγκρισή τους; 

Τα κεράσια έχουν διπλές θερμίδες από τις φράουλες, οπότε πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν πρόβλημα με το σωματικό τους βάρος.

  • Και τα δύο φρούτα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και περιέχουν πολλές βιταμίνες.
  • Οι φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο κι άρα είναι χρήσιμο να τις προτιμούν οι υπερτασικοί.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να τρώμε και τα δύο έχοντας πολλά οφέλη στην υγεία μας αλλά οι φράουλες φαίνεται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, λέει η Julie Upton.

Διαβάστε επίσης 

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες κατά 23%

8 διατροφικές αλλαγές για απώλεια βάρους το καλοκαίρι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.