Δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες το ίδιο – Σε ποιες πρέπει να αντιστέκεστε

Οι πρωτεΐνες όχι μόνο χτίζουν μυϊκό ιστό, αλλά είναι ζωτικά συστατικά ορμονών και ενζύμων, παρέχοντας δομική υποστήριξη στα κύτταρα μας.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες το ίδιο. Στην πραγματικότητα, όταν τρώμε πολλές πρωτεΐνες από κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης. Και η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών μπορεί επίσης να μην αφήνει χώρο σε άλλες υγιεινές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά. Δείτε κάποιες από τις δημοφιλείς πρωτεΐνες, που είναι καλό να αντιστέκεστε:

Φυτικό γιαούρτι

Αν και το γιαούρτι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή πρωτεΐνης, το ίδιο δεν ισχύει απαραίτητα για τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης. Τα περισσότερα δεν περιέχουν πολλές πρωτεΐνες. Συνήθως περιέχουν λίγα γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, σύμφωνα με το USDA, με αρκετά πυκνωτικά και άμυλα.

Κόκκινο κρέας

Αν και το κόκκινο κρέας περιέχει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης από οποιοδήποτε τρόφιμο – π.χ. το άπαχο ψαρονέφρι έχει 29 γραμμάρια σε 100 γραμμάρια – έχει και κάποια μειονεκτήματα. Η πολύ συχνή πρόσληψη κόκκινου κρέατος (ακόμη και του μη επεξεργασμένου) έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Hot dog

Το χοτ ντογκ δεν πρέπει να είναι στις πρωτεϊνικές επιλογές. Ως επεξεργασμένα κρέατα, ενέχουν πολλούς από τους ίδιους κινδύνους για την υγεία με τα κόκκινα κρέατα. Στην πραγματικότητα, το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συσχετιστεί με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα. Επιπλέον, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34284672/ υποδηλώνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων όπως τα χοτ ντογκ αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου κατά 18%.

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, έχουν πολύ λίπος και νάτριο. Ένα κανονικό χοτ ντογκ έχει 472 mg νατρίου και 6,5 g κορεσμένου λίπους, σύμφωνα με το USDA, που είναι το 20% και το 32% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης για νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, αντίστοιχα, σε μια ολόκληρη ημέρα.

Σαλάμι

Όπως και τα χοτ ντογκ, το σαλάμι είναι μια προβληματική πρωτεΐνη για τον υψηλό βαθμό επεξεργασίας και την περιεκτικότητά του σε λίπος και νάτριο. Αν και 100 γραμμάρια σαλάμι χοιρινού παρέχουν εντυπωσιακά 22,6 γραμμάρια πρωτεΐνης, δίνουν επίσης 407 θερμίδες, 13,4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 2.260 mg νατρίου, σύμφωνα με το USDA. Και πάλι, οι υψηλές ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εάν λαχταράτε πραγματικά λίγο σκληρό σαλάμι σε μια σανίδα αλλαντικών ή ένα σάντουιτς, ελαχιστοποιήστε τις μερίδες σε μια 3-6 φέτες και απολαύστε το μόνο περιστασιακά.

Διαβάστε επίσης

Όλες οι νέες ρυθμίσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

Η αισιοδοξία των ΜΗΣΥΦΑδων, η παραμονή του Ζωγραφόπουλου και ο πονοκέφαλος του Άδωνι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.