Πότε πρέπει να τρώμε τη σαλάτα, πριν ή μετά το γεύμα;

Η σαλάτα για πολλούς μπορεί να είναι το πιο υγιεινό γεύμα της ημέρα. Ωστόσο, η κατανάλωση σαλάτας ή ωμών λαχανικών στην αρχή ενός γεύματος, είναι μια ευρέως διαδεδομένη σύσταση από διατροφολόγους για όλους όσους σκοπεύουν να χάσουν βάρος ή να τρώνε υγιεινά.

Εκτός από επιλογή γεύσης, η κατανάλωση ωμών λαχανικών στην αρχή του γεύματος είναι μια προσοχή που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη διαφύλαξη της υγείας και της ευημερίας κάποιου, καθώς και για την απώλεια βάρους.

Σαλάτα πριν το γεύμα 

Σύμφωνα με τα ευρήματα  μελέτης από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην οποία συμμετείχαν άτομα με προδιαβήτη, το να ξεκινά κανείς το γεύμα του με σαλάτα και να το ολοκληρώνει με υδατάνθρακες φάνηκε να μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα κατά 46%.

Τα πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου, εξήγησαν οι επιστήμονες.

Σε άλλη μελέτη που διεξήχθη, από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στην οποία συμμετείχαν 16 άτομα με διαβήτη, αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση λαχανικών, ύστερα πρωτεϊνών και τέλος υδατανθράκων με δέκα λεπτά κενό ενδιάμεσα, θα μπορούσε να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα με τα φάρμακα για τον διαβήτη, απελευθερώνοντας την ορμόνη GLP-1, η οποία βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Περσινή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Nutrition Association, ύστερα από ανάλυση 11 προηγούμενων σχετικών μελετών, έδειξε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων στο τέλος ενός γεύματος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης GLP-1, οφέλη που παρατηρήθηκαν και σε άτομα που δεν έπασχαν από διαβήτη.

«Με απλά λόγια, καταναλώστε τα λαχανικά σας πριν από το κρέας και αφήστε τελευταίο το ψωμί. Η ορμόνη GLP-1 που απελευθερώνεται, επιβραδύνει την πέψη και δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι δεν πεινάτε άλλο. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο. Επιπλέον, το στομάχι με αυτή τη σειρά κατανάλωσης των τροφών γεμίζει με χαμηλά θερμιδικά τρόφιμα, όπως λαχανικά και πρωτεΐνες και απομένει λιγότερος χώρος για υδατάνθρακες.

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια να χάσετε κιλά», δήλωσαν οι επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Σαλάτα μετά το γεύμα

Εάν αφήσετε τη σαλάτα για το τέλος, είναι πιθανό να μην την καταναλώσετε όλη καθώς θα
έχετε χορτάσει με το κυρίως πιάτο. Κατά συνέπεια, θα χάσετε απαραίτητα θρεπτικά
συστατικά τα οποία θα παίρνατε μέσω της σαλάτας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να
καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Η σαλάτα έχει σίγουρα περίοπτη θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή. Για να
εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά της οφέλη, σημασία δεν έχει μόνο η
ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσής της. Επιλέξτε τη χρονική στιγμή που θα φάτε τη
σαλάτα σας με προσοχή. Ακολουθώντας το πρώτο σενάριο εξασφαλίζεται για τον
οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται τις πιθανότητες να
καταναλώσετε περισσότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα σας και τα δυσάρεστα
επακόλουθα αυτής.

Διαβάστε επίσης 

Γιατί νιώθετε πρήξιμο μετά τη σαλάτα και τι να κάνετε

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το κρέας στο ψυγείο και στην κατάψυξη

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.