Συμπληρώματα διατροφής: Ποιοι τα χρειάζονται

Τα συμπληρώματα διατροφής γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται σε αυτά, για να υποστηρίξουν την υγεία και την ευεξία τους. Έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή ενός ατόμου ή για να ενισχύσουν τα επίπεδα ορισμένων συστατικών που επιφέρουν οφέλη για την υγεία.

«Εάν έχετε μια καλά ισορροπημένη διατροφή και μπορείτε να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, δεν χρειάζεστε πολυβιταμίνες ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής», αναφέρει ο παθλόγος- οικογενειακός γιατρός, Δρ Matthew L. Silvis, MD, αντιπρόεδρος στην κλινική Penn State Health και πρόσθεσε: «Η απάντηση είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα χρειάζονται, αλλά υπάρχουν ομάδες ατόμων που πρέπει να λαμβάνουν μια πολυβιταμίνη ή ένα συμπλήρωμα».

Ποιοι τα χρειάζονται 

  • Έγκυες γυναίκες που χρειάζονται φυλλικό οξύ για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.
  • Ηλικιωμένοι με οστεοπόρωση που μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.
  • Vegans ή άτομα με κοιλιοκάκη που χρειάζονται μια πολυβιταμίνη για να συμπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά που δεν απορροφούν από τη διατροφή τους.
  • Επαγγελματίες αθλητές που συμμετέχουν τακτικά σε προπονήσεις υψηλής έντασης

Ωστόσο, αυτό δεν περιλαμβάνει τους μέσους ανθρώπους που συμμετέχουν στον αθλητισμό ως χόμπι, σημείωσε ο Silvis.

Πιθανοί κίνδυνοι

«Η κατανάλωση βιταμινών και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που έχουν καθοριστεί ως «συνιστώμενη ημερήσια δόση» όχι μόνο δεν έχει νόημα, αλλά είναι και επιβλαβής» σημειώνει ο ειδικός. Υπερδοσολόγηση της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει πέτρα στα νεφρά και η υπερδοσολόγηση της βιταμίνης D επίσης λιθίαση. Η λήψη για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγάλων δόσεων βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ενώ σε περίπτωση εγκυμοσύνης μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έμβρυο.

Κάθε συμπλήρωμα κρύβει κινδύνους. Είναι σωστό να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς πριν αποφασίσουμε να κάνουμε λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής, ώστε να δούμε αν πραγματικά έχουμε ανάγκη αυτό το σκεύασμα. Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων με φάρμακα θα μπορούσε να είναι κάθε άλλο παρά θετικός. Μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, λέει ο Δρ. Silvis.

Διαβάστε επίσης 

Αυτά τα 3 συμπληρώματα μπορεί να αναστατώσουν τον ύπνο σας

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια τα τελευταία 30 χρόνια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.