Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Οι θερμίδες ανάλογα με το μαγείρεμα

Την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά και το έθιμο αυτό το τηρούμε οι περισσότεροι. Ο λόγος που έγινε το εθνικό μας φαγητό για να τιμήσουμε την επανάσταση του 1821, είναι η Σαρακοστή. H Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού στη διάρκεια της περιόδου της νηστείας, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί όμως μπακαλιάρος; Η επιλογή έγινε επειδή ήταν ένα φτηνό ψάρι, ειδικά ο παστός. Το ίδιο ισχύει και για την σκορδαλιά. Σκόρδα υπήρχαν σε κάθε σπίτι, οπότε ήταν εύκολο ακόμα και για τους πιο φτωχούς, να έχουν στι τραπέζι τους ψάρι και ένα νόστιμο συνοδευτικό, όπως η σκορδαλιά, που ταιριάζει γευστικά με τον μπακαλιάρο.

Σύμφωνα με το newsbeast.gr, η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά από την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ.. Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος τον «νέο κόσμο».

Η σκυτάλη από αυτούς πήραν οι Βάσκοι ψαράδες, οι οποίοι ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και οδηγήθηκαν στο πάστωμα του, μέσα από το οποίο πέτυχαν πρώτον, να έχουν φαγητό που διατηρείται στα μακρινά τους ταξίδια και δεύτερον, βρήκαν μια τροφή νηστίσιμη, αλλά και φθηνή για το λαό της Ισπανίας. Οι Βάσκοι, μάλιστα, επειδή ο βακαλάος κάλυπτε μεγάλο μέρος της διατροφής των κατοίκων της Ενδοχώρας που δε μπορούσαν να πηγαίνουν συχνά στα παράλια για να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια, ονόμασαν τον παστό μπακαλιάρο «ψάρι του βουνού».

Ο βακαλάος, είναι χαμηλός σε θερμίδες. Ενδεικτικά μία ποσότητα 100 γρ. περιέχει περίπου 90-100 θερμίδες είτε βραστός, είτε ψητός, ενώ ο τηγανητός έχει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες θερμίδες. Από την άλλη, μαζί με σκορδαλιά μας δίνει περίπου στις 450 θερμίδες.

Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε λιπαρά ω-3 και ω-6, περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Είναι ένα ψάρι με ελάχιστα λιπαρά, για αυτό και άλλωστε έχει και λίγες θερμίδες όταν καταναλώνεται βραστός η ψητός.
Το μαγείρεμα είναι αυτό που παίζει ρόλο στις θερμίδες

Τηγανητός, έχει πολύ περισσότερες θερμίδες σε ποσότητα 100 γρ., περίπου 400 θερμίδες, ενώ η σκορδαλιά αποδίδει περίπου 95 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Crohn: Ένας συμβουλευτικός οδηγός

Διαβήτης τύπου 3; ‘Οταν το υψηλό σάκχαρο οδηγεί σε Αλτσχάιμερ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.