Τα υγιεινά ροφήματα που αντικαθιστούν τον καφέ

Εάν θέλετε να περιορίσετε ή να κόψετε εντελώς τον καφέ από την καθημερινότητά σας, αλλά χρειάζεστε ένα ρόφημα για να ενισχύετε την ενέργειά σας, μην ανησυχείτε, οι εναλλακτικές είναι πολλές. Μπορεί να μην χαρίζουν στιγμιαία ενέργεια, αλλά έχουν να επιδείξουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και μπορούν επίσης να καταναλωθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα χωρίς καμία ανησυχία.

«Εάν ο καφές προκαλεί στομαχικές διαταραχές ή υπερένταση, τότε μπορείτε να αναζητήσετε μια καλύτερη επιλογή», αναφέρει η διατροφολόγος Keri Gans.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο καφές είναι διουρητικός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αφυδατώσει περαιτέρω το ήδη διψασμένο σώμα σας νωρίς το πρωί, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα κόπωσης όταν ξυπνάτε.

Τα υγιεινά ροφήματα που αντικαθιστούν τον καφέ περιλαμβάνουν:

Πράσινο τσάι

Γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα και κατά του φουσκώματος, το πράσινο τσάι είναι το ιδανικό ρόφημα μετά το γεύμα. Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, εκτός από καφεΐνη περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται L-θεανίνη , ένα αμινοξύ που διεγείρει τα κύματα άλφα στον εγκέφαλο. Τα οφέλη για την υγεία ποικίλλουν, από τη βελτίωση της διάθεσης έως τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και του στρες.

Ρόφημα μέντας

Αν ψάχνετε μια γρήγορη τόνωση ενέργειας νωρίς το απόγευμα, δεν θα το μετανιώσετε αν επιλέξετε τη μέντα, λέει η Gans. Χάρη στην έντονη, αλλά ευχάριστη γεύση, το δυνατό άρωμα της μέντας θα ξυπνήσει τα οσφρητικά νεύρα και θα πυροδοτήσει τον εγκέφαλό σας, ενεργοποιώντας τη συγκέντρωση που μέχρι το απόγευμα έχει ξεθωριάσει. Και σε αντίθεση με τον καφέ, το ρόφημα μέντας είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από στομαχικές ενοχλήσεις και βοηθά στην πέψη.

Ενεργειακά ποτά

Αν και τα ενεργειακά ποτά έχουν συχνά κατηγορηθεί ότι είναι επιβλαβή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και ουσίες όπως η ταυρίνη, η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη δύναμη και τη συγκέντρωση . Το ιδανικό, σε αυτή την περίπτωση, είναι να βασιστείτε σε δυναμωτικά ποτά που μπορούν να παρέχουν στον οργανισμό άλλες λειτουργικές ουσίες, όπως μεταλλικά άλατα ή βιταμίνες .

Νερό καρύδας

Αν ψάχνετε για ένα ποτό, που θα αντικαταστήσει την απογευματινή συνήθεια του καφέ, το νερό καρύδας αξίζει την προσοχή σας, λέει η Gans. Είναι ελαφριά γλυκό και θα σας αρέσει, ειδικά αν έχετε βαρεθεί το απλό νερό. Επίσης, θα σας προσφέρει ηλεκτρολύτες και βιοδραστικά ένζυμα.

Καφές με μανιτάρια

Συνδυάζει τη γεύση του καφέ με τα οφέλη των προσαρμογόνων μανιταριών όπως το chaga και το cordyceps, φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην παροχή ευεξίας στον οργανισμό. Ο καφές με μανιτάρια,  στην πραγματικότητα, περιέχει μέταλλα όπως κάλιο, σελήνιο, φώσφορο και μαγνήσιο, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, μεταξύ των ιδιοτήτων του είναι η ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ζεστός μηλίτης

Όταν λαχταράτε κάτι ζεστό και γλυκό, ο μηλίτης μπορεί να αποδειχθεί μια, παραδόξως, αποτελεσματική εναλλακτική λύση στον καφέ, λέει η Gans. Λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία του μήλου και η γλυκιά γεύση σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη.

Για να τον φτιάξετε, κόψτε 8-10 μήλα και τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό που να τα καλύπτει. Προσθέστε τέσσερα sticks κανέλας και βράστε για μια ώρα. Μετά, σιγοβράστε για άλλες δύο ώρες. Αφαιρέστε την κανέλα και πολτοποιήστε τα μήλα, πριν τα περάσετε από σουρωτήρι. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τον μηλίτη στο ψυγείο μέχρι και για μια εβδομάδα. Απλά ξαναζεστάνετε όσο θέλετε και απολαύστε τον όλες τις ώρες.

Μηλόξυδο

Κάτι που, ίσως, δεν είναι ευρέως γνωστό σε όλους είναι πως το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προσθήκη σε διάφορα ροφήματα. Η πικάντικη γεύση σας βοηθά επίσης να ξυπνήσετε το πρωί. Εάν το επιλέξετε σαν εναλλακτική του καφέ, πρέπει να το αραιώσετε πρώτα, διαφορετικά μπορεί να φθείρει το λαιμό σας. Ιδανικά, ένα ρόφημα με μηλόξυδο περιλαμβάνει 2 κουταλιές σε 1 ποτήρι ή κούπα νερό.

Διαβάστε επίσης 

Ποια η σχέση του καφέ με τα φάρμακα; Πότε δεν πρέπει να τα αναμειγνύετε;

15 σνακ με μπόλικη πρωτεΐνη και λίγες θερμίδες

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.