ΕΟΦ: Συναγερμός για συμπλήρωμα διατροφής – Έχει προκαλέσει θανάτους

Λιποδιαλυτικό συμπλήρωμα διατροφής που ενοχοποιείται για δεκάδες θανάτους στη Βρετανία πωλείται και στην Ελλάδα, όπως προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Πρόκειται για τις κάψουλες DNP Dinitrophenol 250mg caps, οι οποίες περιέχουν την επικίνδυνη ουσία 2,4 Dinitrophenol, αναφέρει ο ΕΟΦ, έπειτα από ενημέρωση των αρμόδιων βρετανικών αρχών και σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ.

Το DNP είναι ουσία βιομηχανικής χρήσης που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό αλλά δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012.

Το DNP μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια, έμετο, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, έμφραγμα και θάνατο.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρκαγιά ή και έκρηξη, καθώς είναι ασταθής ουσία και διασπάται υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων,

Είναι επίσης τοξικό όταν εισπνέεται η έρχεται σε επαφή με το δέρμα και θεωρείται τοξικό και για το περιβάλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΦ 

Ο ΕΟΦ, ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της Σουηδίας και μέσω του συστήματος Διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας (AAC), το προϊόν HERBOXA το οποίο προωθείται μέσω διαδικτύου από συγκεκριμένη ιστοσελίδα σαν συμπλήρωμα διατροφής προς τους καταναλωτές, προβάλλεται με ιατρικούς ισχυρισμούς και ισχυρισμούς υγείας που παραπέμπουν σε φαρμακευτική δράση.

Το προϊόν δεν διαθέτει σχετική έγκριση του ΕΟΦ και ως εκ τούτου το προϊόν αυτό δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται σε πολλές γλώσσες και η έδρα του e-trader είναι στη Γερμανία.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ο ΕΟΦ, καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος και σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης

Ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και διαχείριση των νοσημάτων εντέρου

Συμπληρώματα διατροφής: Πότε είναι η καλύτερη ώρα να τα παίρνουμε;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.