Πίεση: Τι να πίνετε για να τη μειώσετε – Τα ποτά που την ανεβάζουν

Έχετε παρατηρήσει ότι κάποια ροφήματα ή ποτά που πίνετε, μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία πολύπλοκη κατάσταση που δεν μπορεί να μειωθεί με κάποιο ρόφημα ή ποτό, υπάρχουν αρκετές υγιεινές επιλογές που βοηθούν να διαχειριστείτε κάποιες αυξομειώσεις.

Τι να πίνετε για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Χυμός παντζαριού

Έρευνα δείχνει ότι τα διαιτητικά νιτρικά άλατα στα παντζάρια προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων για τη μείωση της πίεσης. Βέβαια η δράση του χυμού κρατά λίγο.

Χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Όλοι ξέρουμε ότι το αλάτι στη διατροφή μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Γνωρίζατε όμως ότι η προσθήκη καλίου στη διατροφή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μερικές βαθμίδες μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου;

Το κάλιο συνεργάζεται με τα νεφρά για να απομακρυνθεί το νάτριο και βελτιώνει επίσης τη συνολική αγγειακή υγεία.

Οι χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι:

  • Χυμός δαμάσκηνου.
  • Χυμός καρότου.
  • Χυμός ροδιού.
  • Χυμός πορτοκάλι.

 

 

Αν και ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι πλούσιος σε κάλιο, συνιστάται προσοχή. Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει άσχημα με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πιείτε χυμό με γκρέιπφρουτ.

Επιπλέον, προσέξτε την κατανάλωση καλίου εάν έχετε νεφρική νόσο , καθώς τα νεφρά σας μπορεί να δυσκολεύονται να επεξεργαστούν το θρεπτικό συστατικό.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο στο γάλα είναι ένας λόγος. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, φωσφόρου και ασβεστίου στο γάλα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση.

Τσάι

Πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι είναι έτσι κι αλλιώς χαλαρωτικό. Επιπλέον πολλά τσάγια περιέχουν ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία ανοιχτά και εύκαμπτα.
Τα καλύτερα για τη μείωση της πίεσης είναι το χαμομήλι και το τσάι ιβίσκου.

Ποτά που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση

Κάποια ροφήματα και ποτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση:

Αλκοόλ. Η υπέρταση συγκαταλέγεται στις πάνω από 200 διαταραχές υγείας που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Έρευνες https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16877950/ δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ αλλά στη συνέχεια σταματούν να πίνουν μπορεί να δουν ταχεία μείωση της πίεσης.

Ροφήματα με καφεΐνη. Αν και η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ημέρα σας, δεν είναι ιδανική για την αρτηριακή πίεση — ειδικά εάν πίνετε πολλά φλιτζάνια καφέ μέσα στην ημέρα. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια κανονικού καφέ καθημερινά διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ζαχαρούχα αναψυκτικά και ποτά. Η προστιθέμενη ζάχαρη μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση – και τα αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά έχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης.

Ενεργειακά ποτά. Τα ενισχυμένα ενεργειακά ποτά συνήθως συνδυάζουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης και ζάχαρης, οπότε δεν κάνουν καλό στην αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε επίσης

Ποια η σχέση του καφέ με τα φάρμακα; Πότε δεν πρέπει να τα αναμειγνύετε;

Οι φωτιές που ανάβει η Θεανώ Καρποδίνη, η ασάφεια του Άδωνι και ο κώδικας… Da Vinci

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.