Η φυτική διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη

Νέα μελέτη δείχνει ότι η φυτική διατροφή που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη που έγινε ανάμεσα σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη και δημοσιεύθηκε την Πρωτομαγιά στο JAMA Network Open, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυτικών τροφών μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε χαμηλές ποσότητες φυτικής προέλευσης.

«Μία φυτική διατροφή μπορεί να σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη, όπως συμβαίνει με τους ασθενείς με διαβήτη ή με καρδιαγγειακές παθήσεις», αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η φυτική διατροφή μπορεί να κρατήσει τον καρκίνο του προστάτη υπό έλεγχο

Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερους από 2.000 άνδρες που κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 65 ετών κατά μέσο όρο και είχαν διάγνωση μη μεταστατικού καρκίνου του προστάτη – που σημαίνει ότι δεν είχε εξαπλωθεί ακόμη σε άλλα μέρη του σώματος. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες συμπλήρωσε ένα πλήρες ερωτηματολόγιο διατροφής και τρόπου ζωής που παρείχε μια λεπτομερή εικόνα των διατροφικών τους συνηθειών.

Κατά μέσο όρο σε 6,5 χρόνια, 190 συμμετέχοντες παρουσίασαν εξέλιξη του καρκίνου και 61 πέθαναν από συγκεκριμένα αίτια για τον καρκίνο του προστάτη. Με βάση την ανάλυση αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι όσοι κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες φυτικών τροφίμων είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες φυτικών τροφίμων.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικής προέλευσης και του πρόωρου θανάτου, αν και τα δεδομένα ήταν ανεπαρκή για να γίνει μια ουσιαστική εκτίμηση ως προς το ποσοστό μείωσης του κινδύνου θνησιμότητας.

Ακόμα και οι μικρές διατροφικές αλλαγές κάνουν τη διαφορά

Σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδο φυτικής κατανάλωσης, το υψηλότερο επίπεδο σήμαινε την κατανάλωση 1,9 περισσότερες μερίδες λαχανικών, 1,6 επιπλέον μερίδες φρούτων και 0,9 περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως κάθε μέρα.

Μια τυπική μερίδα φρούτου μπορεί να είναι ένα μέτριο μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι ή αχλάδι. Ένα μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι θεωρείται μια μερίδα δημητριακών, ενώ μια μόνο μερίδα λαχανικών μπορεί να είναι μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο ή 1 φλιτζάνι ωμό μπρόκολο, καρότα και τα παρόμοια.

Όσοι έτρωγαν υψηλές ποσότητες φυτικών τροφών έτρωγαν επίσης μικρότερες ποσότητες ζωικών τροφών – κατά μέσο όρο, μια μερίδα γαλακτοκομικά (όπως ένα φλιτζάνι γάλα ή δύο φέτες τυρί), ελαφρώς λιγότερα αυγά και οριακά λιγότερο κρέας .

Μια διατροφή με βάση τα φυτά είναι ωφέλιμη διότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε ουσίες όπως φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά, που μπορεί να αποτρέψουν επιβλαβείς κυτταρικές αλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, τα ζωικά τρόφιμα όπως το επεξεργασμένο κρέας και το κόκκινο κρέας είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα γαλακτοκομικά έχουν συνδεθεί με χειρότερα αποτελέσματα καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε επίσης

Γρίπη των πτηνών: Τι ισχύει τελικά – Οι φόβοι μετάδοσης και πανδημίας

DIY αντικουνουπικό: 3 απλές συνταγές για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.