Πόσο διαρκεί το κρασί, όταν έχει ανοιχτεί;

Το κρασί είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και όταν έχει ανοιχτεί, η διάρκεια της γεύσης και των αρωμάτων του είναι πολύ μικρή.

Επειδή υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν κάθε κρασί, όπως η σοδειά, το σταφύλι, η ποιότητα, η αποθήκευση πριν το άνοιγμα κ.λπ., δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης όταν έχει ανοιχτεί το κρασί για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.

poso-diarkei-to-krasi-otan-echei-anoichtei

Ο sommelier Andy Chabot συνιστά την κατανάλωση του κρασιού μέσα σε δύο ημέρες από το άνοιγμά του και αν πρόκειται για αφρώδη κρασιά μέσα σε μία ημέρα.

Ο εμπειρικός κανόνας για τα ανοικτά κρασιά δεν είναι περισσότερο από 48 ώρες. Τα περισσότερα κρασιά είναι πολύ καλά σε διάστημα 12-24 ωρών με τις γεύσεις των φρούτων τους να διευρύνονται και τις πικρές ιδιότητές τους να υποχωρούν ή να ξεπερνιούνται από τα πιο φρουτώδη στοιχεία. Μετά από το διάστημα αυτό, υπάρχει μία σταδιακή πτώση των γεύσεων και το κρασί γίνεται επίπεδο, πικρό και μεταλλικό.

Όταν πρόκειται για αφρώδη κρασιά, καλύτερα να είστε μαζί με κάποιους φίλους για την κατανάλωσή τους. Σε 24 ώρες χάνονται οι φυσαλίδες και η πτώση της ποιότητας των φυσαλίδων συμβαίνει μέσα σε 6-12 ώρες.

Η ηλικία ενός κρασιού είναι ένα από τα κύρια πράγματα που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του όταν ανοιχτεί. Ένα νεότερο κρασί αντέχει να είναι ανοιχτό για περισσότερο διάστημα.

Τα πολύ απλά κρασιά δεν έχουν πολλά να χάσουν ή να κερδίσουν από τον αερισμό, ειδικά τα πολύ απλά λευκά κρασιά. Συχνά θεωρείται ότι είναι σχεδόν το ίδιο καλά για μέρες μετά το άνοιγμα, αν έχουν διατηρηθεί σε δροσερή θερμοκρασία και «αποτελούν περισσότερο σύστημα διανομής αλκοόλ παρά για εκλεκτό κρασί», λέει.

Τακτικές για την αποθήκευση ενός κρασιού που έχει ανοιχτεί

  • Διατηρήστε το σε θερμοκρασία σερβιρίσματος. Φυλάξτε το σε δροσερή θερμοκρασία, αλλά όχι στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας.
  • Αποθηκεύστε το κρασί σε σκοτεινό μέρος. Διατηρείτε τα ανοιχτά και κλειστά μπουκάλια μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και πηγές θερμότητας.
  • Ξαναβάλτε τον φελλό στο μπουκάλι.
  • Μεταφέρετε το κρασί σε μικρότερο σκεύος, όπως μια καράφα μισού μπουκαλιού, ώστε να γεμίσει μέχρι πάνω με κρασί και μετά να το σφραγίσετε. Όσο μικρότερο είναι το δοχείο, τόσο λιγότερο οξυγόνο υπάρχει στη φιάλη.
  • Μην το αφήνετε να ζεσταθεί και να κρυώσει πολλές φορές.

Αν και το κρασί δεν γίνεται επιβλαβές αν αφεθεί για πολλές μέρες ανοιχτό, δεν θα είναι ευχάριστο. Εάν η τανίνη, το οξύ ή το αλκοόλ είναι πλέον κυρίαρχες ιδιότητες, είναι σημάδι ότι δεν χρειάζεται να το πιείτε. Χρησιμοποιήστε το στο μαγείρεμα.

Διαβάστε επίσης

Καρωτίδες και εγκεφαλικά επεισόδια: Πότε χρειάζεται τοποθέτηση stent

Τετραπληγικοί ασθενείς κούνησαν το χέρι τους με μια νέα μέθοδο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.